Který chřest je lepší? Můžete koupit bílý nebo zelený. Vysvětlíme rozdíl
Chřest je lahůdková zelenina a má poměrně krátkou intenzivní sezónu. Je proto potřeba si jej užít co nejvíce. Začátečníci se někdy ptají, jestli je lepší koupit chřest bílý nebo zelený.
Každý z nich má své velké výhody i drobné nevýhody. Záleží na vás, co bude pro vás nakonec rozhodující. O vlastnostech i způsobech zpracování jsme psali už v několika článcích. Projděme tedy to hlavní o chřestu ve stručnosti znovu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Který chřest je lepší
Bílý chřest se objevuje dříve (březen), má jemnější chuť, pěstuje se v temnu v „hrůbcích“. Má silnější slupku, kterou musíme oloupat. Na vzduchu rychle vadne, hořkne a ztrácí křupavost. Mívá často dřevnaté konce, které musíme odlomit nebo odkrojit a spolu se slupkami je použijeme do vývaru. Chřest vaříme ve svazcích nastojato, aby hlavičky koukaly nad hladinu. Do vody při vaření přidáme kromě soli i lžičku cukru a trochu citronové šťávy. Po 5–8 minutách mírného varu chřest šokově zchladíme ve studené vodě s kostkami ledu. Po uvaření nesmí být rozměklý, nechutnal by nám.
Zelený chřest bývá na trhu později (duben-červen), roste venku na světle a je chuťově výraznější. Bývá méně dřevnatý a pokud ho loupeme, tak jen ve spodní třetině. Vaříme ho šetrně, raději jen v páře, nebo ho blanšírujeme. Stačí mu 2–3 minuty, musí zůstat pevný na skus.
Pokud se už nemůžete dočkat, asi si na začátku jara koupíte chřest bílý, ale pro dlouhodobější pochutnání je sezona zeleného chřestu nenahraditelná.
Naše video vás provede receptem na vařený chřest se sýrovou omáčkou.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 16 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 17 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 19 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 23 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Zapečené rolky z kotletky se zeleninou: Dokonale šťavnaté jídlo z jednoho pekáčku skvěle doplňuje jemná smetanová omáčka
Komentáře