Jak správně uvařit těstoviny al dente
Uvařit těstoviny je zdánlivě téměř primitivní činnost a přece v ní mnozí dělají chyby stále dokola. Správný postup má několik zákonitostí, které je nutno dodržet.
Co potřebujeme?
- Dostatečné množství vařící vody. Vzhledem k tomu, že se těstoviny hodně navaří (= varem nabudou na objemu), dáváme na každých 100 g suchých těstovin 1 l vody. Voda musí opravdu pořádně vařit.
- Dostatečné množství soli. Těstoviny hodně soli vsáknou, takže je nutné vodu osolit opravdu výrazně, jinak budou zcela bez chuti. Na každý litr vody patří 1/2 lžíce soli. Dokonce i při dodržování tzv. neslané diety se doporučuje vodu na těstoviny sice méně, ale osolit.
Jak vaříme
Do dostatečného množství vroucí osolené vody vložíme těstoviny a voda musí opět rychle přijít do varu. Hrnec nezakrýváme poklicí, protože těstoviny by vzkypěly. Pak je promícháme, zmírníme plamen a dovaříme podle návodu, občas promícháme, aby se neslepily. Těstoviny z čerstvého těsta vaříme přibližně poloviční dobu než suché. Těstoviny vaříme jen tzv. na skus (al dente). To znamená, že při kousnutí cítíte, že koušete do těstoviny, nedají se rozmáčknout. Rozvařené těstoviny jsou nechutné a překvapivě těžší do žaludku.
Těstoviny můžeme vařit i ve vývaru (např. z uzeného masa), dostanou lepší chuť.
Co s těstovinami po uvaření
Uvařené těstoviny ihned scedíme, nikdy neproplachujeme, ale zakápneme trochou oleje a promícháme, aby se neslepily. Pak už pokračujeme podle receptu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 46 minutami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 14 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 23 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Jak správně vařit bulgur? Obilninu s jednoduchou přípravou a skvělou chutí si určitě zamilujete
Špagety s medvědím česnekem à la carbonara: Stačí na ně jen pár surovin, levou zadní je zvládne i začátečník a skvěle chutnají
Komentáře
28. 1. 2024 18:43
27. 1. 2024 12:04