Kdy sbírat blahodárnou mátu? Ze svěží byliny vyrobíte super limonádu i pikantní čatní
13. 7. 2021 Životní styl
Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější léčivé bylinky. Ale zároveň je to také skvělá kuchyňská přísada. Mátu využijete k ozdobení moučníků, do čaje nebo pro přípravu jídel či nápojů. Spojíte tak příjemné s užitečným. Máta je totiž nejen léčivá, ale taky krásně voňavá a chutná. Představíme vám dnes tři recepty, ve kterých tahle léčivka hraje prim!
Máta peprná
Tahle mrazuvzdorná vytrvalá bylina je vlastně hybridem mezi mátou klasnatou a vodní. Pravděpodobně pochází ze západní Evropy, konkrétně z Anglie, ale dnes už se pěstuje v mírných pásech celého světa. Je známá pod lidovými názvy pepřová máta, balšám, větrová bylina, větrové koření, fefrminc, peprmint a podobně. Podle knihy Renaty Herber Babiččiny bylinky kvete máta od června do září a listy nebo rozkvétající nať se sbírají nejlépe v dopoledních hodinách za suchého počasí. Sušení lístků by mělo probíhat rychle, jinak zhnědnou. „Mátu sbíráme ideálně před plným rozkvětem,“ říká pro Toprecepty.cz bylinkářka a aromaterapeutka Linda Mahelová a dodává, že na čaj, odvar a tinkturu je možné použít i sušenou mátu, pro výrobu oleje se pro změnu hodí mít lístky drobně zavadlé, aby se z nich vypařilo určité procento vody. „Pro přípravu mátového nápoje je skvělé mít čerstvě utrženou mátu. V teplých letních dnech je totiž tahle bylinka skvělým pomocníkem pro osvěžení. Natrhejte pár lístečků, dejte je do vody a přidejte jeden citron. Nechte vyluhovat asi půl hodiny. Nápoj vás nejen osvěží, ale také působí na podporu trávení,“ říká Linda Mahelová. A to není všechno, co máta dokáže.
Mohlo by vás zajímat
Léčivé silice
Máta peprná obsahuje mentolovou silici, která kromě hlavních složek, mentolu a menthonu dále obsahuje menthofuramen, piperot, třísloviny, hořčiny, flavonoidy, kyselinu octovou a dalších asi 40 látek. Tento zajímavý koktejl má chladivé, antiseptické a zklidňující účinky. Máta skvěle působí na trávení, mírní křeče trávicího ústrojí, povzbuzuje chuť k jídlu a účinně potlačuje kašel. Kromě toho likviduje i některé druhy bakterií a virů a pomáhá mírnit bolesti hlavy. Je vhodná i při nespavosti a ve chvílích napětí.
Mohlo by vás zajímat
Co s ní v kuchyni
Máta se uplatní v mnoha jídlech či nápojích. Čerstvé listy se používají do omáček, moučníků, nápojů a salátů, máta je hlavní ingrediencí oblíbeného míchaného nápoje Mojito a také známé čokolády After Eight nebo slavné britské mátové omáčky. Podobnou omáčku si můžete vyrobit i sami doma. Stačí rozmixovat čerstvé mátové listy, citronovou šťávu, cukr a trochu soli, případně můžete přidat i trochu chilli. Anebo si podle našeho receptu udělejte jablečné čatní, do kterého přidáte právě mátu. Spojení jablek a máty funguje skvěle!
Mohlo by vás zajímat
Máte-li doma děti, nebo chystáte zahradní party, případně si chcete jen tak pro sebe vylepšit den, připravte mátovo-levandulovou limonádu. Zklidňující účinky obou bylin se spojí a rázem vám bude svět připadat jako růžová zahrada! A jestli máte zahrádku a na ní máty hodně, určitě se vyplatí udělat na zimu už teď mátový sirup. Při podzimních plískanicích jako když najdete!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít pivo při vaření: Hodí se nejen pod špekáčky, ale i do těsta na závin a při přípravě jiných moučníků
Mátová omáčka je oblíbená v Británii i v Indii. K jakým jídlům se nejvíc hodí?
Byliny v kuchyni: Lipový čaj pomáhá při horkosti. Kdy sbírat květy, aby byly nejúčinnější?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 13 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 15 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 15 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 17 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 18 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06