Vaření metodou sous-vide: Co to znamená a k čemu tuto metodu použít
Sous-vide (čti: sú-ví) znamená francouzsky "ve vakuu" a jde o přípravu masa zavakuováním a následným vařením při konstantní teplotě. Vakuované maso vydrží v ledničce déle, nasákne marinádou a po tepelné úpravě je báječně křehké a šťavnaté.
Podstatou sous-vide je uzavření masa do prostředí bez přístupu vzduchu. Plátky masa v sáčku, vložené do vodní lázně nebo do páry a vařené po několik hodin při velmi nízké teplotě, mají vlastnosti, kvůli kterým stojí za čekání.
Jak připravit sous-vide maso
K přípravě sous-vide se hodí všechno maso, ale nejvíce vepřové:
- Silnější plátky masa naklepeme a naložíme do pikantní marinády podle vlastní chuti. Maso stačí naložit i do oleje s bylinkami.
- Vložíme do vakuovacího sáčku, okraje otřeme a vysajeme z něj vzduch. Pokud nemáme vakuovačku, použijeme zipový sáček, ze kterého vzduch vytlačíme.
- Po odležení v lednici vložíme sáček do vodní lázně a vaříme podle druhu potraviny několik hodin při teplotě 55–78 °C.
- Pokud chceme maso sous-vide uskladnit, musíme ho po uvaření prudce zchladit v ledové lázni, sáčky ve vodě necháme ponořené 30 minut.
Výsledkem vaření metodou sous-vide je křehké, šťavnaté maso, které vařením neztratilo nic ze svých chutí a vůní. Investice do domácí vakuovačky se vyplatí, pokud se chceme stravovat zdravě, bez tuku a dlouhého vysušování masa v troubě.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 23 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Komentáře