Retro zákusek: Na likérových špičkách si pochutnáváme již přes šedesát let. S trochou šikovnosti je zvládnete i doma
10. 5. 2024 Vaření
Jsou jedním z tradičních zákusků klasických českých cukráren. Za jejich vitrínami hrdě stojí po boku indiánků, větrníků a věnečků a mnozí právě likérové špičky upřednostňují před všemi ostatními a není divu. Kombinace kakaového krému, vaječného likéru a čokoládové polevy je prostě skvělá.
Špička nebo bombička?
Likérová špička je jedním z nejoblíbenějších českých cukrárenských zákusků. Někdy se jí říká koňaková, ale koňak v ní nenajdete, tedy aspoň ne ten klasický. Svůj název totiž získala po tradiční náplni – vaječném koňaku nebo také likéru. Proto tedy likérová špička a nebo také bombička.
Mohlo by vás zajímat
Dvojí náplň a poleva navíc
Ti, kteří nepatří k úplným znalcům známých českých zákusků z cukráren, si ji občas pletou s indiánkem. Na první pohled si možná trochu podobné jsou - spojuje je totiž stejný piškotový podklad, na němž trůní kopeček, v případě špičky spíš hodně strmá hora sladké hmoty, kterou zakrývá čokoládová poleva. Zatímco v případě indiánku se uvnitř ukrývá sníh, v případě špičky tvoří náplň kakaový či čokoládový krém a navíc ještě vaječný likér.
Český zákusek z 60. let
Narozdíl od indiánků, které mají své verze v různých zemích světa, jsou špičky jen a jen českým zákuskem, a to dokonce velmi mladým. Likérové špičky totiž spatřily světlo světa až v 60. letech minulého století, největší hitem se však staly až v 70. a 80. letech minulého století, a to dokonce takovým, že je mnohé cukrárny nestíhaly vyrábět v dostatečném množství. Proto se začala jejich výroba trochu šulit a místo klasického vaječného likéru se do nich dávala třeba jen levná náplň ze sušeného mléka.
Speciální nástavec na špičky
Pokud se vám po starých dobrých likérových špičkách stýská, není problém si ty poctivé, plné vaječňáku, připravit doma. I když se špička na první pohled jeví jako složitý dezert, jejich výroba zas tak náročná není. Práci vám výrazně usnadní speciální dvoustěnný zdobicí nástavec na cukrářský sáček určený přímo na likérové špičky, bez nějž se ostatně ani neobejdete.
S jeho pomocí totiž nanesete na korpus krém tak, aby v něm zůstal otvor, do nějž pak dáte likérovou náplň. Takový ovšem snadno seženete v prodejně s cukrářskými či domácími potřebami (např. Orion).
Špičky jako z cukrárny
Receptů na likérové špičky je celá řada a s různými druhy náplní. Chcete-li, aby byly dokonalé, potřebujete hlavně podklady z piškotového těsta, tzv. buflery, které si rovněž sami snadno upečete. Špičky se sice někdy dělají jako vánoční cukroví a pak se náplň nanáší na obyčejné dětské piškoty nebo linecká kolečka, na ty pravé cukrárenské ale musíte mít právě buflery.
Pak už vám stačí jen dokonalý smetanový čokoládový krém (někdy se používá i pudinkový) a ten nejlepší, pokud možno domácí vaječný likér, případně hustší likérový krém. A jak tedy samotné likérové špičky připravíte? Zkuste to třeba podle našeho jednoduššího receptu s pudinkovým krémem.
Na piškoty budete potřebovat: 4 vejce, 4 lžíce cukru, 4 lžíce mouky polohrubé, 1 lžíci škrobu. Na krém si připravte: 600 ml mléka, 2 čokoládové pudinky, 2 lžíce kakaa, 6 lžic cukru, 50 g čokolády (strouhané), 150 g másla a 150 g Omegy (100% tuku). Na likér potřebujete: 2 žloutky, 4 lžíce cukru moučkového, 50 ml rumu, 50 g másla. Na polevu: 200 g čokolády a 100 g Omegy (100% tuku).
- Troubu předehřejte na 180 °C a plech vyložte papírem na pečení. Na piškoty ušlehejte sníh s cukrem, přidejte žloutky a mouku se škrobem. Sáčkem s ustřiženým rohem nastříkejte na papír piškoty a pečte je 15 minut při 180 °C dozlatova.
- Na krém uvařte pudink s cukrem a kakaem a do ještě horkého pudinku vmíchejte čokoládu. Směs pak zakryjte fólií, aby se nevytvořil škraloup a dejte vychladit do lednice. Potom pudink vyšlehejte s máslem a rozehřátou a vychladlou Omegou. Krém nastříkejte speciální trubičkou na pomazané piškoty.
- Na likér všechny suroviny rozmixujte do hladkého krému a naplňte jím dutinku, kterou uzavřete pusinkou krému. Tento základ nechte důkladně vychladit a poté jednotlivé špičky přelijte čokoládovou polevou připravenou z čokolády rozehřáté a promíchané dohladka s tukem. Do polevy je také můžete rychle namočit a pak nechat okapat a opět ztuhnout.
Náš tip: Při přípravě likérových špiček můžete postupovat i podle našeho videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Připravte si cuketové chipsy jen ze dvou ingrediencí. Díky videonávodu je to hračka
Začíná období, kdy už si lámete hlavu, co vytvořit z další cukety. Pokud máte rádi zdravé mlsání a zároveň recepty, které nedají moc práce, musíte… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza z Peče celá země nabídla recept na koňakové špičky do skleničky: Vejde se do nich víc likéru, říká s úsměvem
Buflery jsou kulaté piškoty: Jak upéct oblíbenou sladkou pochoutku
Indiánky jako z cukrárny připravíte snadno. Aby sněhová náplň byla vláčná, jemná a nadýchaná, stačí ji vylepšit o jednu důležitou ingredienci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 8 minutami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 13 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 16 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Přečtěte si Zobrazit více
Retro okénko: 5 skvělých zákusků socialistických cukráren. Na tehdejší rakvičky, věnečky či kremrole by se dnes stály fronty
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře