Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
10. 5. 2024 Vaření
Kdo mě sleduje delší dobu, tak ví, že mě zahraniční kuchyně baví a moc ráda objevuju nová jídla. Některá už se nastálo zařadila do našeho rodinného menu. Patří sem i nadýchané slané tuniské koblížky, které si můžete naplnit, čím chcete. Příprava je jednoduchá a chuť fantastická.
Co se jí v Tunisku
Tuniská kuchyně v sobě mísí vlivy francouzské gastronomie s arabskými prvky a kulinárními zvyky oblasti celého Maghrebu, neboli severozápadní Afriky. V Tunisku, oblíbené dovolenkové destinaci mnoha Čechů, najdete na každém rohu typické francouzské bagety i croissanty, ale také kuskus s jehněčím masem, smažené taštičky brik, dušenou zeleninu shakshuka (neboli ojja) a v neposlední řadě právě fricasse.
Jídlo s názvem fricasse (nebo taky fricassee či fricasé) se podává v několika zemích světa, ale všude znamená něco jiného. Zatímco v Bolívii jde o polévku, ve Francii něco na způsob ragú, v Tunisku pod názvem fricasse ochutnáte nadýchané slané koblížky, typicky plněné směsí vařených brambor, vajec, tuňáka a zeleniny.
Na přípravě není absolutně nic těžkého a náplň si můžete uzpůsobit podle svých chuťových preferencí. Tuniské koblížky jsou tak dobré, že jakmile je jednou ochutnáte, asi je pak budete dělávat doma znova a znova...
Mohlo by vás zajímat
Recept na tuniské koblížky fricasse
Na kynuté těsto budete potřebovat: 500 g hladké mouky, 250 ml vlažné vody, 1 sáček droždí, 5 lžic olivového oleje, 5 lžic vlažného mléka, 1 lžičku cukru a 12 g soli.
Postup: Ze 100 ml vlažné vody, droždí, lžičky cukru a asi 100 g mouky udělejte kvásek a v zakryté misce nechte vykynout.
Zbytek mouky rozdělte na dvě části. Do jedné poloviny vmíchejte sůl, druhou část mouky smíchejte s vykynutým kváskem, olejem, mlékem a zbylou vodou. Krátce prohněťte a pak přidejte zbytek mouky se solí a důkladně propracujte.
Těsto nechte v míse, zakryté utěrkou, při pokojové teplotě vykynout na dvojnásobek. Během kynutí je 1-2x propracujte.
Vykynuté těsto vyválejte na plát silný asi 1 cm a vykrajujte koblížky, ty nechte zakryté opět vykynout a poté je smažte v kastrůlku ve vyšší vrstvě rozehřátého oleje z obou stran dozlatova.
Smažené koblížky vyjměte a nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce, abyste je zbavili přebytečného tuku. Poté koblížky rozkrojte, potřete majonézou nebo jinou omáčkou a plňte směsí vařených vajíček, nadrobno nakrájených vařených brambor, tuňákem, olivami a koriandrem.
Moje tipy:
- Náplň je dobré mít připravenou předem. Využít můžete třeba zbylé vařené brambory od oběda, vařená vajíčka apod. Typicky se v Tunisku rozkrojený koblížek potře pastou harissa (smíchanou s olivovým olejem) a pak se dovnitř přidají nadrobno nakrájené vařené brambory, vařená nadrobno nakrájená vajíčka, tuňák z konzervy, olivy a koriandr.
- Doporučuji vyzkoušet do náplně výše zmíněnou kombinaci, chutná opravdu fantasticky. Ale naplnit koblížky můžete čímkoliv, jako sendvič.
- Pokud nemáte doma harissu nebo nechcete moc pálivé, tak doporučuji před naplněním potřít koblížky třeba omáčku Hellman´s Samba, s tou je to taky výborné.
- Tuniské fricasse má oválný tvar, máte-li vykrajovátko na velikonoční vajíčka, použijte je (já právě to používám - viz galerie). Ale pokud oválné vykrajovátko nemáte, můžete vykojit kulatý tvar klidně i pomoučenou skleničkou.
Něco navíc: A máte-li raději sladké koblihy, udělejte si je podle našeho video receptu.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
Our tunisian table
Britannica: Daily life and social customs
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Byliny v kuchyni: Jak snadno vypěstovat pažitku? Vitamínová bomba u vás nesmí chybět
Jaro je v plném proudu, a to volá po pěstování… Číst více
Mýty vs. fakta: Je zdravé jíst vajíčka? A kolik denně je akorát?
Mnoho z nás si nedokáže dobrou snídani bez… Číst více
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Lípa je českým národním stromem, kterému se dříve… Číst více
Byliny v kuchyni: Vyrobte si karmelitánské kapky z meduňky! Zmírní bolesti i depresi
Máte pocit, že nestíháte, jste ve stresu a nevíte… Číst více
Pravda o sádle: Výživová specialistka vysvětluje, proč se tuků nemáme bát a jak je to s neslavným cholesterolem
Sádlo se na několik let ocitlo v nemilosti… Číst více
Jaký tuk se hodí na přípravu jíšky? Máme několik možností
Tuk přidá do pokrmu vlastní chuť, proto ho vybírejte hlavně podle druhu pokrmu, který připravujete a podle výsledné chuti, kterou má mít. Mezi… Číst více
Na čem smažit bramboráky? Jedině na sádle budou chutnat jako ty od babičky
Bramboráky byly dříve jídlem chudých, dnes jsou však oblíbeným jídlem všech. Kdo by neměl rád jejich křupavé okraje. Jenže jak na to? Odpověď je… Číst více
Kokosový olej
Kokosový olej (viz kokosový ořech) našel uplatnění v potravinářství, lékařství i průmyslu. Za studena lisovaný kokosový olej má vysoký obsah… Číst více
Palmový olej
Palmový olej se lisuje z oplodí palmy olejné. Získává se z dužiny plodů. Z oddělených jader těchto plodů se získává i jiný typ oleje, tzv.… Číst více
Řepkový olej
Řepkový olej se získává z rostliny řepky olejné. Všichni znají kvetoucí lány žluté řepky, z jejichž semen se lisuje. Získaný olej se používá do mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Ochutnejte Tunisko! Dejte si čerstvé datle, smažené taštičky brik nebo speciální mrkvový salát
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 6 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
Holka u plotny radí: Tuniské slané koblížky fricassé plněné tuňákem, vajíčkem a zeleninou si zamilujete na první ochutnání
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře