Den čedaru
Národní den
Milovníci sýrů můžou zpozornět. Na 13. února připadá den čedaru, což je jeden z nejrozšířenějších sýrů světa. Oblíbený je zvláště ve Velké Británii. O jeho tamější popularitě svědčí skutečnost, že byl v minulosti jedním ze svatebních darů pro královnu Viktorii.
Čedar je slavný anglický sýr, který může být světlý jako eidam, ale daleko častěji bývá tmavě žlutý až výrazně oranžový. Tento sýr vyniká příjemnou oříškovou chutí. Jeho struktura je hladká a spíš tvrdší, není příliš drolivý.
Zraje většinou od šesti do osmnácti měsíců. Mladé sýry jsou jemné, krémové, méně výrazné a spíš nasládlé. Ty starší mají pak plnější a intenzívnější chuť po oříšcích, jsou i trochu pikantnější, štiplavější, nakyslé a trochu zemitější.
Sýry
V kuchyni mají opravdu široké využití a dokáží pokrm dotáhnout k dokonalosti. Sýry se dají grilovat, péct v alobalu, stojí za to zkusit i sýrové fondue. Výborné jsou různé nakládané sýry a pikantní… Podívejte se na všechny sýry.
Jak využít čedar v kuchyni
Čedar má v kuchyni všestranné využití. Jeho předností je, že se výborně rozpouští, kvůli čemuž se hodí do mnoha receptů teplé kuchyně. Přidává se do toastů či na slané koláče. Velmi se hodí k zapékání – zapéká se se zeleninou, strouhaný se sype na tacos, na nichž se po zapečení krásně rozpeče. Posypat jím můžete třeba i hranolky a dá se z něj vyrobit vynikající omáčka, kterou můžete využít i jako dip ke kukuřičným lupínkům nachos.
Historie čedaru
Čedar má za sebou hodně dlouhou historii, která sahá až do 12. století. Měl se zrodit ve vesnici Cheddar v hrabství Somerset v jihozápadní Anglii, která mu dala i jméno.
Související články
Související recepty
Kdo by neměl promeškat Den čedaru?
Dejte jim vědět
V následujících letech tento den připadá na
Následující významné dny
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 2 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 3 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 9 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 22 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Chcete tento rok slavit Den svatého Patrika? Připravte špenát a skočte si na jedno zelené
Jak oslavit Den otců? Máme pro vás tipy na dobroty, které zaručeně potěší tatínky i dědečky