Příprava na jaro: Patero opravdu funkčních rad, jak nastartovat zamrzlý organismus
13. 2. 2021 Životní styl
Ačkoliv venku mrzne, z kalendářního hlediska zima zdárně spěje ke konci a my se musíme připravit, abychom ten přechod zvládli ve zdraví. Jak nastartovat tělo po ospalém chladném období? Obecné rady jistě znáte, pojďme si je ale trochu konkretizovat. Tohle opravdu zabírá!
1. Jak na zdravý spánek? Melatonin!
Že základem zdravého života je zdravý spánek, který má trvat alespoň 8 hodin denně, to už jste určitě slyšeli. Ale obzvláště v současné vystresované době se to snadněji řekne, než udělá. Přesto existuje několik věcí, které mohou usnadnit usínání. Zaprvé; pokud večer pijete alkohol, nechoďte spát hned po skončení večírku. Ještě vypijte sklenici vody a počkejte třeba hodinku, než ulehnete. Zadruhé; před spaním omezte zírání na obrazovky. Vůbec nejhorší je usínat u filmu, na který se díváte z notebooku položeného vedle vás v posteli. Ale ani televize nebo chytrý telefon nejsou ideální. Všech monitorů byste se měli vyvarovat opět alespoň hodinu před spaním.
Mohlo by vás zajímat
A zatřetí; ne každý potřebuje striktně 8 hodin spánku. Pokud jste zvyklí spát jen 6, ale chcete si to prodloužit, osvojujte si dřívější odchod do postele postupně, jinak si zaděláváte na dlouhé převalování v posteli, po němž bývá člověk ještě unavenější. Pokud se vám opravdu těžko usíná, zkuste také melatonin - hormon spánku, který je ve formě doplňku stravy dostupný v lékárně. Bere se jedna tabletka 30 minut před spaním, takže zhruba ve chvíli, kdy zalézáte do peřin.
2. Každé ráno sklenku vody s citronem
Zvykněte si mít vedle postele sklenku s vodou a citronovou šťávou. Tato jednoduchá kombiance opravdu ráno nastartuje metabolismus tak dobře, jak se říká. Navíc osvěží vyprahlá ústa po dlouhé noci a udělá vám celkově dobře.
3. Běž, Foreste, běž!
... A když už ne běž, tak alespoň choď! I kdyby šlo jen o pomalý, mírný běh na půl hodinky každý den - je to ten nejlepší druh pohybu, kterým se můžete na jaro připravit. Pokud si to jako zvyk osvojíte ještě v chladném počasí, na jaře budete běhání přímo milovat. Při běhu zapojujete svaly v celém těle, pomáháte kardiovaskulárnímu systému, zvětšujete si plíce a čerstvý vzduch dělá dobře psychice i pleti. Zkuste klidně střídání běhu se svižnou chůzí, to úplně stačí. Na běhací aplikace se vykašlete, s nikým se nepoměřujte a myslete hlavně na svoje zdraví, ale i pohodlí.
Mohlo by vás zajímat
4. Správné jídlo, správný start
Skutečně platí, že jsme to, co jíme. Asi nemusíme opakovat to, co nám vtloukaly už maminky, a sice: "Jez hodně ovoce a zeleniny i maso a necpi se sladkostmi." Zajímá vás, co konkrétně je vhodné pro nakopnutí těla po zlé zimě? V první řadě čerstvé klíčky, třeba ty ředkvičkové, které můžete koupit, ale také si je nechat vyklíčit doma. Skvělým všelékem je česnek, takže se nebojte dávat jej nejlépe syrový všude tam, kam se hodí. Další konkrétní tipy na "nakopávací" potraviny najdete tady:
Mohlo by vás zajímat
5. Kouzelný nakopávák imunity
Pro milovníky zázračných pomocníků máme jeden tip, jak posílit imunitu přírodní cestou a vyhnout se tak jarnímu nachlazení, které se u citlivějších jedinců může objevit při náhlé proměně počasí. Každý den vymačkejte šťávu ze dvou pomerančů a jednoho citronu. Šťávy smíchejte a přisypte do nich půl lžičky mleté skořice a půl lžičky kurkumy. Ti, kdo se nebojí, mohou přidat také čerstvě namletý barevný pepř. Takto připravený nápoj vypijte. Je možné dosladit jej lžičkou medu v bio kvalitě. Kombinace prospěšných vitamínů a minerálů obsažených v uvedených surovinách, pokud ji budete konzumovat pravidelně alespoň měsíc, zaručí posílení obranyschopnosti i bez tabletek a drahých preparátů.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatá přikázání pro božskou drůběž: Osvědčené rady našich babiček, jak na skvělá kuřata
Drůběží maso je zdravé, dietní a moc dobré. Ale… Číst více
Dokonale vypečená kachna: Jak ji připravit na český i asijský způsob tak, aby chutnala božsky
Pečená kachna patří k tradičním (nejen) českým… Číst více
Zpracování a rozdělení drůbežího masa
Drůbeží maso je lehce stravitelné, chutné a velmi dobře se upravuje. Drůbež můžeme vařit, dusit, péct nebo smažit. Přečtěte si naše rady a tipy, jak… Číst více
Dobroty z trouby: Dáte si na Štěpána pečenou husu, kachnu, nebo rakouský chleba?
Zatímco v českých domácnostech se z trouby line… Číst více
Devatero chutí krůtího masa: Jak péct celého krocana a jak na božská krůtí stehna s vínem?
Kde jinde najdete bílé i červené maso najednou?… Číst více
V Prostřeno se dnes bude připravovat Club sandwich z hráčských doupat. Jak se správně dělá?
Předkrm ve čtvrtečním Prostřeno nás zavede do… Číst více
Škubání slepice krok za krokem: Jak postupovat a na co si dát pozor
Že jste ještě nikdy neškubali? To vůbec nevadí. Není to nic složitého. V následujícím článku vás přesvědčíme, že se není čeho bát. Pokud budete… Číst více
Jak upéct krůtu? Pečená krůta se stává i u nás oblíbenou pochoutkou
Na pečení krůty budete potřebovat velký pekáč, jedno krůtí stehýnko je větší a těžší než celé kuře. K pečení se nejlépe hodí spodní stehno, tzv.… Číst více
Máte raději libový nebo šťavnatý řízek? Poradíme, jaké jsou možnosti při výběru masa
Plátky masa obalíme a osmažíme dozlatova. Také smažení řízků má svá pravidla, která je dobré dodržovat. Odměnou za tuto práci pak bude dokonalý oběd,… Číst více
Velký přehled nepečených zákusků a dezertů. Někdy k sladké dobrotě stačí tak málo!
Nepečené zákusky, moučníky, dorty a řezy jsou velmi oblíbené, protože může uspět i ten, kdo na pečení nemá talent, vybavení nebo má málo času. Stačí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak obarvit různé pokrmy? Použijeme přírodní jedlé barvy
Proti jarní únavě se můžete bránit už v zimě. Pomůžou klíčky, ale i čerstvé mandarinky
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 18 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 20 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 20 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 22 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06