Jak uvařit dýňové gnocchi: Přelité máslem s česnekem a tymiánem chutnají báječně
Je čas dýní, všude jsou k mání v hojném počtu, a to je přesně ta pravá doba na jejich využití naslano i nasladko. Připravit z dýně můžeme i výtečné gnocchi, na které je potřeba pouze několik základních surovin a dýňové pyré, které je hotové během pár minut.
Dýně hokkaido, z dýní nejčastěji využívaná odrůda, je velmi prospěšná co se týče obsahu vitamínů, minerálů i vlákniny. Atraktivní zeleninu můžeme díky nasládlé chuti využít ve sladkých i slaných pokrmech. Dýňové pyré si můžete připravit a zamrazit do zásoby.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit dýňové gnocchi
Na tento recept si připravíme 200 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, dále 150 g dýně, 1 velkou bramboru nebo 2 menší a 1 lžičku soli. Na přeliv gnocchi potřebujeme máslo, česnek a také tymián podle chuti.
- Dýni očistíme, nakrájíme na menší kusy společně s bramborami, a naskládáme na plech. Vše upečeme při teplotě 200 °C do změknutí. Po upečení necháme vychladnout.
- Dýni i brambory rozmačkáme nebo rozmixujeme na jemné pyré.
- Nyní přidáme sůl a hladkou i polohrubou mouku, pak vypracujeme ručně hladké těsto.
- Pracovní plochu posypeme moukou, těsto rozdělíme na několik stejných částí a vyválíme z nich tenké válečky. Ty nakrájíme nožem a vypracujeme menší noky.
- Do většího hrnce dáme vařit osolenou vodu a jakmile bude vřít, vložíme do vody noky. Uvařené noky poznáme tak, že vyplavou na povrch, pak je můžeme naběračkou vytáhnout.
- Nyní zbývá roztopit v kastrůlku máslo na přeliv, nastrouháme do něho najemno česnek (množství podle chuti), osolíme a přidáme několik lístků tymiánu. Chvíli povaříme a odstavíme.
- Hotové noky naservírujeme, polijeme ochuceným máslem, můžeme přidat vypraženou slaninu a posypat parmezánem.
Tyto báječné dýňové noky nemusíme přelévat pouze máslem, chutnají skvěle také se smetanovou parmezánovou omáčkou a kuřecím masem. Napište nám, jak se vám recept povedl. Dobrou chuť.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jogurtový dip s česnekem
Přidáno před 1 hodinou
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 5 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 6 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 8 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 8 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Přečtěte si Zobrazit více
7 jídel z dýně: Pochutnejte si na tom nejlepším z krásně barevné královny podzimu
Očistit dýni a připravit ji k další úpravě zvládne podle našeho videa každý. Cenná surovina se hodí pro mnoho skvělých pokrmů
V Praze si můžete sami natočit „zmrzku“. Nás vyšel plný kelímek zhruba na dvě stovky a takhle to probíhalo
Komentáře