Náhražka kávy, která nemá s kávou nic společného. Cikorka bývala nápojem chudých
3. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Ráno bez kávy? Pro většinu z nás nemyslitelné… Jenže byly doby, kdy káva zkrátka nebyla - třeba v tehdy, když kolem místo společenských dýchánků zuřila válka. V takové době přišla často ke slovu náhražka kávy - cikorka.
"Káva" v době nedostatku
Cikorka se v minulosti skutečně používala jako náhražka kávy, i když s ní vlastně nemá vůbec nic společného. Nevyrábí se z kávových zrn ale z kořene čekanky, neobsahuje kofein, chutná jinak. Jediné, co má s kávou společného, je pražení, kterým kořen - stejně jako kávová zrna - projde. Podle milovíků tohoto nápoje má podobnou vůni jako káva, což je ale poměrně subjektivní.
Mohlo by vás zajímat
Nespornou výhodou cikorky v době krizí, kdy se do střední Evropy káva nedostávala, byla ale její dostupnost. A právě ta lidi s její konzumací místo kávy smířila. Navíc šlo i v dobách, kdy bylo kávy dost, o mnohem levnější produkt a tedy i dostupnější chudým lidem. To je další plus cikorky, který ale v současnosti už vymizel. Cikorku sice v obchodech koupíme, ale velkou úsporu oproti levnějším balením skutečné kávy čekat nemůžeme.
V Mochtíně byli první
V našich krajích se můžeme se zmínkami o cikorce setkat už v 17. století. Přišla z Nizozemí a v Čechách se její výroby jako první ujala továrna v Mochtíně založená už v roce 1804. A její majitel o odbyt rozhodně neměl nouzi. Pro výrobu cikorky byl potřeba dostatek základní suroviny, čekankového kořene, není tedy divu, že se mnohá pole v okolí Mochtína a později i v okolí dalších pražíren cikorky proměňovala v celé lány této nádherně modře kvetoucí rostliny. Podobnost se současnou českou žlutou krajinou tady ale opravdu hledat nelze.
Mohlo by vás zajímat
Pro přípravu cikorky (její název pochází z latinského označení čekanky - cichorium) je potřeba čekankový kořen, který se upravený, očištěný a rozdrcený upraží a poté se rozemele na prášek. Protože neobsahuje kofein, není problém nápoj z této suroviny podávat ani dětem, lidem s vysokým tlakem nebo těhotným ženám, tedy těm skupinám, které by rozhodně měly kávu vynechat.
Dříve pro chudé, dnes pro zdraví
Cikorka má svoje místo na stole i dnes. Tentokrát ji vyhledávají vyznavači zdravého životního stylu, protože je to právě cikorka, které můžeme připsat mnohé blahodárné účinky na organismus. Ty vycházejí z léčivých schopností čekanky, z níž je vyrobena. Pokud tedy budeme pravidelně pít cikorku, můžeme se těšit na její pomoc při posílení jater, slinivky, ledvin i funkce střev. Mimo to není bez zajímavosti, že je jí připisováno i působení proti celulitidě, což jistě uvítáme. Spolu s cikorkou se do těla dostávají také vitamíny a minerály, které představují další nezanedbatelnou pomoc. Pokud byste se rozhodli cikorku vyzoušet, můžete ji v obchodech najít také pod označením Melta, což je směs cikorky, do které bývají přidané obiloviny a cukrová řepa.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Mechový dort je hit! Víte, jak se peče a díky jaké přísadě je tak zelený?
Ačkoliv zelený dort ozdobený ovocem a… Číst více
Co připravit pro návštěvu - vynikající a oblíbené recepty, tentokrát se špenátem. Velký přehled atraktivního pohoštění
Barevné špenátové pohoštění Špenátu stačí krátká tepelná úprava. Jeho výrazná barva a výborná chuť skvěle a atraktivně doplní pokrmy, které jsou… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Svátek zamilovaných Oblíbený svátek dává příležitost potěšit naše nejbližší. Přemýšlíte, jak oslavit tento den? Valentýna si můžeme užít i z… Číst více
Vejce Benedikt: Luxusní milionářská snídaně pro vyvolené? Připravte si ji doma!
Dobře, přiznáváme to hned na začátku. Na sto… Číst více
Prvomájové dobroty pro zamilované: Zkuste růžovou polévku a jahodový krém
První máj - lásky čas! Čert vem Valentýn, u nás v… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma Den svatého Patrika, včetně oblíbených receptů
Hudba, tanec, alkohol, zelená barva a trojlístek jako symbol štěstí – ano, je řeč o svátku svatého Patrika, který je typický hlavně pro anglicky… Číst více
Den vejce Benedikt
Pokud si v restauraci dnes objednáte vejce Benedikt, čeká vás příjemné chuťové překvapení. Pokrm se skládá ze ztraceného (pošírovaného, zastřeného)… Číst více
Čím vylepšit piškotové těsto: Použijte čokoládu, ořechy nebo rum a výsledek bude dokonalý
Světlý nebo čokoládový dort je klasikou, která je v cukrařině nejvíce oblíbená. Co takhle ozvláštnit korpus jinou chutí nebo přidáním zvláštních… Číst více
Holka u plotny radí: Jak upéct dort Pavlova a jak jej dozdobit? Jedna surovina vás překvapí!
Dort Pavlova vypadá jako obří sněhová pusinka s… Číst více
Co se dá připravit z plátu piškotového těsta, upečeného na plechu? Řezy, zákusky, malé dortíky a rolády
Jste začínající kuchařka a netroufáte si upéct dort? Nebo nemáte dost času a plát těsta je na přípravu rychlejší? Pro někoho je nový recept výzva,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jahodové tiramisu: Úžasný nepečený dezert s jemným krémem voní jahodami, kterým dá tu správnou chuť speciální ingredience
Poslední večeře princezny Diany: Lady Di si před tragickou nehodou dávala mořský jazyk, zeleninovou tempuru a omeletu
„Tatarák“ z tvarůžků a camembertu: Varianta masové klasiky podávaná na topince uchvátí i zaryté masožravce
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kedlubnový salát
Přidáno před 7 hodinami
Sýrovo kuřecí mleté nugety
Přidáno před 8 hodinami
Česnekové výhonky se slaninou
Přidáno před 20 hodinami
Gyóza knedlíčky
Přidáno před 22 hodinami
Jogurtový chlebíček
Přidáno před 23 hodinami
Vepřový plátek v rozlítané omáčce v pomalém hrnci
Přidáno před 23 hodinami
Komentáře
17. 2. 2021 13:35
13. 1. 2021 11:46