Exotické ovoce kaki vypadá sice jako oranžové rajče, ale chutná po vanilce. Jak ho jíst?
23. 11. 2021 Vaření
Kaki je jedno z mála druhů ovoce, které v létě neseženete a musíte si na ně počkat až na zimu. Je ale příjemným zpestřením v nabídce pomerančů, mandarinek a hroznového vína. Je výjimečné pro svou sladkou chuť, zajímavou konzistenci a univerzální použití. Bonusem navíc je spousta vitaminů uvnitř.
Nejlepší je ze Španělska
Objevilo se u nás sice již těsně po revoluci jako jeden z prvních exotických druhů ovoce. Pak načas zmizelo a před pár lety se vrátilo zpět a poměrně rychle na našem trhu zdomácnělo a je čím dál tím víc oblíbené. Kaki má velikostně blízko k pomerančům, tvarem i hladkou slupkou spíš připomíná rajská jablíčka. Toto ovoce má několik názvů. U nás mu většinou říkáme kaki, setkat se ovšem můžete i s názvy persimon nebo tomel japonský, neboť plody rostou na stromech tomelu japonského. Má i mnoho přezdívek – říká se mu třeba šaronské ovoce, korejské mango, medové jablko nebo čínská švestka. Kaki bylo podle webu Ishs.org známé v Číně již před 2000 lety, v oblibě ho měli i staří Řekové a právě oni je označovali honosně jako ovoce bohů někdy také pokrm bohů. Do Evropy se pravděpodobně dostalo někdy mezi 17. a 19. stoletím. V současnosti se kaki pěstuje nejen v Asii, ale i v Kalifornii nebo na Floridě a ve Středomoří. Největším pěstitelem a vývozcem kaki v Evropě je podle webu Nejkaki.cz španělská Valencie. Právě zde zdobí během podzimu stromy v sadech zářivě oranžové plody, jež se v předvánočním čase dostávají i k nám. A odtud pochází i jeden z nejchutnějších druhů kaki Persimon Bouquet.
Mohlo by vás zajímat
Chuť broskví, vůně vanilky
Kaki se vyskytuje v několika odrůdách, které se liší velikostí, barvou, chutí a tvrdostí. V závislosti na odrůdě může mít kaki barvu od žluté po tmavě červenooranžovou. Některé persimony jsou kulaté jako rajčátka, jiné mají tvar žaludu nebo dýně, v některých jsou i semena. Velikost plodů se pohybuje od úplně malých až po velikostí blížící se téměř grapefruitu. To nejznámější kaki je oranžové a má šťavnatou a velmi sladkou dužinu, kterou pokrývá tenká slupka podobná rajčatové s tím rozdílem, že ta z kaki je trochu tužší a je lepší ji oloupat. Chuťově je ovce podobné meruňkám, broskvím a částečně i melounům. Navíc má lehkou příjemnou vůni po vanilce. I když je v obchodě často koupíte tvrdší, nechte je doma určitě ještě dozrát. Kaki je totiž nejlepší hodně zralé a klidně až přezrálé, kdy je úplně měkké. Nezralé totiž obsahuje hodně taninu, takže je trpké a moc byste si na něm nepochutnali.
Mohlo by vás zajímat
Zajistí věčné mládí
Kromě výborné chuti oplývá kaki i velkým množstvím vitaminů a minerálních látek. Podle stránek Webmd.com je bohaté hlavně na vitaminy A, B a C a minerály hořčík, vápník a draslík. V zimním období je oceníte jako ovoce posilující imunitu. Navíc je v něm hodně vlákniny, díky níž zlepšuje trávení. Kromě toho také urychluje metabolismus. Doporučuje se lidem s onemocněním ledvin a jater, snižuje riziko vzniku srdečních onemocnění a díky obsahu vitaminu A prospívá i našim očím. Kromě toho se v kaki ukrývá lykopen – antioxidant, který zpomaluje proces stárnutí. Díky obsahu pektinu navíc snižuje hladinu cholesterolu.
Zkuste ho naslano i nasladko
Kaki se jí nejčastěji syrové. Můžete je oloupat a nakrájet na kousky nebo jen rozpůlit a vydlabávat lžičkou. Díky tomu, jak je sladké, zachutná i dětem, které nemají v oblibě kyselé zdroje vitaminu C – citrusy. Kaki je ovšem vynikající i tepelně upravené. Úžasná je jeho univerzálnost, díky niž se hodí do mnoha dezertů i koláčů. Nahradit se jím dá snad každé ovoce. Místo broskví či meruněk je vhodné do koláčů z křehkého i litého těsta, nahradí jablka ve štrúdlu, výborně se jeho chuť snoubí třeba s vanilkovou zmrzlinou, smetanou či mascarpone. Je možné z něj připravit džemy, kompoty i sirupy. Na marmelády je přímo ideální právě díky vysokému obsahu pektinu, neboť díky tomu dobře želíruje. Překvapivě dobře ladí i se slanými pokrmy. Možná jeho chuťová podobnost s broskví ho předurčuje ke spojení s drůbežím masem, stejně jako meloun se hodí k sušené šunce, vynikající je kaki i s paštikami nebo s rostbífem. Kromě toho je rovněž zajímavou ingrediencí do mnoha salátů. A pokud byste si kaki chtěli vychutnat jen jako chuťovku, kupte si je v sušené podobě.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Banánová buchta na plech podle Josefa Maršálka: Příprava je snadná a výsledek fantastický, říká cukrář
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 20 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32