Léčivka - články, postupy a rady
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Yzop lékařský se od starověku používá jako léčivá rostlina a koření. Volně roste v zemích kolem Středozemního moře, ale pěstuje se i u nás. Má diuretické účinky, je účinný proti zánětům a nadýmání. V gastronomii se používá k ochucení mletého masa, protože má lehce nahořklou chuť a příjemnou vůni. Také je vhodný k zelenině, omáčkám a zvěřině.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Zázvor lékařský pochází z Číny nebo z Indie. Je to rostlina z čeledi zázvorovitých, jako koření se používá oddenek, který je vlastně všelék. Pikantní chuť dává zázvoru gingerol, je zdrojem vitaminů a minerálních látek. Pomáhá při zažívacích potížích, při problémech s ledvinami, tiší bolesti v krku a umí vyřešit mnoho dalších zdravotních problémů. Oblíbený je zázvorový čaj. Koupit, nebo doma udělat, lze zázvor sušený kandovaný. Velké využití má zázvor v kuchyni, zejména v asijské. Hodí se pod maso a do omáček. Nechybí ani ve vánočním cukroví, ve voňavých zázvorkách.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 3 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 7 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12