Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ušetřete s námi: 7 potravin, které nemusíte vyhazovat ani po datu spotřeby
Zdroj: monicore, Pixabay.com

Některých potravin se zbavujeme příliš brzy, aniž bychom tušili, že vydrží déle, než předpokládáme. Nevyhazujte s těmito 7 potravinami zbytečně i vaše peníze. Důležité je však vědět, jak je správně uchovat, aby nedošlo k narušení právě těch vlastností, které těmto potravinám dávají dlouhou životnost.

1. Těstoviny

Pokud se bavíme o nepřipravených těstovinách, mohou vydržet až desítky let. Možná mírně ztratí na své chuti, ale to z nich nedělá potravinu k vyhození.

2. Vejce

Pro někoho překvapení, ale syrová vejce skladovaná v lednici vydrží čerstvá až 3 týdny. Na většinu skořápek vajec se kape olej bohatý na minerály, který se stará o to, aby se skořápky neporušily a nedostaly se přes ně bakterie. Vajíčka vařená natvrdo tuto ochrannou schránku přirozeně ztrácí, a proto se je snažte sníst do týdne od uvaření.

3. Paprika

Všechny papriky obsahují gen, který zabraňuje rozpadu jejich buněčných struktur. Zelené papriky vydrží déle než ostatní – až 3 týdny, a to díky nízkému obsahu cukru.

4. Mrkev

Tato křupavá zelenina oblíbená pro svou nasládlou chuť zpracovává sacharidy, bílkoviny a tuky velice pomalu. Proto zůstává čerstvá až 3 týdny po vytažení ze země. Pro zvýšení její trvanlivosti uřízněte zelený stonek, který mrkvi bere živiny.

5. Citrusy

Kůra, která chrání grapefruity, pomeranče mandarinky a další oblíbené citrusy umožňuje, aby zůstaly čerstvé 2 až 6 týdnů. Pokud na kůře objevíte plíseň, oloupejte ji a zkontrolujte dužinu, která může být stále jedlá, pokud se plíseň skrz kůru nedostala. To lze poznat hned na první dotek, kůra plesnivých citrusů má tendenci se rozpadat.

6. Uzeniny

Uzeniny v ochranné atmosféře, která nebyla nijak porušena, jsou chráněny před působením kyslíku, a vydrží tak až 3 týdny od zakoupení. Pokud však obal porušíte, spotřebujte uzeniny do 2 až 5 dnů.

7. Vanilkový extrakt

Vanilkový extrakt vydrží díky obsahu alkoholu dlouhá léta. Jeho nejlepší chuť a vůně však může zmizet do 5 let. Snažte se jej uchovávat v temném a chladném prostředí, ale rozhodně extrakt nedávejte do lednice po otevření. Tak nízké teploty ho totiž mohou poškodit.

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Naposledy jste si prohlédli