Maličko vylepšený svařák. S horkým nápojem glögg přežijete nejen švédskou zimu
8. 12. 2021 Historie a zajímavosti
Zatímco my se za mrazivých dnů nejčastěji zahříváme svařeným vínem, v severských zemích se pro jistotu spoléhají na nápoj, jehož zahřívací schopnosti jsou vylepšené tvrdým alkoholem. Pokud někdy jezdíte do jistého nejmenovaného obchodu s nábytkem, určitě glögg znáte. Zkuste si jej ale připravit doma.
Nejlepší nápoj na zahřátí z dalekého severu
Glögg je pro Švédy a vlastně pro obyvatele celé Skandinávie typickým adventním a vánočním nápojem, který svou vůní dokonale navazuje atmosféru vánoční pohody. Na zahřátí a pro navození sváteční nálady si ho dávají i v Norsku, kde mu říkají gløgg, a ve Finsku – tam je znám jako glögi, ale i v dalších zemích chladného severu – třeba na Islandu nebo v Dánsku. Nejznámější je ale stejně glögg, na čemž má určitě podíl právě již zmiňovaný obchodní řetězec. Pokud byste pátrali v historii glöggu, není tak úplně jasná. Některé prameny uvádějí, že právě z glöggu vznikl náš svařák, respektive německé svařené víno glühwein. Pravděpodobnější ale je, že glögg byl inspirován právě kořeněným vínem, která se popíjelo na mnoha místech Evropy a jeho kořeny sahají zřejmě až do antiky. V každém případě bylo zahřáté kořeněné víno ve Švédsku oblíbeným nápojem již v 16. století. Tehdy je prý podle webu Dlc.fi popíjeli hlavně pošťáci a poslové, aby se zahřáli, když převáželi v zimě zásilky na lyžích nebo na koních.
Mohlo by vás zajímat
Na stránkách Swedishspoon.com se rovněž uvádí, že za tradici popíjení svařeného vína ve Švédsku prý může švédský král Gustav I. Vasa, který vládl právě v 16. století a velmi si oblíbil slazené víno ovoněné skořicí, zázvorem, kardamomem a hřebíčkem. Zlí jazykové tvrdí, že víno se muselo kořenit a sladit záměrně, neboť jeho kvalita byla tehdy nevalná. S odstupem let se ale nedá konstatovat nic jiného, než že nápad to byl rozhodně vynikající. Nápoji se začalo říkat zářící svařené víno – glödgad vin, z čehož pak vznikl zkrácený tvar glögg, který se poprvé objevil v tisku v roce 1870. Již na počátku 19. století byl ovšem glögg tradičním zimním nápojem, jenž se popíjel nejvíc odpoledne, neboť večery byl vyhrazené punčům. Jeho slibně rozjetou cestu ke slávě sice trochu narušila prohibice na počátku 20. století, po jejím zrušení se ale glögg popíjel vesele dál a popíjí se dodnes.
Když se spojí víno, šnaps a koření
Pokud byste hledali jeden jediný opravdový recept na glögg, nenajdete ho. Tento sladký severský svařák existuje v mnoha verzích a podobách, a dokonce i v té nealkoholické, vhodné pro děti, která se připravuje z ovocných šťáv – hroznové, rybízové či jablečné nebo z jejich směsi. Do pravého dospěláckého glöggu ovšem alkohol patří, a to dokonce i ve velkém množství. Kromě vína se totiž do něj přidává ještě tvrdý alkohol – často vodka, koňak, rum, whisky nebo ovocná pálenka. Někdy dokonce i víno chybí a prim hrají v nápoji destiláty. Takové glöggy se často podávaly tak, že se zapalovaly a díky tomu se tak v nápoji rozpustil cukr. To hlavní, co dodává glöggu chuť, je ale aromatické koření – hlavně skořice, hřebíček, kardamom a zázvor (někdy i fenykl). Liší se i způsoby přípravy. Podle některých receptur se nejprve svaří koření s vodou a teprve pak se do něj přilévá sladší víno, portské, ovocné šťávy a destiláty. Podle jiného návodu se nejprve zahřeje víno s kořením a pak se nechá louhovat přes noc, aby se dokonale prolnuly všechny chutě. Teprve pak se víno zahřeje, ovšem ne až k bodu varu, aby se nevypařil všechen alkohol.
Mohlo by vás zajímat
Zkuste jej podle pravého švédského receptu
I když se do našeho svařáku pro chuť také někdy dávají švestky nebo třeba rozinky, glögg je „vytuněný“ mnohem víc. Nápoj se totiž tradičně podává s porcí sušených rozinek a brusinek, které se občas předtím ještě nakládají do nějakého tvrdého alkoholu, a navíc se přidávají plátky mandlí a citronová či pomerančová kůra. Některé staré recepty uvádějí i takové speciality jako podušená jablíčka nebo sušené fíky. V severských zemích se již ochucený glögg běžně prodává v obchodech a doma ho stačí jen ohřát. Nápoj si ovšem můžete připravit do zásoby i doma. A jak tedy na pravý domácí glögg podle švédského receptu? Připravte si: 1 pomeranč, 1 citron, 2 tyčinky skořice, 1 malý kousek čerstvého zázvoru, 10 kardamomových lusků, 15 celých hřebíčků, několik kousků hořké pomerančové kůry, 10 celých semen černého pepře, 1,5 dl cukru, 1 láhev červeného vína, 1 dl vína Madeira, 1 dl koňaku, rozinky a blanšírované mandle. Omyjte a nakrájejte pomeranč a citron, kůru si ponechte. Spolu s ostatním kořením a cukrem je vložte do skleněné nádoby. Zalijte vínem, portským a koňakem. Uzavřete a nechte směs týden nebo déle louhovat. Občas sklenicí zatřeste, aby se cukr rozpustil. Až budete glögg podávat, přeceďte ho přes sítko a tekutinu mírně zahřejte. Nenechte ji vařit! Případně přidejte ještě cukr. Pokud by byl glögg příliš kořeněný nařeďte ho vínem. Podávejte s rozinkami, blanšírovanými mandlemi a třeba s perníčky.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den čedaru
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou… Číst více
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Může být úplně světlý jako eidam, nebo trochu… Číst více
Šílené kombinace, které chutnají fantasticky: Už jste zkusili hranolky se zmrzlinou, chipsy s čokoládou nebo donut se slaninou?
Čokoláda ochucená mátou nebo chilli papričkami je… Číst více
Fantastická brokolicová polévka s čedarem. Jak ji uvařit, aby chutnala božsky?
Brokolice není potravina, kterou by každý… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Legendární anglický jablečný koláč se sýrem čedar je úžasně křehký a chutná skvěle
Zdá se vám kombinace sladkého jablečného koláče a… Číst více
Upekli jsme chipsy ze 6 druhů sýrů a porovnali výsledky: Nejkratší dobu se peče čedar, nejdéle křupavý zůstane parmezán
Sýrové chipsy jsou vynikající pochoutkou, která… Číst více
Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s… Číst více
Hit letošního léta: Big Mac salát potěší milovníky fastfoodu i dietáře. Chutná totiž jako slavný burger, ale nepřibírá se po něm
Kdo by neznal Big Mac? Obří burger je jedním z… Číst více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Česnečka by se dala právem označit za jednu… Číst více
Sýrová lahůdka, která zahřeje a potěší smysly: Mac and chesse voní muškátem a chutná po čedaru s parmezánem
Sýr a těstoviny, oblíbená kombinace v mnoha… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den svařáku
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Zahřejte se punčem. Víte, že tento typický vánoční nápoj pochází původně z Indie?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 1 hodinou
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 23 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32