Jak uvařit brambory “na loupačku”? Jednoduché jídlo našich babiček chutná výborně i nám
Základem tohoto tradičního pokrmu, který dělávaly naše babičky, jsou kvalitní rané brambory a tvaroh. Že jste ještě neochutnali? V jednoduchosti je krása a zde to platí dvojnásob. Brambory "na loupačku" se hodí i ke společnému hodování na chalupě, nejlepší jsou z nových brambor.
Brambory "na loupačku" možná znáte již ze svého dětství, kdy byla na stole nachystaná mísa uvařených brambor, máslo, sůl a tvaroh s bylinkami. Nic víc není potřeba a lahodné jídlo je velmi rychle připraveno. Je to jednoduché a nebesky dobré.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jednoduché bramborové jídlo
Ideální brambory na tento pokrm jsou rané nebo salátové typu A, které mají tenkou slupku. Dále záleží na nás, jak tvaroh podle své chuti okořeníme. Výborně se hodí bylinky jako petržel, pažitka, nebo oregano a pro pikantnost česnek. Poradíme vám, jak si brambory "na loupačku" snadno připravit.
Jak vařit brambory "na loupačku"
Celé gró tohoto pokrmu jsou kvalitní brambory. Vyhneme se gumovým a starým a zvolíme raději nové. Nejdříve brambory pořádně očistíme pod vodou od nečistot. Slupku neloupeme, ale musí být čistá bez hlíny. Pak se pustíme do vaření.
- Brambory zalijeme v hrnci vodou a přidáme lžičku soli.
- Přikryjeme poklicí a vaříme 20-30 minut podle velikosti brambor.
- Mezitím připravíme ochucený tvaroh tak, že jej rozředíme trochou mléka do požadované konzistence.
- Okořeníme solí, pepřem a nasekanými bylinkami.
- Uvařené brambory si každý buď oloupe sám nebo jí se slupkou. Podáváme je v míse rozkrojené a každý si je potírá připraveným máslem a ochuceným tvarohem.
Jako nápoj se k bramborám "na loupačku" výborně hodí kefír, mléko nebo podmáslí.
Jak dále využít rané brambory
Rané brambory jsou pro svou chuť a snadnou přípravu bez loupání velmi oblíbenou přílohou k masu, zelenině, nebo jako letní salát s bylinkovým máslem a koprem.
V teplejších dnech z nich připravíme samostatný pokrm s bylinkami, slaninou a sýrem jako v našem video-receptu níže.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Špenátové lívance s jablky
Přidáno před 10 hodinami
Kuřecí prso s květákovo-mrkvovou kaší
Přidáno před 11 hodinami
Švestkový koláč z jogurtového těsta
Přidáno před 13 hodinami
Proužkovaná střecha
Přidáno před 14 hodinami
Hořčicové řízky z krkovice a můj bramborový salát
Přidáno před 15 hodinami
Koláč ze špaldové mouky s kompotovaným ovocem a mandlemi
Přidáno 19. 9. 2024 20:42
Komentáře