Svérázná norská kuchyně – recepty z drsné severské země
Norové byli vždy lovci a především rybáři, proto i jejich tradiční kuchyně vychází právě z rybolovu. Lososi, sardinky, makrely, sledi, tresky, sumečci nebo slizouni, dokonce i velryby jsou stále hojně využívané. Ryby se tu podávají často solené nebo uzené. Jedí se i krevety a další plody moře. Oblíbená je rovněž zvěřina jako sobi, losi, kachny nebo jiní divocí ptáci. Přesto by ale bylo mylné domnívat se, že se Norové cpou od rána do večera rybami.
Jediné teplé jídlo dne je pro ně totiž večeře, jejíž součástí jsou téměř vždy brambory nebo přílohy z nich vyrobené, třeba knedlíky. Ráno a k obědu si vystačí s obloženým chlebem, který přímo zbožňují. Vedle něj jedí i různé placky, populární a běžný je i tenký křupavý chléb původem ze Švédska – knackebrot.
Norové jsou rovněž velcí milovníci sýrů a platí, že čím „smradlavější“ a vyzrálejší, tím lepší. Nejznámější je Gammelost z kravského mléka, který má nahnědlou barvu a opravdu pronikavé aroma i výraznou plísňovou chuť. Jarlsberg je norskou obdobou Emmentalu, Norvegia je zase podobný Goudě. Geitost je hnědý sýr vyráběný ze směsi kozího a kravského mléka.
Související články
Alternativy k těmto receptům
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí marshmallow
Přidáno před 1 hodinou
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 2 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 3 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 18 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 19 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít jednozrnku? Prastarý druh pšenice má měkká a lehce křupavá zrna, nahradí rýži v rizotu i těstoviny v polévce
Rodinná večeře spojuje. Proč bychom se měli každý večer sejít u jednoho stolu?
Cukroví z cukrovinek: Pracny z tatranek, margotková kolečka nebo kávová kolečka s kofilovým krémem chutnají božsky