Den grilování
Národní den
Grilování je oblíbený způsob přípravy pokrmů, při kterém dojde ke zvýraznění chuti jídla, ale navíc také tato činnost spojuje lidi. Každý se může s trochou praxe a občasným experimentováním stát mistrem grilu, čímž může na rodinu a přátele zapůsobit lahodnými jídly a pohodovou atmosférou. Proč nerozžhavit gril právě 16. května, tedy na Den Grilování?
Ať už připravujete hamburgery, steaky, zeleninu nebo třeba pizzu, je třeba si najít techniku grilování, která vám bude vyhovovat. Jednou z nejběžnějších je metoda přímého grilování, které zahrnuje přípravu jídla přímo nad zdrojem tepla. Tato technika je vhodná pro tepelnou úpravu tenkých kusů masa, zeleniny a ovoce. Při použití této techniky je důležité jídlo bedlivě sledovat, protože se může snadno připálit.
Jak správně grilovat
Větší kusy masa, případně potraviny, které vyžadují delší dobu vaření, je lepší grilovat nepřímo, mimo zdroj tepla. Jídlo je umístěno na jedné straně grilu a zdroj tepla je na druhé straně. Tím se vytvoří rovnoměrnější teplota vaření a jídlo se méně připálí. Na otočném rožni je možné připravovat celá kuřata, krůty či prasátka. Otáčení rožně napomáhá rovnoměrnému ohřevu jídla.
Existují různé způsoby, jak získat žár pro grilování, včetně použití dřeva, dřevěného uhlí, speciálních grilovacích briket, zkapalněného plynu nebo elektřiny. V současné době jsou moderní grily a grilovací desky nebo podložky stále populárnější, protože umožňují oddělit potraviny od zplodin a zvýšit tak bezpečnost a zdraví při grilování.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den grilování?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 3 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 6 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 8 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 11 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 11 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Máslové brambory s pečeným česnekem: Chuťově výraznější příloha se báječně hodí k minutkám, ale i jako samostatné jídlo
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů