Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
24. 7. 2023 Ostatní
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém světě a je brána mezi jednu z nejlepších. To potvrzuje i Alice Muthspiel, která žije již téměř čtvrtstoletí v Paříži. Jak sama říká, jako tisková atašé multikulturních festivalů pochopila krásu a rozmanitost této země, o níž vypráví i čtenářům serveru Toprecepty.cz.
Inspirace maminkou
Do Paříže následovala Alice Muthspiel svého manžela, ale vztah k zemi galského kohouta měla již zakořeněn po své mamince. Ta totiž milovala Napoleona a vše s ním spojené. „Ač jsem v pubertě absolutně nechápala její zapáleni pro tuto zemi, záhy jsem vše pochopila,“ říká pro Toprecepty.cz Muthspiel. O Francii mimo jiné pravidelně informuje i jako korespondentka Českého rozhlasu.
Mohlo by vás zajímat
Rybí polévka jako základ
Protože je kvůli dovoleným francouzská metropole na přelomu července a srpna liduprázdná, přesouvá se život do letovisek, nacházejících se především v jižní části země. „Jedním z nejnavštěvovanějších prázdninových regionů pro milovníky moře je Provence a její úžasné Azurové pobřeží. Dodnes vzpomínám, jak mě při první návštěvě Marseille ohromila rybí polévka „la bouillabaisse“,“ vzpomíná paní Alice.
„Ochutnala jsem ji s francouzskými filmaři v malé poetické restauraci na pobřeží v roce 2000. Sláva pravé „bouillabaisse“, kterou chce každý zkusit, se však v přístavu postupně vymrštila až na 50 euro (zhruba 1200 Kč),“ dodává. Doporučuje proto se poohlédnout po menších restauracích na okraji města, kde rybí polévku nabízí za rozumnější cenu.
Mohlo by vás zajímat
Jehněčí specialita
Další specialitou z Marseille jsou „pieds paquets“. Jde o jehněčí nožičky, rolky z jehněcího žaludku a vnitřností zabalené v zelí, plněné masem a bylinkami. Objev receptury z roku 1881 je připisován Louisu Ginouvèsovi, ale legenda o jeho původu sahá až do keltsko-ligurského obdobi před 2600 lety.
„Na jídelníčku tuhle delikatesu najdete i v celé Provence, zejména v Sisteronu, kde se nachází jedny z největších ovčích jatek v regionu. V Drôme Provençale je pokrm známý jako „défrade“,“ vysvětluje Češka, žijící ve Francii.
Mohlo by vás zajímat
Něco malého na chuť
Mezi největší pochoutky, podávané k aperitivu, patří například cizrnové placičky (les soccas), chutné a typické středomořské tapenády z oliv (tapenade d‘olives) a ančoviček (anchoïades), smažené květy cukety, samostatně nebo i plněné masem (Beignets de fleurs de courgette), paštika zapečená v listovém těstě (pâté en croûte), provensálský plochý chléb s jemnou kůrkou, hustou a jemnou střídkou plněný olivami nebo cibulí, ančovičkami, kousky slaniny, sýrem, rajčatovou omáčkou, žampiony nebo provensálskými bylinkami nazývaný „fougasses“.
„Perfektní svačinkou na pláž je sendvič „pain bagnat“, typický pro Nice, vyrobený z kulatého chleba máčeného v olivovém oleji a zdobený tuňákem a syrovou zeleninou: rajčaty, vejci, jarní cibulkou, zeleným pepřem, artyčoky, olivami a ančovičkami,“ doporučuje paní Alice.
Mohlo by vás zajímat
Ryba či koláč jako hlavní chod
Mezi dobré volby na oběd řadí Češka třeba provensálskou specialitu - cibulový koláč (la pissaladière). Pro ty, kteří vyhledávají spíše méně kalorickou stravu, doporučuje plněné artyčoky (artichauts à la barigoule), přičemž slovo „barigoule“ v provensálštině znamená lahodný.
„Z ryb si nekompromisně pochutnám na grilované parmici nachové (rouget grillé), pakambale velké (turbot) nebo na mořském jazyku, rybě z řádu platýzů (sole),“ svěřila se Muthspiel.
Z pochutin doporučuje bazalkovou omáčku „pistou“, podobající se pestu, která se přidává do tradiční zeleninové polévky (soupe au pistou) nebo česnekový dip (aïoli). Ten se skvěle hodí ke křupavé zelenině, grilovaným masům, rybám a mořským plodům. Zvykem je jist aïoli v pátek v poledne před siestou.
Sladké potěšení
Mezi nejlepší cukrovinky řadí paní Alice biskvity „calissons“ z Aix-en-Provence s různými ovocnými příchutěmi nebo křupavé marseillské „navettes“ s extraktem z květu pomerančovníku. Kilogramové balení sušenek přijde na 16-19 eur (385-460 Kč). Prodávají se i citronové či anýzové.
Úžasné jsou údajně i sladké mandlové chlebíčky (croquants aux amandes). Pokud zavítáte do Saint-Tropez, rozhodně prý musíte ochutnat slavný lahodný dort „tarte tropeziénne“.
Provence je proslavena svými nekonečnými nafialovělými levandulovými poli a právě levandule hraje důležitou roli i v kuchyni. „Jemně provoní koláče a smoothie, sušenky a muffiny. V pannacottě nebo meruňkovém džemu, ke kterému se obzvlášť hodí, přináší punc originality. Přidává se do limonád, zmrzlin, sorbetů a ovocných polévek,“ popisuje Alice. Domů si podle ní můžete pořídit třeba levandulové likéry, limonády, marmelády, bonbony, biskvity a cukrovinky. Dále také levandulový med, ocet a olej, sirup a čaj, dobrý na spaní, a pak také esenciální oleje a toaletní vody, parfémy, šampony, mýdla, osvěžovače vzduchu či čistící prostředky.
Exkluzivní kachna
Na jihozápadě Francie narazíme na další luxusní pokrm, který Francouzi milují. Jedná se o nakládanou kachnu (confit de canard). „Maso se peče minimálně dvě hodiny v rozpáleném tuku mezi 70 a 85 °C, poté se vloží do sklenic a zalije tukem,“ popisuje Češka z Paříže postup.
„Přílohou bývají brambory opečené na kachním sádle společně s česnekem, popřípadě i hříbky, promíchané s nasekanou petrželkou,“ dodává. Ve francouzském hlavním městě přijde tato lahůdka na 10-30 eur (přibližně 240-720 korun) za 4 kachní stehna nebo prsa, cena se odvíjí od množství a kvality.
Další pochoutkou, kterou znají i našinci, je paštika ze ztučnělých husích jater (foie gras). Perfektní je i výživný „cassoulet“ - směs vepřového masa, kachního nebo husího konfitu, klobásy, zeleniny a fazolí, nebo kohout na víně (coq au vin). „Moje maminka milovala také jednoduchý pokrm převzatý z Italie „os à moelle“, hovězí holenní kost pečená v troubě, podávaná s hrubou mořskou soli a bagetou,“ sdělila webu Toprecepty.cz Alice Muthspiel.
Speciality z Baskicka
Na západním pobřeží je navštěvovanou destinací především Baskicko. Vyhledávaná je zde například vyhlášená Bayonnská čokoláda s pětisetletou tradicí. Sto gramů této lahůdky nabízejí obchodníci za zhruba 5-9 eur (120-215 korun).
Hitem je i Bayonnská šunka, které kilo vás bude stát také okolo 30 eur, pálivé papričky Espelette (piment d'Espelette) za zhruba 175 korun za 100 gramů a ovčí sýr Ossau-Iraty, za nějž dáte okolo 30 eur (720 Kč) za kilogram. Paní Alice také radí, jak nakoupit za rozumné ceny. „Různé lahůdky a místní speciality seženete levněji na francouzských trzích,“ říká.
Populární je také baskický dort (gateau basque) nebo makronky z Saint-Jean-de-Luz. Z hlavních jídel pak kuře po baskicku a místní lečo (piperade), popřípadě „axoa“, což je telecí nebo hovězí mleté maso dušené s paprikou Espelette a cibulí.
V naší fotogalerii si můžete prohlédnout skvosty francouzské kuchyně i suroviny, které paní Alice doporučuje:
Pokud jste dostali chuť na francouzskou kuchyni a nemáte odvahu se pustit do složitějších jídel, zkuste si podle našeho videoreceptu vytvořit skvělou cibulačku:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mezi nejstarší recepty patří lék na kocovinu. Na čem si pochutnávali naši předci?
Některé z našich oblíbených receptů používají… Číst více
Božská mana! Dokonalá domácí šunka z kolene podle nejmladší vítězky MasterChefa
Když je dobrá šunka, dá se s ní v kuchyni kouzlit… Číst více
Jak udělat šunku bez šunkovaru: Vychytávky na přípravu domácí šunky
Šunku můžeme vyrobit i doma a to z libového masa z kýty, plecka nebo drůbežích prsou. Podmínkou je mít k dispozici šunkovar - a to každý nemá. Jak… Číst více
Domácí masové konzervy jsou vítaným rychlým obědem či večeří. Poradíme, jak zavařit bezpečně maso, které bude skvěle chutnat
Co konzervujeme Konzervujeme nejčastěji maso hovězí, vepřové a zvěřinu, ale lze konzervovat i drůbež. Můžeme sterilovat svalovinu i vnitřnosti, a to… Číst více
Jaké maso je nejlepší na guláš a jak ho chutně připravit. Poradíme i začátečníkům
Kus masa na guláš (např. hovězí kližka, vepřová plec, krůtí stehno, kus zvěřiny) otřeme vlhkým ubrouskem (neomýváme), odblaníme, pokud je to potřeba,… Číst více
Ochutit a namíchat maso na domácí hamburgery není složité. S našimi radami to zvládnete snadno
Maso v celku kupujeme hovězí přední bez kosti a vepřovou plec, a drůbeží stehenní, protože je šťavnatější. Nemusíme dělat burgery jednodruhové, lze… Číst více
Jak připravit panenku? Poradíme vám tipy, jak dosáhnout šťavnaté a zároveň křupavé vepřové panenky
Panenka neboli panenská svíčková je jedním z nejkvalitnějších a nejšťavnatějších vepřových mas. Mezi gurmány je často vyhledávaná hlavně kvůli své… Číst více
Umíte správně rozmrazovat maso? Může to být věda, ale s našimi triky to zvládnete
Pokud se vám podaří sehnat větší množství… Číst více
Jak dlouho vydrží maso v mrazáku? Poradíme, jak ho správně uchovávat, aby zůstalo jedlé
Ať už jste nakoupili větší množství za akční cenu… Číst více
Někdy potřebujeme zbavit vepřový bok kůže. Zvládnou to i začátečníci, pomůže jednoduchý návod
Někdo nechce nebo nemá rád kůži. Připomínáme, že v kůži se nachází přírodní kolagen, který funguje jako výživa pro naše klouby, vazy, vlasy, pleť atd… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Mýty a fakta: Pomáhají rostlinám mléko, kávová sedlina, skořápky či popel z cigaret? Pozor na chyby, které mohou škodit
Domácí housky: Správně vzešlý kvásek jim dodá nadýchanost, máslo jemnost a vůni a jejich příprava není vůbec složitá
Lída, Pavla a Alice: Co vaří a jí na Štědrý den tři Češky žijící v zahraničí? V menu jsou mušle, ryba i hlava prasete
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno před 18 hodinami
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno před 20 hodinami
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno před 21 hodinami
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno před 22 hodinami
Krůtí maso na paprice s lesními houbami
Přidáno před 23 hodinami
Fazolový guláš s červenou čočkou
Přidáno 31. 5. 2024 13:30
Přečtěte si Zobrazit více
Francouzská rybí polévka bujabéza voní mořem, bylinkami a šafránem. Ochutnáte?
Tereza Bebarová nabídla recept na rybízovou bublaninu s podmáslím a svěřila se, že práce s cukrářem Maršálkem je pro ni za odměnu
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel