Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
12. 9. 2021 Historie a zajímavosti
Bez obří krabice popcornu by požitek návštěvy multikina nebyl dokonalý. Ke sledování filmů prostě pojídání popcornu patří. S máslem, sladký nebo s příchutí… každý si může vybrat, na co má zrovna chuť. A když nepůjdete do kina, udělejte si popcorn doma. Kupodivu to jde i bez mikrovlnky.
Když puká kukuřice
Popcorn patří mezi nejoblíbenější slané pochutiny, a to bez ohledu, zda si jej vychutnáváte v kině nebo jen doma u televize k vínku. Přitom je to ta nejjednodušší dobrota vůbec. To hlavní a vlastně i jediné, co na něj potřebujete, jsou zrnka kukuřice, která se praží. Kouzlo popcornu spočívá v tom, že působením tepla zrníčka puknou, obrátí se naruby a nafouknou se do podoby typických bílých pěnových kousků, připomínajících jakousi zvláštní květinu. To, co se s popcornem děje, ví asi každý, kdo nakouknul do sáčku s kukuřičnými zrnky před a po jejich pobytu v mikrovlnné troubě. Víte ale, jaká je historie popcornu?
Mohlo by vás zajímat
Od indiánů k pouličnímu občerstvení
Svůj původ má podle webu Britannica.com samotná kukuřice v Mexiku a dalších zemích Střední Ameriky. Důkazy o jejím pěstování jsou staré již 10 000 let. Před mnoha tisíci lety se na stejném místě zrodil i popcorn. Podle nálezů v jedné z jeskyní v Novém Mexiku si prý na něm pochutnávali již indiánské kmeny kolem roku 3600 př. n. l., jak se píše na webu Delish.com. Původní obyvatelé Ameriky kukuřici pražili v písku zahřátém nad ohněm. Popcorn pak používali jako obřadní doplněk a výzdobu při rituálech. Věřili totiž, že každé zrnko kukuřice obsahuje tichého ducha, který se po zahřátí zrna rozzlobí. Když se pak zrnko zahřálo příliš, duch z jádra vyskočil, což způsobilo jeho prasknutí. V 19. století se popcorn připravoval pražením kukuřice na plotýnce kamen. Ve stejné době se objevil poprvé i výraz popped (prasknutý, bouchnutý) corn (kukuřice). Již v 80. letech 19. století se začal popcorn prodávat v pojízdných vozících na ulicích amerických měst. Nabízel se také na poutích a jarmarcích. Podle webu History.com však nejvíc obliba popcornu vzrostla v 90. letech 19. století, kdy Charles Cretors, majitel chicagského obchodu s cukrovinkami, vytvořil řadu parních strojů na pražení ořechů a tuto technologii použil i na pražení kukuřičných zrn. Pro nízkou cenu byl popcorn oblíbenou pochoutkou během hospodářské krize a také za 2. světové války. Poslední a velmi důležitý okamžik v dějinách popcornu nastal roku 1971, kdy podle webu Popz.eu Jim Watkins vynalezl popcorn do mikrovlnné trouby. Od té doby si mohl každý užít kukuřičnou pochoutku v pohodlí domova.
Mohlo by vás zajímat
V kinech popcorn zpočátku nechtěli
Pokud byste přemýšleli, kde se vzal zvyk objednávat si v kině ke sledování filmu zrovna popcorn, tak vězte, že samozřejmě také v Americe. Popcorn se začal nabízet v kinech téměř od počátku, majitelé kin se mu ale původně bránili. Ve 20. letech 20. století byla kina honosným místem, stavěly se luxusní a nazdobené filmové paláce, jejichž majitelé nechtěli, aby jim tam někdo rozhazoval bílé pukance. Navíc popcorn byl brán jako obyčejné pouliční jídlo, které se k atmosféře původních filmových paláců nehodilo a filmoví magnáti byli přesvědčeni, že pojídání popcornu bude odvracet pozornost diváků od filmů. Posléze ale zjistili, že mají z prodeje popcornu větší zisk než z prodeje lístků a v roce 1938 byly podle webu Popcorn.org do vestibulů kin Dickinson nainstalovány první automaty na popcorn.
Zdravá a téměř dietní kukuřičná pochoutka
Možná vás to překvapí, ale popcorn je vlastně poměrně zdravou pochutinou, rozhodně zdravější, než jsou třeba chipsy. Stejně jako kukuřice dodá tělu vlákninu a i některé vitaminy a minerály. Pokud není příliš tučný s přídavkem másla nebo s příchutí, jde i o poměrně nízkokalorickou pochoutku. Běžná porce popcornu, tedy 25 g, obsahuje podle webu Kaloricketabulky.cz je necelých 90 kcal. Navíc popcornu o moc víc nesníte, oproti smaženým brambůrkům vás nasytí mnohem víc. Pokud chcete mít jistotu, z čeho popcorn připravujete, nekupujte si ten do mikrovlnky, ale jen samotná kukuřičná zrníčka určená pro přípravu popcornu. Dobrotu si doma snadno uděláte i bez mikrovlnné trouby. Do hluboké pánve nebo do hrnce nalijte asi 20 ml oleje, do něhož můžete přidat i lžičku másla. Olej zahřejte a pak do něj vsypejte 100 g kukuřice. Přikryjte poklicí a nechte zrníčka skákat a pukat. Hotový popcorn vyjměte, nechte okapat a posypejte solí, pepřem, římským kmínem nebo třeba skořicí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Jak zahustit gulášovou polévku. Oblíbená polévka pro zahřátí - s vůní papriky, majoránky a česneku
Oblíbená polévka pro zahřátí Gulášové polévky připravujeme z hovězího masa, klobásků, salámu, hlívy ústřičné nebo třeba z fazolí či sójových kostek.… Číst více
Něco sladkého z lásky. Udělejme svému protějšku radost nejen na Valentýna
Sladkost, která pohladí Na něčem sladkém si občas rádi pochutnáme všichni. Bohatě stačí něco malého a lahodného. Právě takové jsou dobroty, které… Číst více
Deset nejčastějších otázek a odpovědí na téma Valentýn: Oslavte s námi svátek zamilovaných výborným jídlem
Svátek zamilovaných Oblíbený svátek dává příležitost potěšit naše nejbližší. Přemýšlíte, jak oslavit tento den? Valentýna si můžeme užít i z… Číst více
Snídaně do postele nebo romantická večeře ve dvou? Co udělá radost nejen na Valentýna
Srdce a červená barva Nejčastějším motivem je srdce - jeho tvar mají hlavně různé dezerty, zákusky a moučníky. I zdobení sváteční tabule obsahuje… Číst více
Jak udělat domácí jíšku a vyhnout se chybám při její přípravě. Potřebujeme na ni kvalitní tuk. Pro pozdější využití ji snadno zmrazíme
Použijeme raději máslo, sádlo, olej, lůj nebo slaninu. Mouku používáme hladkou, ale nemusí být jen pšeničná. Zkuste i jiné obiloviny. Tuk a mouku… Číst více
Valentýnské menu: Připravte romantické dobroty, kterými potěšíte drahou polovičku
Svatý Valentýn kdysi dávno tajně pomáhal… Číst více
Co se starým pečivem? Udělejte falešný parmazán, kávu nebo chlebovou polévku
Pečivo kupujeme skoro denně, ale málokdy… Číst více
Zahušťujeme bez mouky: Jde to bramborami, pohankou i ovocem!
Samá voda, samá voda… Vzpomínáte na hry na… Číst více
Jak napravit nepovedenou omáčku. Většinou se dá zachránit celkem snadno. Jak na to?
Jak si poradit při vaření omáček Správná hustota a konzistence omáček nás leckdy potrápí. Někdy je omáčka příliš hustá, jindy může být naopak řídká,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Milujete brambůrky? Vyrobte si jejich zdravou variantu! Výborné jsou celerové nebo polentové
Jak na kukuřici? Připravit ji lze v páře, troubě i na grilu
Den popcornu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí marinovaná plněná prsa
Přidáno před 3 hodinami
Utopenci dle Borease
Přidáno před 11 hodinami
Celero-pórková omáčka s vepřovými plátečky
Přidáno před 19 hodinami
Hovězí krk na sušených hřibech, uzeném boku a mrkvi v pomalém hrnci
Přidáno před 19 hodinami
Suchopárkovka libečková
Přidáno 6. 6. 2024 09:42
Lilek s domácí à la boloňskou směsí
Přidáno 6. 6. 2024 07:13