Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
10. 2. 2021 Historie a zajímavosti
I když je pořád ještě zima v plném proudu, my se už můžeme začít "těšit" na jarní únavu, která se dostavuje se železnou pravidelností. Letos by to tak ale být nemuselo, jen vědět, jaké potraviny a které triky pomohou tomuto nepříjemnému odbobí předejít.
Správně pít, správně jíst...
Jedním z problémů, s nimiž se mnozí lidé potýkají, aniž by si to uvědomovali, je špatný pitný režim. A přitom právě tekutiny jsou pro tělo tolik potřebné. Při jejich nedostatku pociťujeme zbytečnou únavu, tělo nemá dost šancí k tomu, aby vyloučilo všechny obtížné toxiny, ty se hromadí a zatěžují nás. Tak tedy rada jednoznačně zní: dostatečně pijte. Ideální je docela obyčejná voda. Pokud vám nechutná, přidejte do ní třeba lístky máty, citron nebo jiné ovoce. Určitě není nejlepší ochucovat vodu průmyslově vyráběnými a slazenými šťávami.
Mohlo by vás zajímat
Samozřejmě - nesmíme zapomenout na vitamíny. Každý si určitě vzpomene na vitamín C, ten ale není jediný, který tělo ke správné funkci a dostatku energie potřebuje. K "céčku" určitě přidejme alespoň v tuto dobu vyšší dávky vitamínů D a také A, stejně jako celou skupinu B. Využít můžeme třeba i tabletky, ale jistě vhodnějším zdrojem je vyvážená strava s dostatkem ovoce a zeleniny, ideálně v syrovém stavu. Neměli bychom ale pohrdat ani masem, které dodá další nezbytné látky.
Už teď si můžeme zasít třeba řeřichu nebo semínka ředkviček. V případě řeřichy během několika dnů, u ředkviček o něco později, můžeme sklízet mladé vyklíčené rostlinky plné vitamínů. Ty poslouží jako ideální zdroj pro tělo, které musí bojovat s vysílením po šedivé zimě bez dostatku sluníčka a energie, kterou čerpáme i z přírody. Nezapomeňte si proto koupit sáček s řeřichovými semínky, uděláte pro tělo to nejlepší.
Mohlo by vás zajímat
Nechme tělo odpočinout - ale ne příliš
Tělo je na počátku jara unavené, tak bychom mu neměli přidělávat další starosti s trávením zbytečně těžké stravy. Právě teď je ideální čas na to nahradit svíčkovou omáčku třeba lehkým salátem s kuřecím masem a pečený bůček houbovým rizotem. Uvidíte, jak rychle poznáte ten rozdíl.
Nejen strava, ale i celkové prostředí, ve kterém žijeme, je důležité. Proto bychom si měli dopřát i příjemné vůně. Účinky aromaterapie jsou přece jednoznačně prokázané. Dobrou službu udělá třeba exotické ovoce, jako jsou mandarinky, pomeranče a další. Navíc můžeme tuto "kúru" spojit s přísunem vitamínů pro tělo. Stačí jen nechat takovou oloupanou mandarinku chvíli na stole. Provoní byt, a pak si na ní ještě pochutnáte.
Mohlo by vás zajímat
V souvislosti s kondicí a lepší náladou nemůžeme vynechat ani zmínku o cvičení. I když venku mrzne, pořád se můžeme vydat alespoň na kratší procházku. Okysličení mozku a protažení svalů udělá tělu dobře a přinese osvěžení. Ti zdatnější si samozřejmě mohou i zaběhat nebo zacvičit buď doma či ideálně venku. Protože je lepší podniknout preventivní kroky, než řešit případné problémy, uděláme lépe, když začneme s přípravou na boj s jarní únavou už nyní. Uvidíte, že se to vyplatí.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Skladujte jídlo správně a ušetřete: Víte, které potraviny (ne)patří do lednice?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 16 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 18 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 18 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 20 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 21 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Jak bojovat proti nachlazení podle lidových receptů. Toto je silná čtyřka z naší kuchyně
Známá řčení o jídle: Kdo slavný řekl, že "hlad je nejlepší kuchař" a proč "pozdní hosti jedí kosti"?