Jak na to, aby nám horké mléko neuteklo z hrnce. Vyzkoušejte rady, které znaly už naše babičky
Při vaření mléka stačí trocha nepozornosti a mléko nám uteče. Pak nás čeká spousta úklidu a čištění. Když ale použijeme oblíbený trik, který znaly už naše babičky, mléko zůstane poslušně v hrnci.
Do některých jídel je lepší přidávat mléko, které ohřejeme zvlášť, třeba do bramborové kaše. Jak to ale udělat, aby z jednoduchého úkonu nebyla spousta uklízení a práce navíc? Mléko rozlité po sporáku je totiž velmi nepříjemná záležitost.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na to, aby mléko neutíkalo z hrnce?
Mléko při převáření dovede být velmi rychlé, ale jeho utíkání se dá zabránit, a není to až tak složité:
- Především mléko hlídáme - raději být chvíli ve střehu, než potom mnohem delší dobu čistit připálený sporák.
- Mléko nalijeme do hrnce, který nejprve vypláchneme chladnou vodou. Tu sice vylijeme, ale ne příliš pečlivě, aby jí v hrnci alespoň trošku zůstalo.
- Po nalití mléka do hrnce potřeme stěny hrnce tukem např. máslem nebo margarínem. Potření by mělo být přibližně 2 cm nad povrchem mléka. Tato metoda účinně brání utíkání mléka, přesto buďme při vaření ostražití.
- Můžeme zkusit i další možnosti, např. dát do hrnce při vaření naběračku nebo dřevěnou vařečku.
- Někteří pamatujeme hliníkové mlékovary, které používaly naše babičky. Jenže dnešní nádobí je často z kvalitních materiálů, proto pokud vaříme mléko často, je praktické pořídit si tento speciální hrnec - mlékovar, který zabrání připalování mléka - má totiž dva pláště, mezi kterými je voda. Mléko se vaří vlastně ve vodní lázni, tudíž se nepřipaluje. A navíc je hrnec vybaven zvukovou signalizací pro případ, že hrozí vzkypění mléka - jednoduše nás zavolá.
- Vodní lázeň pro mléko můžeme připravit samozřejmě i svépomocí - stačí dát dva hrnce do sebe, v tom vnějším bude horká voda.
A pokud to s mlékem přesto někdy nevyjde, jsou tu pro nás připravené osvědčené rady, jak vyčistit připálený hrnec.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 28 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Hit internetu: Upekli jsme arašídové vafle jen ze dvou ingrediencí. Byly krásně nadýchané a zvenku křupavé
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Komentáře