Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Popcorn ano, nebo ne? S našimi radami bude nejen chutný, ale i zdravý

Jen málokdo si dokáže představit návštěvu kina bez kyblíku nadýchaného bílého popcornu v nejrůznějších variantách příchutí. Ačkoliv tuto pochoutku dnes považuje za výdobytek moderní civilizace, ve skutečnosti už jej s chutí jedli i naši starověcí předci. Existují doklady, že už před 7000 lety si v Peru tuto dobrotu připravovali.

Moderní doba popcorn obohatila o celou řadu nejrůznějších příchutí – vybrat si můžete ze slaných variant sýrové či máslové příchuti, ze sladkých je oblíbený třeba karamelový či čokoládový. Z relativně zdravého jídla se tak obratem stala další potravina, která nám přidává kila i zdravotní obtíže. Nemusí to tak ale zůstat věčně, s našimi radami si budete moci připravit popcorn tak, aby nejen chutnal, ale byl i zdraví prospěšný.

1.     Popcorn může být zdravější než ovoce a zelenina

Popcorn je opravdu zdravý! Ale pozor – rozhodně ne ten, který koupíte v kině či supermarketu. Ve skutečnosti se totiž jedná o nafouklá zrníčka sušené kukuřice. A to zní docela zdravě, že? Ale samozřejmě jen do chvíle, než k popcornu přidáme tuk a značnou dávku dochucovadel. Všechny výhody jsou pak nadobro ztraceny. Popcorn sám o sobě obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů B, A, E a K, zinku, železa, draslíku a mnoha dalších prospěšných látek, které pomáhají v prevenci rakoviny a potíží kardiovaskulárního systému. Navíc, samotný popcorn je v podstatě i dietní záležitost – jedna porce obsahuje jen 31 kalorií. Přidáme-li ale k němu olej, kalorická hodnota se až ztrojnásobí. Přesto je i takový popcorn v porovnání se stejnou porcí chipsů relativně zdravou variantou. Takže až příště budete u nákupních regálů zvažovat zda „zhřešíte“ s chipsy nebo popcornem, odpověď je jasná.

2.     Vsaďte na celozrnné varianty a zapomeňte na přípravu v mikrovlnce

V dnešní době už není problém koupit usušená zrnka kukuřice a připravit si z nich vlastní zdravou pochoutku. Dochutit jej pak můžete dle vlastních preferencí – trocha soli, pepře či worchesterové omáčky určitě neuškodí. Odvážnější mohou sáhnout po chilli nebo vyzkoušet i sladké varianty s medem nebo džemem. Takto si zachováte veškeré zdravotní benefity kukuřice a zároveň si i pochutnáte.

Zapomeňte naopak na tolik populární popcorny do mikrovlnky. Jsou nejen plné soli a tuku, ale především toxických dochucovadel, které z popcornu udělají doslova jedovatý koktejl. Navíc výzkumy ukazují, že i obaly, ve kterých se popcorn připravuje při zahřívání uvolňují nebezpečné látky, které následně zkonzumujeme také. Pohodlí se tentokrát rozhodně nevyplatí – dejte si s přípravou popcornu trochu práce a vaše tělo vám bude vděčné.

3.     Je vhodný i při dietě

Mysleli jste si, že se při dietě musíte vzdát veškerého potěšení z jídla a po večerech se nacpávat jen mrkví a okurkem? Omyl! Popcorn může být ve skutečnosti velice chutnou i zdravou svačinkou. Navíc vám pomůže zatočit i se známými „žravými náladami“, kdy se jednoduše nedokážete udržet a spořádáte i to, co byste za normálních okolností nestrčili do úst. Popcorn je totiž v zásadě obilovina a výborně tak zasytí. I malé množství této pochoutky tak uspokojí vaši mlsnou a vy si tak ušetříte spoustu pozdějších výčitek.

4.     Díky němu budete populárnější!

Představte si, že máte kamaráda, který umí dělat skvělý popcorn, experimentuje s nejrůznějšími příchutěmi, a ještě vás čas od času pozve k sobě na popcornovou party. No nebyl by to jeden z vašich nejoblíbenějších přátel? A co takhle být tím skvělým kamarádem vy sám? Udělejte si z přípravy popcornu váš koníček, buďte kreativní a prospějete nejen svému zdraví, ale i svým vztahům.

Tak už na nic nečekejte, a ještě dnes vyrazte do nejbližšího obchodu pro balíček sušených kukuřičných zrnek. S trochou trpělivosti a fantazie vám za chvíli provoní byt zdravá i chutná svačinka k večernímu filmu!

Komentáře

ukocouradoma ukocouradoma

13. 11. 2017 18:33

Fajn tipy, lákavé!

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více