Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Staročeská uhlířina je dokonalý pokrm ze zbytků. Kombinace brambor a nočků ze speciálního těstíčka zasytí i skvěle chutná
Zdroj: Toprecepty

Po vánočním hodování a novoročních oslavách přijde vhod jíst trochu skromněji. Pokud nevíte, co byste mohli vařit, můžete se inspirovat v jídlech z dávné minulosti. Uhlířina je neskutečně snadná na přípravu, vyjde vás na pár korun a ještě je opravdu vydatná. Vždyť dřív dodávala sílu na práci i uhlířům.  

Uhlířinu jedli uhlíři i horníci

Uhlířina byla jedním z tradičních pokrmů našich předků. Kde přesně vznikla, není známé, podobnou specialitu si ale dělali kdysi dávno i maďarští pastevci a říkali jí šlambuc. U nás se vařila převážně v lesnatých oblastech, kde přebývaly rodiny uhlířů, kteří v lesích pálili v milířích dřevo a vyráběli tak dřevěné uhlí.

Protože šlo o náročnou práci, potřebovali se pořádně nasytit, a to přesně splňoval jednoduchý pokrm z brambor a těstovinových noků, který vařili v kotlících přímo na ohni. Pro svou vydatnost byla uhlířina oblíbeným jídlem i mezi horníky v hornických oblastech. 

Uhlířina se ovšem připravovala i v dalších koutech naší vlasti a mnohdy i v trochu pozměněných variantách a pod různými názvy - například v Podkrušnohoří se dělala s houskovým knedlíkem místo noků či těstovin, v Polabí byla známá jako hoďbidlo.

Obdobnému jídlu ze zbytků se říkalo i sedlácká bída, ještě známější je ovšem grenadýrmarš či grenadýrský pochod. Tento pokrm z dob Rakouska-Uherska, jenž pro změnu dodával sílu vojákům a často se vařil v polních kuchyních, je často s uhlířinou zaměňován nebo je označován za jejího předchůdce. Spíš má ale blízko k maďarskému šlambucu, je bohatší a místo nočků se do něj dávají těstoviny

Prosté jídlo z brambor

Ačkoli se můžete setkat s celou řadou receptů na uhlířinu vylepšených o slaninu či špek, v základu byla uhlířina opravdu velmi chudý pokrm, jehož hlavní ingrediencí byly právě brambory uvařené ve vodě. Těstoviny se do uhlířiny nedávaly, do vody k bramborám se házely jen jednoduché nočky z mouky, vody a vajec nebo z kynutého těsta, které se pak uvařily společně s bramborami.

K tomu se pak na troše sádla obvykle osmahla jen cibulka, případně se přidala pro chuť trocha česneku a uhlířina byla hotová. Někdy se pro vylepšení posypala i škvarky, v létě se často zapíjela podmáslím. Přidat si k ní můžete ale třeba i kysané zelí, výborně chutná rovněž s kyselou okurkou

Jak na pravou uhlířinu? 

Pokud vám doma zbyly vařené brambory a láká vás uhlířinu vyzkoušet, můžete si ji rovnou uvařit podle následujícího receptu. Jak na to? 

Budete potřebovat: 8 menších brambor, 4 lžíce sádla, 2 cibule, sůl, kmín, 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 2 vejce, voda podle potřeby, 180 g škvarků na posypání, případně kysané zelí nebo kyselou okurku. 

  1. Oloupané brambory nakrájejte na kousky a dejte do hrnce s dostatečným množstvím osolené vody. Přiveďte je k varu a vařte téměř doměkka. 
  2. Mezitím si připravte z obou druhů mouk, vajec a případně trochy vody husté těstíčko a vytvarujte z něj malé nočky. Ty přihoďte k bramborám a vařte je, dokud nevyplavou na hladinu. Pak vodu sceďte. 
  3. Cibulky oloupejte, nasekejte nadrobno a osmahněte na sádle. Sádlo s cibulkou pak smíchejte s bramborami a nočky a případně ještě posypejte škvarky. Můžete podávat i s kysaným zelím. 

Náš tip: Trochu jiný grenadýrmarš si můžete připravit podle našeho video receptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více