Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zápach rybiny
Zdroj: Freepik, timolina

I ta nejčerstvější ryba může být cítit specifickým aroma rybiny, které mnozí nemusí. Obzvláště děti jsou na tento pach citlivé a mohou kvůli jednomu zážitku odmítat veškeré ryby. Jak se zbavit zápachu rybiny a pro které ryby bývá typický?

Odkud se bere typické aroma?

Specifický pach ryby je daný nejen jejím stářím a čerstvostí, ale také prostředím, ze kterého pochází a množstvím tuku. Intenzivněji bude cítit ryba žijící v bahnitém rybníku plném řas, než ryba volně se pohybující v mořské vodě. Ale samotné prostředí není určujícím faktorem. Obecně lze říci, že pokud jde o čerstvou rybu, pach rybiny je vždy silnější v případě tučných ryb. Tuk se totiž velmi rychle po usmrcení ryby začne rozkládat a vedlejším produktem jsou nevábně zapáchající uvolňující se látky.

Nejtypičtějším představitelem „méně vonící skupiny“ je kapr žijící v bahnitém rybníce. I pro své časté aroma bývá v mnoha domácnostech na štědrovečerním stole nahrazován jinou rybou nebo smaženými řízky. Kapr je sám o sobě hodně tučný a v kombinaci s prostředím, ve kterém žije, je ideálním adeptem na ověření našich triků pro odstranění zápachu rybiny.

Mezi další tučné ryby patří například úhoř, losos, tuňák, sleď nebo makrela. Naopak nejméně často se s pachem rybiny setkáte u candáta, mořského pstruha, štiky a tresky.

Triky na odstranění zápachu rybiny

První krok ke zbavení se specifického pachu je odstranění všech viditelných tukových (bílých) částí ryby, v případě ryb s kůží důkladné omytí slizu na povrchu. Následně použijte některý z těchto osvědčených triků:

Namočení do mléka

Naporcovanou rybu jednoduše ponořte celou do mléka a nechte přes noc v lednici. Obsažená bílkovina kasein dokáže neutralizovat látky způsobující zápach. Rybu poté opláchněte, osušte a tepelně upravte.

Citron nejen na doladění chuti

Citronová šťáva se k rybě skvěle hodí a kromě zvýraznění chuti má schopnost odstranit nepříjemný pach rybiny. Rybu buď pokapejte před úpravou citronovou šťávou, nebo ji před pečením poklaďte plátky citronu. Svěží chuť ještě podtrhne nastrouhaná kůra z chemicky neošetřeného citronu.

Trik s citronovou šťávou lze kombinovat i s mléčnou lázní. Citron neutralizaci rybiny urychlí a rybě stačí asi 1 hodina, než bude zcela bez zápachu.

Přepůleným citronem také potřete kuchyňské náčiní, které přišlo do styku s rybou. Prkénko, nůž i nádoby se tak okamžitě zbaví nežádoucího aroma.

Další kyselé přísady

Experimentovat můžete i s jinými citrusy, jejichž silice mají stejnou schopnost. Kromě nich lze před zpracováním ryby použít i jiné kyselé potraviny, jako například ocet nebo rajčata.

Česnekový zábal

Se silným aroma česneku máte nad rybinou vyhráno. Naporcovanou rybu potřete směsí prolisovaného česneku a olivového oleje a nechte alespoň 2 hodiny marinovat.

Bylinky a koření na přebití zápachu

Aromatické bylinky si s rybinou během pečení, smažení i vaření hravě poradí. Stačí jich ovšem jen malé množství, aby úplně nepřebily chuť ryby. Ke všem druhům ryb se hodí třeba tymián, rozmarýn, kopr, šalvěj, estragon, bazalka nebo medvědí česnek.

Z koření si ryba skvěle rozumí s kmínem, sladkou paprikou, bobkovým listem, oreganem, saturejkou či hořčičným semínkem.

Namíchat si můžete i vlastní univerzální směs koření na ryby, kterou lze použít na pečení i smažení. Základem je mořská sůl, která by měla tvořit asi čtvrtinu obsahu a dále můžete vyzkoušet tyto zajímavé kombinace:

  • sůl, mletý pepř, drcený kmín, sladká paprika, sušený česnek, sušený zázvor, koriandr, saturejka, citronový tymián
  • sůl, mletý pepř, sladká paprika, hořčičné semínko, petrželová nať, bazalka, kurkuma, muškátový oříšek
  • sůl, mletý pepř, sušený česnek, oregano, koriandr, tymián, římský kmín, citronová kůra

Recept na domácí polévkové koření

Babská rada

Ve starých kuchařkách lze najít i neobvyklou inspiraci na odstranění zápachu rybiny. Dokáže jej prý během několika hodin „vytáhnout“ prášek z dřevěného uhlí, kterým posypete rybu přikrytou navlhčeným plátýnkem.

Zdroje informací:

nutrition.org
irybarstvi.cz

 

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Quinoa

Quinoa

Quinoa je pseudoobilovina, kterou už měli v jídelníčku Inkové. Merlík chilský je rostlina z čeledi laskavcovitých. Má velkou nutriční hodnotu v… Číst více

Jáhly

Jáhly

Jáhly jsou loupaná zrna prosa, bezlepková potravinářská surovina. Hodí se na přípravu jáhelných kaší, zapečených jáhelníků, jáhelných škubánků nebo… Číst více

Jahody

Jahody

Jahody jsou velmi oblíbené ovoce. Kromě přimé konzumace mají velké využití v gastronomii. Líbí se nám jejich červená barva, mají příjemnou chuť a… Číst více

Ječné kroupy

Ječné kroupy

Ječné kroupy jsou vlastně celá ječná zrna, zbavená pouze obalových vrstev. Jsou velmi výživnou i zdravou potravinou, obsahují vitamíny skupiny B a E,… Číst více

Kdoule

Kdoule

Kdoule je kdysi tradiční, dnes vzácněji pěstované ovoce. Veliké a velmi aromatické plody jsou za syrova trpké a mohou způsobit žaludeční potíže,… Číst více

Kernotto, kernoto

Kernoto jsou špaldové kroupy, vzhledem podobné klasickým kroupám ječným. Vznikají oloupáním a obroušením špaldových zrn. Jsou výborné chuti, vhodné… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více