Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

„Bony, bony! Nechceš bony?“ Takhle nějak se nesly nabídky veksláků postávajících v předrevolučních dobách před Tuzexy. Právě bony a veksláci se stali jakýmsi symbolem těchto obchodů pro privilegované. Mít totiž něco z Tuzexu, to bylo v minulosti terno. Vzpomeňte s námi, jak tehdejší obchody vypadaly, co se tam dalo koupit a za kolik.

Potraviny ze západu

Sehnat za socialismu zboží ze západu bylo pro většinu lidí téměř nemožné. V Praze sice existovaly specializované prodejny se zahraničními potravinami, jako byl třeba vyhlášený obchod v Jindřišské Paříž-Praha, nebo Jadranka v Pařížské. Některé delikatesy, které se běžně sehnat nedaly, bylo občas možné pořídit i v prodejnách s výběrovými potravinami ESO. Na Tuzexy ale neměly.

Historie Tuzexu (název byl zkratkou pro tuzemský export) sahá do roku 1957, kdy byl podnik zahraničního obchodu založen. Inspiraci tehdy našli soudruzi v Sovětském svazu v Obchodním syndikátu TorgSin.
Tuzexy však nebyly prvními, předcházely jim prodejny Darex (dárkový export), kde již tehdy bylo možné koupit za poukázky zahraniční zboží, hlavně ale sloužily jako dárková služba pro zasílání balíčků do zahraničí a zpět.
Podobné podniky ostatně existovaly i v dalších zemích východního bloku, např. Baltona a Pewex v Polsku, Corecom v Bulharsku, Intershop ve východním Německu nebo Berjozka v Sovětském svazu. První prodejny Tuzex byly založeny v Praze, kde jich bylo hned několik, např. v Pařížské nebo na Tylově náměstí, posléze i v některých větších městech. 

Ostrůvky západu

Tuzexy byly vlastně takovými malými západními nákupními oázami. Byly jediným místem, kde jste si mohli koupit luxusní a jinak nedostupné zboží ze západu, ale třeba i lepší české zboží určené na export (běžně se tam prodávaly třeba vánoční kolekce, Becherovka nebo Studentská pečeť).

Něco si koupit ale nebylo nijak snadné, nenakupovalo se zde totiž za běžné koruny, ale buď za valuty zahraničních měn nebo za tuzexové poukázky tzv. bony, které platily právě jen v Tuzexech.

Bony od veksláků

K nim se ovšem běžní smrtelníci jen stěží dostávali, oficiálně se daly získat jako mzda za práci v zahraničí, běžně se koupit nedaly. Jediným řešením tak pro mnohé bylo, kupovat je na černém trhu od veksláků.

Bony měly různou hodnotu, od 50 haléřů přes 1, 5, 20 Kčs až po 500 Kčs, přičemž 1 bon se rovnal 1 Kčs. Na černém trhu se ovšem prodával i za 3-5 Kčs, v dobách, kdy byla o bony nouze, dokonce za 7 Kčs

Získat bony ale toužil každý. V Tuzexu totiž bylo možné si za ně koupit třeba džíny, které byly nejatraktivnějším zbožím a jakýmsi symbolem Tuzexů, ale třeba i kosmetiku, elekroniku, hračky (Barbíny a mončičáky) a potraviny.

Co se dalo koupit v Tuzexu?

Do Tuzexů se chodilo i pro potraviny a některé prodejny se na ně přímo specializovaly, např. v již zmiňované prodejně na Tylově náměstí se nakupoval alkohol a cigarety.

Právě v Tuzexech mnoho děti získalo svá první Kinder vajíčka (za dvě jste zaplatili jeden bon), kupovaly se tu zahraniční žvýkačky a další sladkosti a také zápaďácké limonády v plechovce Cola, Fanta či Sprite.

Plechovky se samozřejmě nevyhazovaly, ale naopak se stavěly doma na poličky do pyramidy. Ten, kdo z nich zvládl postavit celou stěnu, byl pak největší frajer. Pořídit jste si tu ale mohli i kvalitní kečup, sójovou omáčku nebo třeba luxusní bonboniéry, ale i zahraniční alkohol, např. pravou whisky, Cinzano nebo pivo Heineken v plechovce. A pokud jste měli chuť, mohli jste tu pořídit i vynikající brazilskou kávu

Zánik Tuzexů

Tuzexy nezanikly ihned po revoluci, ale fungovaly ještě nějakou dobu po ní. Ostatně věci ze západu se k nám dostávaly postupně. O likvidaci Tuzexů i bonů se rozhodlo v roce 1992 . Podnik se změnil nejprve na akciovou společnost Tuzex, která pak byla v roce 1998 úplně zrušena.  A tak na Tuzexy můžeme dnes už jen vzpomínat, třeba prostřednictvím fotek v naší galerii:

Fotogalerie - Retro okénko: Vzpomínáte na Tuzex? Za bony se tam daly koupit žvýkačky, kvalitní čokoláda, whisky i káva

Ukázat 4 fotografie

Náš tip: Dnes už kvalitní čokoládu seženete v obchodech úplně běžně. Připravit si z ní můžete třeba brownies podle našeho video receptu. 

Zdroje informací: 
Petrov, M. Retro - Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu
Wikipedia.org: Tuzex

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více