Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl má hygroskopické vlastnosti - to znamená, že na sebe ve vlhkém prostředí navazuje vodu. Čím více je vlhko, tím rychleji se sůl rozpouští, což je nepříjemné třeba při podzimním grilování. Jak tomu zabránit?
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je gumové a mokré. Sůl dokonce rozpouští sníh na vozovce, slanou vodou se odstraňuje led z mrazáku.
Mohlo by vás zajímat
Jak předejít vlhnutí soli
Některé způsoby jsou už známé a používáme je, některé vám poradíme:
- Vlhkou sůl z obchodu nasypte na plech a nechte při mírné teplotě přesušit za občasného promíchávání.
- Koupenou sůl uskladněte v dózách nebo sklenicích s těsným víkem a dózu nenechávejte otevřenou.
- Do slánky přidejte pár zrnek rýže, která absorbuje vlhkost a udržuje sůl sypkou.
- Venku nepoužívejte slánky s otvory, ani když v ní máte rýži - pořiďte si slánku s víčkem.
- Do dózy se solí vložte pár bílých suchých fazolí a pořádně protřepejte. Fazole do sebe absorbují vlhkost.
Mohlo by vás zajímat
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodový dort podle Terezy z Peče celá země: Skvělý dárek na Den dětí, který všechny dostane svou famózní chutí
Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře