Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mleté maso s ředkvičkami podle rodinného receptu redaktorky Hanky: Sójová omáčka a zázvor dodají pokrmu šmrnc
Zdroj: Hana Malénková, Toprecepty

Víte, že ředkvičky jsou vynikající i v teplém provedení? Třeba s mletým masem chutnají báječně, jak dokládá recept, který v dětství milovala redaktorka Hanka. Tento pokrm má trochu asijský nádech a ředkvičky v něm nejsou tak pikantní, takže zachutná i dětem. 

Typická jarní zelenina

I když ředkvičky seženete v supermarketech po celý rok, jsou takovou typickou jarní zeleninou. Ty jarní jsou ostatně nejkřehčí, nejkřupavější a mají výraznou chuť. Jsou pak dokonalým doplňkem jarních salátů, pomazánek, vaječných pokrmů a podobně.

Jedinou nevýhodou ředkviček (tedy aspoň pro někoho) je jejich pálivost. Pikantnost můžete snížit tím, že je posolíte, namočíte na nějakou dobu do vody a nebo je tepelně upravíte. Po tepelné úpravě pak ředkvičky krásně změknou a jejich chuť je jemnější a o trochu sladší

Ředkvičky tepelně upravené

Ředkvičky se dají vařit v polévce, péct s masem, dusit i smažit. Smažení je pro ředkvičky úplně nejlepší tepelnou úpravou, neboť jde o rychlý způsob a smažené ředkvičky si nejvíc uchovávají svou křupavost. Takové ředkvičky jsou pak vynikajícím zpestřením míchaných vajíček, vynikající jsou ovšem i smažené jen samotné na másle s bylinkami a česnekem

Ředkvičky se hodí k mletému

Pokud jste ale tzv. „masoví“ a upřednostňujete právě masové pokrmy, i ty je možné ředkvičkami zpestřit. Můžete s nimi třeba podusit kuřecí nudličky nebo upéct celé kuře, výborně se ovšem ředkvičky hodí i k mletému masu.

Právě ředkvičky s mletým masem je pokrm, který v dětství zbožňovala naše redaktorka Hanka: „Ředkvičky s mletým je jídlo, které si tak trochu spojuji s dětstvím. Na jaře jej moje maminka vařila poměrně často. Ředkvičky jsem totiž měla ráda, ale vadilo mi, jak pálily. A v tomto jídle právě ta pálivá chuť zmizela, navíc v něm byly okurky, což byla tehdy moje úplně nejoblíbenější zelenina. Na receptu, který kdysi maminka dostala od své kamarádky a kolegyně Líviny, bylo zajímavé, že měl díky sójové omáčce trochu asijský nádech, což mi rovněž chutnalo. Asi to byla předzvěst mé současné slabosti pro asijskou kuchyni.“ 

Jak na ředkvičky s mletým masem?

Pokrm, který byl v Hančině rodině oblíbený, vlastně i odrážel trend doby – čínskou kuchyni tehdy u nás proslavila legendární čínská restaurace ve Vodičkově ulici v Praze. Ta ale nebyla pro každého dostupná, a tak lidé „čínu“ napodobovali doma. Mleté maso s ředkvičkami je toho vynikajícím důkazem. Pokud byste tuto rodinnou specialitu chtěli ochutnat, můžete si ji uvařit podle následujícího receptu

Budete potřebovat: 250 g mletého masa (vepřového a hovězího), asi 200 g větších ředkviček, ½ salátové okurky, 2-3 stroužky česneku, 1-2 lžičky krupicového cukru, 1 lžičku vegety, 1-2 lžičky mletého zázvoru, ½ lžičky mletého kmínu, 1 lžičku Solamylu, 2 lžíce sójové omáčky, špetku soli, asi 1 lžíci octa a asi 6 lžic oleje na smažení. 

  1. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na poloviny. Větší ředkvičky ještě překrojte. Pak je dejte smažit na pánev s asi třemi lžícemi oleje. Hned zpočátku je posolte, aby pustily vodu, a smažte je za stálého míchání na prudkém ohni asi 8 minut. 
  2. Na jiné pánvi na zbylém oleji rychle osmažte mleté maso. Ve chvíli, kdy zesvětlá, smíchejte obsah obou pánví, přidejte oloupanou a na malé kostičky nakrájenou okurku, sójovou omáčku a koření. Okurku spolu s ředkvičkami a masem smažte jen krátce, asi minutu. 
  3. Na závěr směs ochuťte lisovaným česnekem a zahustěte Solamylem rozmíchaným v troše studené vody. Pro zvýraznění chuti zakápněte trochou octa. Z mletého masa a škrobu se vytvoří hustá hnědá omáčka s červenými kousky ředkviček. Jako příloha se hodí rýže nebo chléb.  

Náš tip: Pokud vám syrové ředkvičky nevadí, můžete si z nich udělat i tento salát podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více