Čím potřít mazanec, aby se jeho povrch leskl? Potřebovat budeme vejce i máslo
Mazanec je tradiční sladký moučník, pečený o Velikonocích, který dokonale voní po másle, rozinkách a mandlích. Těsto se zadělává na Bílou sobotu ráno, aby byly mazance připravené k nedělnímu svatému pomazání i k snídani.
Velikonoční mazanec připravujeme ze sladkého kynutého těsta. Formování mazance je velmi jednoduché, stačí vytvarovat větší bochánek, který posypeme plátky mandlí a nařízneme uprostřed křížek jako připomenutí Kristovy oběti.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Čím potírat mazanec
Vytvarované bochánky z kynutého těsta necháme dostatečně nakynout v teple, přikryté utěrkou. Správně vykynuté mazance poznáme tak, že po lehčím zatlačení prstem se těsto vrací zpět.
- Potírání mazance před pečením: Před samotným pečením vykynuté bochánky potřeme žloutkem nebo také celým vejcem a posypeme plátky mandlí.
- Potírání mazance po upečení: Jakmile vytáhneme z trouby upečené mazance, potřeme je rozpuštěným máslem s kapkou rumu. Mazance budou báječně lesklé, křupavé a také voňavé po másle s rumem.
Připravit velikonoční kynutý mazanec není vůbec nic těžkého, přesto vám s tím může pomoci tento videorecept, se kterým to lehce zvládnete.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřová plec na hlívě a argentinském koření
Přidáno před 3 hodinami
Hořčičný dip se semínky
Přidáno před 4 hodinami
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou
Přidáno před 6 hodinami
Lososová frittata
Přidáno před 6 hodinami
Křenový dip
Přidáno 2. 6. 2024 12:30
Domácí skořicové vafle
Přidáno 2. 6. 2024 10:28
Komentáře