Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

V době respiračních onemocnění hraje důležitou roli vitamín C. Proč zrovna on? A skutečně je jeho bohatým zdrojem citron?
Zdroj: Pixabay

V chřipkové sezóně máme tendenci sahat po vitaminech. Právě vitamin C je populární, protože podporuje tvorbu protilátek a zvyšuje odolnost proti nakažlivým nemocem. Kolik vitaminu je vhodné užívat, v čem je ho nejvíce a jak jej efektivně podat dětem?

Vitaminy jsou látky, které si naše tělo neumí vytvořit samo a musíme je přijímat v pestré stravě. V opačném případě se můžeme dočkat hned několika vážných nemocí.

Kyselina askorbová

Cože, kyselina? Ano, vitamin C je z chemického hlediska kyselinou. Je to látka rozpustná ve vodě a tepelnou úpravou se bohužel rozkládá. Proto je ideální konzumovat čerstvé potraviny, hlavně ovoce a zeleninu. Pokud děti ohrnují nos nad plody matky přírody, můžeme doporučit domácí cukrovinky, se kterými vám mohou i pomoci.

Hodně nebo málo?

Nedostatek vitaminu C (hypovitaminóza) je vážný problém, který se pojí se sníženou imunitou, únavou, zduřením dásní, zhoršením stavu vaziva a chrupavek a nemocí zvanou kurděje (lat. "skorbut" – mezi projevy patřila ztráta zubů, celková slabost, krvácení do vnitřních orgánů i svalů, smrt). Nadbytku vitaminu (hypervitaminózy) v těle se nemusíme bát, museli bychom jej přijímat opravdu velká množství a velmi dlouho.

Kde najdeme vitamin C?

Každý by jistě první řekl "citron", ale ten obsazuje nižší příčky a mnohem více vitaminu C mají jiné potraviny. Doporučená denní dávka se pohybuje kolem 85 mg. Potřebné množství se liší s váhou, věkem, pohlavím nebo i těhotenstvím či kojením. A které suroviny obsahuji mnoho Céčka?

  • šípky
  • černý rybíz 
  • paprika 
  • citrusové plody aj.

Šípky

Šípky jsou plody růže šípkové. Na celém území naší republiky nenajdete plod, který by obsahoval větší množství vitaminu C. Dozrávají v září až říjnu, jinak je můžete zakoupit v obchodech se zdravou výživou. V kuchyni mají bohaté využití od obyčejného čaje, přes sirup, marmeládu, omáčky, a dá se koupit i šípkové víno.

Černý rybíz

Rybíz je ovocný keř. Jeho bobule zrají v průběhu července. Nezapomeňte je otrhávat i se stopkami, aby neztratily lahodnou šťávu. Čerstvý rybíz je vynikající, sladký a dozdobí každou zmrzlinu či tvaroh. Hodí se do moučníků a jsou z něj skvělé marmelády.

Paprika

Věděli jste, že se papriky pěstují i jako okrasné pokojové rostliny? V kuchyni samozřejmě preferujeme ty, které známe ze zahrádek a obchodů. Syrová paprika je vynikající jako rychlá příloha ke studené večeři i do salátů, je to skvělé koření. Po tepelné úpravě jsou výborné papriky plněné, nebo připravené jako součást leča, směsí pod špagety či na topinky.

Citrusové plody

Citrusové plody se pěstují v Evropě od 15. století. V naší kuchyni mají mohutné zastoupení od konzervačních látek, přes marmelády, džusy, kandování, ochucování nápojů i cukrovinek, až po alkoholické nápoje. Příjemné vůně citrusů pak nejčastěji najdeme v parfémech i aromaterapiích.

Pokud vás nějaká nemoc doběhla, nepomůže již nic jiného než klid, vhodné léky a kvalitní pokrm jako například silný vývar, který si můžete připravit podle našeho videoreceptu. Přejeme hodně zdraví.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli