Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
Tradiční velikonoční nádivka by měla být podle tradic prvním jídlem po čtyřicetidenním půstu, proto má být vydatná a sytá. Několik druhů masa nakrájeného na kostičky, vajíčka a čerstvé bylinky, to vše najdeme v této nádivce.
Suroviny pro 10 porcí
10 porcí
Nutriční hodnoty
Energie | 16 445 kJ / 3 931 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 275,18 g |
Tuky | 162,56 g |
Vláknina | 25,00 g |
Cholesterol | 2,05 g |
Sodík | 7,12 g |
Sůl | 16,73 g |
Sacharidy | 329,20 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Kuřecí maso lze nahradit nebo obměnit nebo doplnit jehněčím, kůzlečím, krůtím, telecím – prostě jemnějším druhem masa. Zbylý vývar použijeme jako základ nějaké omáčky nebo polévky, nebo zamrazíme, je škoda ho vylévat.
Kopřivy lze vynechat, i když tam patří, ale určitě nedávat sušené, raději žádné, pokud nemáte čerstvé, lze nahradit pažitkou.
No a protože jsem toto vařila i v Praze s paní Veronikou Žilkovou, přidávám foto.
Tohle nesmí chybět na velikonočním stole a je to prostě skvělé.
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
30. 3. 2024 07:56
16. 4. 2022 09:12
5. 4. 2021 10:23
2. 4. 2021 18:35
27. 3. 2016 11:48
27. 3. 2016 11:18
A taky bych řekla,že je to krajem na jakou jsou lidi zvyklí
26. 3. 2016 18:41
26. 3. 2016 18:31
Máš dvě možnosti - na pomalý přes noc těch 8 hodin, na rychlý stačí 4-5 hodin,osbně radši dělám přes noc
26. 3. 2016 18:23
26. 3. 2016 17:32
A jestli nevyhrajete, nevěděj, jak má chutnat a vypadat správná hlavička/nádivka - ty víš že si dělám srandu a znova musím tobě i mimosce poděkovat, že jste tam tenkrát byly a podpořily mne
26. 3. 2016 12:01
6. 4. 2015 14:14
6. 4. 2015 14:11
23. 4. 2014 09:00
22. 4. 2014 22:09
Priznam se, ze takto samostatnou nadivku jsem ještě snad nedělala, nadivala jsem jen kure jednoduchou nadivkou z rohliku, vajec a kopriv. A i to je vynikajici, takze toto musí byt uplna bomba Jste sikovna Preji hezke jarni dny.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Právě bylo uvařeno:
Kynuté ovocné knedlíky II
Wanilor uvařila před 50 minutami
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Michaela1818 uvařila před 58 minutami
Koláče s plněným okrajem
Polina uvařila před 2 hodinami
Levandulový sirup s mátou - domácí limonáda
Marcela0123 uvařila před 2 hodinami
Zeleninové lasagne
TondaJ uvařila před 2 hodinami
Kuřecí stehna pečená s rýží z jednoho pekáčku
paprika1000 uvařila před 3 hodinami
Koprová omáčka
olca1983 uvařila před 3 hodinami
Rajská omáčka s karbanátkem
MiraBar uvařila před 5 hodinami
Kuřecí játra na paprikách
Ronnykush uvařila před 5 hodinami
Obyčejný hlávkový salát s obyčejnou zálivkou od babičky
Tesco uvařila před 5 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Deset kroků k dokonalé velikonoční nádivce: Správnou chuť dá tučnější uzené, pečivo je lepší opečené a vejce se nepřidávají celá
Historie barvení vajíček: Čarodějky používaly rezavé hřebíky a anglický král nechal vejce zdobit zlatem
Na Bílou sobotu pečeme mazance, beránky a velikonoční hlavičku. Křesťané světí oheň a očekávají vzkříšení Ježíše
Další recepty
Tématické fráze: velikonoční nádivka bez masa velikonoční nádivka s kopřivami recept na velikonocni nadivku velikonoční nádivka recept velikonoční nádivka velikonoční nádivka-hlavička velikonoční nádivka s kopřivama recept velikonoční nádivka nádivka s kopřivama velikonočníhlavička velikonočn nádivka velikonocni nadivka s kvasnicemi kynuta velikonocni nadivka klasická velikonoční nádivka velikonoční nádivka kynutá sváteční nádivka klasická nádivka kuzleci maso recepty velikonocni hlavicka-recept kůzlečí maso
Suroviny: plecko vepřové, bůček uzený, maso kuřecí, pepř, koření nové koření, bobkový list, tymián, rozmarýn, rohlík, sůl, pepř mletý, ořech muškátový, vejce, pažitka, petrželka, libeček, kopřivy, česnek, houby, máslo, strouhanka
Velikonoční nádivka (hlavička) - klasika z jizerskokrkonošské oblasti
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Q1O0
35 názorů