Tradice na Zelený čtvrtek: Kdy si dát špenát a kdy jidášky, abychom byli celý rok zdraví?
6. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Již příští týden nás čeká Zelený čtvrtek, jeden z nejdůležitějších dnů předvelikonočního týdne. Dnes si během něj maximálně dopřejeme k obědu špenát a dáme si zelené pivo, naši předkové ale dodržovali spoustu zvyků a řídili se mnoha pověrami. Pojďte se s námi vrátit do minulosti!
Zelený čtvrtek je možná spíš plačtivý
Zelený čtvrtek je součástí Svatého týdne, který předchází Velikonocům. Svatý neboli pašijový týden začíná Květnou nedělí a končí Velikonocemi, hlavně tedy Velikonoční nedělí, kdy si připomínáme zmrtvýchvstání Ježíše Krista. V současnosti si Zelený čtvrtek nedokážeme představit bez něčeho zeleného, ale víte, že tato tradice možná vznikla tak trochu omylem? Někteří totiž uvádějí, že se k nám název tohoto dne dostal z němčiny, ale původně zněl Greinen Donnerstag (lkavý nebo plačtivý čtvrtek). Ze staroněmeckého greinen nebo grunen posléze zkomolením vzniklo Grünner (zelený) Donnerstag a Zelený čtvrtek byl tu.
Mohlo by vás zajímat
Na Zelený čtvrtek zvony nahradí řehtačky
Za starých časů byl Zelený čtvrtek klasickým postním dnem, který byl věnován hlavně modlitbám a rozjímání. Lidé si totiž připomínali několik události ze života Ježíše Krista – Poslední večeři s dvanácti apoštoly, Jidášovu zradu, Ježíšovu modlitbu v zahradě Getsemanské a jeho zajetí. Na Zelený čtvrtek si kněží oblékali zelené mešní roucho. V tento den také bylo zvykem chodit do kostela na večerní mši, během níž se podle pověr naposledy rozeznějí kostelní zvony. Ty pak odlétají do Říma, aby jim papež požehnal za jejich služby. Vracejí se až na Bílou sobotu. Na tu dobu je v minulosti nahrazovaly řehtačky neboli klapačky. S nimi chodila vždy skupina chlapců až do Bílé soboty po vsi a dožadovali se výslužky. Řehtáním se také vyháněl zrádce Jidáš nebo vůbec zlé síly z vesnice. Na některých místech děti s řehtačkami honily zrzavého chlapce, který měl představovat Jidáše.
Mohlo by vás zajímat
Zvyky a tradice Zeleného čtvrtka
Kromě toho lidé dodržovali i spoustu lidových zvyků, které s křesťanstvím nijak nesouvisely. Hospodyně třeba ráno zametla celý dům a smetí vynesla na nejbližší rozcestí, aby se v domácnosti nedržely blechy a myši. Říkalo se také, že na Zelený čtvrtek by se nikdo neměl s nikým hádat ani si od nikoho půjčovat. Jednou z lidových tradic je i pojídání zelených pokrmů, což je zvyk, který se udržel až do dnešních dnů. Na Zelený čtvrtek se obvykle připravovala polévka z různých bylinek (pampelišek, kopřiv, petržele, jitrocele či medvědího česneku). Z kopřiv se také dělal špenát nebo se přidávaly do nádivky či jiného pečiva. Posléze kopřivy nahradil klasický špenát, někdy i kapusta a zelí. Právě zelená strava měla zajistit po celý rok zdraví a chránit před nemocemi.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Upečte si pečivo jidáše
Na Zelený čtvrtek se vždy peklo i první tradiční velikonoční pečivo – jidáše. Tyto bochánky se připravují z kynutého těsta stejného jako na mazance, z něhož se tvoří prameny, které se různě splétají. Mají symbolizovat provaz, na němž se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše. Jidášky se jedly pomazané medem, což mělo zaručit zdraví a sílu. Lidé navíc věřili, že pokud si dají jidáše na Zelený čtvrtek hned ráno nalačno, ochrání je to před uštknutím hada nebo štípnutím včely. A víte, co ještě zajistilo zdraví po celý rok? Koupel v ranní rose.
Zdroje informací:
Ceskevelikonoce.cz
Velikonoce.vira.cz
Spiegel.de
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
Desatero rad, jak upéct jidáše. Proč se pečou a jaký mají tvar
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 11 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 12 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 13 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 15 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39