Svíčková omáčka pro začátečníky: Vysvětlíme postup přípravy krok za krokem
Hospodyňka, která umí uvařit svíčkovou, je v očích rodiny královnou kuchyně. Svíčková je pro mnohé kuchařky tak velká výzva, že se o ni raději ani nepokusí, protože mají obavy, že ji nezvládnou. A to je škoda.
Kdo ví, proč je právě svíčková omáčka takovým strašákem. Existují jiné, daleko složitější pokrmy. A tak jsme se rozhodli, že připravíme postup přípravy přímo pro začátečníky, kde pomalu a postupně vysvětlíme jednotlivé kroky.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit svíčkovou omáčku
Nejlepší je vařit svíčkovou den předem. Recept je časově náročný sám o sobě a také omáčka potřebuje čas na rozležení chutí.
- Vybereme správné maso. Tím je maso hovězí a vybrat můžeme buď pravou svíčkovou, což je sval lemující páteř, nebo nepravou svíčkovou, která se nachází na přední pleci a svým tvarem i chutí pravou svíčkovou připomíná. Sáhnout ale můžeme také po zvěřině, konkrétně po svíčkové z jelena či laně.
- Maso v celku osolíme a zprudka opečeme ze všech stran tak, aby se zatáhlo a nedovolilo šťávě vytéct ven.
- Na másle osmahneme cibulku a přidáme nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou kořenovou zeleninu. Za stálého míchání restujeme tak dlouho, dokud zelenina nezezlátne.
- Do pekáče dáme restovanou zeleninu, přidáme bobkový list, nové koření a celý pepř. Na zeleninu položíme zatažené maso, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme péct na 180 °C. Pečeme 4–5 hodin, dokud maso není měkké.
- Když je maso upečené, dáme ho stranou, vybereme z pekáče koření a zeleninu rozmixujeme tyčovým mixérem. Protože je zelenina krásně měkká, můžeme ji místo mixování propasírovat přes jemné sítko a zachytit tak zatoulaný zbytek koření, které bychom při mixování rozsekali, a to nechceme.
- Vzniklou omáčku dochutíme solí, zjemníme smetanou a případně podle potřeby zahustíme.
- Podáváme s houskovým nebo karlovarským knedlíkem a zdobíme brusinkami, šlehačkou a plátkem citrónu.
Recepty se mohou maličko lišit, zaleží na chuťových preferencích každého z nás, ale základní postup je stejný. Věříme, že pokud dodržíte výše uvedený postup přípravy, jídlo se povede a všem bude chutnat.
Další tipy a triky
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 17 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 23 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Čeká vás svatba? Tohle je klasické menu se svíčkovou. Zkuste ji připravit podle šéfkuchaře Jana Punčocháře!
Jak na ty nejlepší houskové knedlíky? Díky tipům knedlíkového mistra Petra Kosinera se povedou hned napoprvé
Jak pasírovat luštěniny nebo zeleninu na omáčku? Máme to mnohem snazší než naše babičky
Komentáře
3. 5. 2024 10:40
1. 5. 2024 15:01