Jak ukládat zeleninu a ovoce v lednici
4. 9. 2023 Domácnost
Chcete-li maximálně prodloužit trvanlivost vašeho ovoce a zeleniny, je důležité správně je skladovat. Víte, které ovoce lze skladovat v lednici? A které by do lednice zase přijít nemělo? Jak mít ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé? Zde je několik tipů, jak toho dosáhnout.
Ovoce
Většina ovoce se nedoporučuje skladovat v lednici, protože nízké teploty mohou změnit jejich chuť a strukturu. Nejlepší obal do lednice je potravinová folie. Co tedy lze a nelze skladovat v lednici?
Jablky a hrušky: uložte je do plastových sáčků v chladničce nebo přikryjte plastovou fólií. Jahody, maliny a další bobulovité ovoce: uchovávejte v uzavřených nádobách v lednici, nemyjte je a spotřebujte max do 2 dnů. Banány, pomeranče, kiwi, citrony a limetky, tyto druhy ovoce skladujte mimo lednici.
Zelenina
Listová zelenina: saláty a jiná listová zelenina by měly být uložena ve vlhkých místech s nízkou teplotou. V lednici je můžete skladovat v sáčcích nebo zabalit do alobalu či fólie. Ostatní zelenina, jako jsou: brambory, cibule, česnek a kořenová zelenina by měla být skladována v suchých, tmavých a chladných místech. V lednici je nejlepší skladovat v uzavřených nádobách nebo papírových obalech.
Obecné rady
Udržujte ovoce a zeleninu odděleně. Některé ovoce (např. jablka) uvolňuje etylén, což může urychlit zrání zeleniny. Mnoho druhů ovoce a zeleniny vyžaduje větší průtok vzduchu, ale ne příliš vysokou vlhkost. Plastové sáčky s otvory mohou pomoci udržet správnou vlhkost. Pravidelně kontrolujte stav ovoce a zeleniny a odstraňte ty, které se začínají kazit.
Co nepatří do lednice
Cibule mají tendenci absorbovat vlhkost v lednici, což může ovlivnit jejich chuť a kvalitu. Uchovávejte je na suchém a chladném místě mimo lednici. Med je přirozený konzervant a nemusí být skladován v lednici. Nízké teploty mohou způsobit krystalizaci medu. Avokádo se lépe zraje mimo lednici. Pokud je avokádo pevné, nechte ho zrát při pokojové teplotě. Jakmile je zralé, můžete ho přesunout do lednice.
Skladování chleba v lednici může způsobit, že bude tvrdý a ztratí svou čerstvost. Nejlépe ho uchovávejte na suchém a chladném místě nebo v ledničce v plastové tašce, pokud ho hodláte skladovat déle. Většina koření může být skladována na suchém a tmavém místě mimo lednici. Nízké teploty a vlhkost mohou ovlivnit jejich aroma.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalý omáčkový základ podle Viléma Vrabce: Recept a postup českého šéfkuchaře zajistí perfektní výsledek
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 3 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 6 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 8 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně zalévat rajčata a kam je na balkoně či terase umístit: Pozor na severní stranu, déšť i denní dobu pro zalévání
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Jak uložit křen? Máme více možností, jak ho po vyrytí ze záhonu uskladnit. Vyzkoušejme ty nejoblíbenější