Vepřové nožičky jsou delikatesa, o kterou bývá na zabijačce rvačka. Předvařené a dokřupava upečené chutnají fantasticky
16. 2. 2023 Vaření
Jak správně vařit prasečí nožky? Spodní část nohou vepře je podobně jako koleno více tučná a není ze zdravotního hlediska vhodné to s konzumací přehánět. Prasečí anatomie však neumožňuje mít vepřové nožičky na talíři kdykoli si vzpomeneme, protože jsou zpravidla rychle vyprodané. A není divu. Upečené dokřupava a podávané s čerstvým křenem a domácím chlebem jsou opravdovou delikatesou.
Velká porce kolagenu
Vepřové nožičky se oddělují pod kolenem, nemají na sobě moc masa, zato na šlachy a kůži s vrstvou tuku jsou bohaté. Vysoký obsah kolagenu je ideální pro výrobu tlačenky, aspiku či huspeniny, nejoblíbenější úpravou je však ovar a pečínka.
Aby byl zážitek z pokrmu dokonalý, prasečí nožičky se musí nejprve povařit, a to i když je čeká pobyt v troubě. Kolagen uvolněný do vývaru určitě není na vylití, ale může obohatit vepřovou polévku. Máte-li v plánu takto postupovat, přidejte k nožičkám při vaření vepřové kosti zbavené tuku, kterého už by byl v polévce nadbytek. Pokud se chystáte na výrobu domácí huspeniny, přidejte k nožičkám do hrnce 30 minut před dokončením kořenovou zeleninu.
Mohlo by vás zajímat
Vaření vepřových nožiček
Ovar z vepřových nožiček je oblíbenou pochoutkou podávanou s čerstvým chlebem, hořčicí a křenem. Před vložením do hrnce s vodou je třeba nožičky důkladně očistit a zbavit chlupů, na kterých byste si moc nepochutnali, a navíc na nich ulpívá špína. Chlupy se odstraňují buď ostrým nožem, opálením nad plamenem nebo použitím jednorázového holítka.
Vepřové nožičky se jednoduše dají do většího hrnce, zalijí vodou tak, aby byly ponořené, přidá se k nim sůl, koření, celá cibule a pozvolna se uvaří doměkka. To bude trvat asi 1,5 – 2 hodiny, tlakový hrnec zkrátí dobu asi na polovinu. Z koření se na 4 nožičky používá přibližně 5 kuliček nového koření, 10 kuliček celého pepře a 2 bobkové listy. Hodí se i jalovec, kterého se dává stejné množství, jako nového koření.
Uvařené nožičky si můžete dát se zmíněnou přílohou, nebo se dále pustit do dopečení pro luxusní křupavou kůrčičku. Chystáte-li se na jejich pečení, stačí je povařit pouze 1 hodinu, o zbytek se postará trouba.
Pečené vepřové nožičky
Prasečí nožičky uvařené podle výše popsaného návodu se nechají vychladnout, nařízne se kůže do čtverečků a naloží se na alespoň 3 hodiny do marinády. Tu získáte smícháním 4 lžic oleje, 1 lžičky sladké papriky, ½ lžičky drceného kmínu, 1 lžíce kečupu, 1 lžičky tekutého medu, větší špetky soli a pepře a 2 prolisovaných stroužků česneku.
Odležené namarinované nožičky dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a vložte do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečte přikryté 30 minut a následně odkryté asi 20 minut. Během pečení polévejte výpekem. Výsledek má mít zlatavou barvu a kůrčičku, na které jen lehce zkaramelizoval med, vypečenou dokřupava.
Pečené vepřové nožičky se mohou podávat s čerstvým pečivem nebo vařenými či pečenými bramborami, pro odlehčení je však ideální přílohou zeleninový salát, který tučnější pokrm skvěle doplní. Podáváte-li vepřové nožičky dětem nebo osobám se zažívacími problémy, doplňte jídelní stůl o fenyklový nebo mátový čaj pro lepší trávení.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Českem s chutí: Poznejte pikador a dejte si Budvar ke kaprovi. Ochutnejte jižní Čechy!
Velice často platí přísloví "jiný kraj, jiný mrav… Číst více
Když hranolky, tak z kapra! Připravte si doma nejslavnější specialitu Třeboňska!
Podzim je časem výlovů rybníků a ideální dobou… Číst více
Na vánoční rybí polévku potřebujeme hlavu a vnitřnosti z kapra. Poradíme začátečníkům, jak tuto výbornou polévku uvařit
Vyhodíme sádlo, střívka a plovací měchýř (i když v Číně dovedou připravit jídlo i z tohoto). Všechny ostatní vnitřnosti můžeme použít. Pokud si… Číst více
Jak připravit mlíčí a jikry? Málokdo ví, že se výborně hodí i do tradiční rybí polévky. Poradíme, jak na to
Mlíčí jsou samčí pohlavní žlázy kapra, které jsou díky svému velmi jemnému bílému masu oblíbenou pochoutkou. Často se připravují spolu s jikrami,… Číst více
Jaké vnitřnosti patří do rybí polévky? Poradíme, co použít a co raději vyhodit
Ryba v celku, to je přímo poklad. Můžete ji zpracovat celou beze zbytku a využít doslova každou kostičku i ploutvičku. Pokud si ale nejste jistí, co… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Recepty z českých filmů: Ovar a zabijačkový guláš podle paní pivovarníkové z Postřižin
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 16 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 18 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 22 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se daří finalistům Peče celá země: Vojtěch vyprodává kurzy, Tereza frčí na sítích a Roman se naučil důležitou věc
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Komentáře
17. 2. 2023 20:55