Oběd do 100 korun: Těstoviny, guláš i brambory zvládnete připravit na několik způsobů
19. 4. 2022 Vaření
Oběd do 100 korun není mýtus. Pro to, abyste si připravili skvělé jídlo, nepotřebujete vydávat velké sumy a používat nákladné suroviny. Máme pro vás tipy, jak se chutně najíst a zároveň šetřit. Do stovky se tak často nají nejméně dva lidé.
Těstoviny několikrát jinak
Těstoviny jsou potravinou, která má neuvěřitelné využití. Pro svou snadnou přípravu patří mezi oblíbená jídla. Mezi nejpopulárnější výběry z italské kuchyně se ovšem řadí především ta nejjednodušší jídla. Patří sem třeba těstoviny carbonara. Základem jsou špagety s opečenou slaninou, česnekem, vaječnými žloutky a smetanou, dokořeněné solí a pepřem. Exoticky znějící špagety aglio e olio je jednoduché a skvělé jídlo, původně z Neapole. Do základu patří opět česnek, dále bylinky (petrželka), sýr parmazán. Kdo má rád pikantní, může přidat i feferonky. Oblíbené jsou také těstoviny pomodoro, ve kterých opět vévodí špagety, spolu s rajčátky, česnekem, bazalkou a parmazánem, dochucené solí a pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Pokud máte nasbírané a nasušené, zamrazené nebo zavařené houby, pak je můžete využít třeba právě v kombinaci s těstovinami. Když je namočíte, uvaříte a promícháte s uvařenými těstovinami, zasypete nastouhaným parmazánem a ozdobíte petrželkou, budete mít postaráno o znamenité levné jídlo.
Skvěle také chutnají těstoviny se špenátem. Lepší chuťovou záležitostí je nasekaný špenát, po kterém sáhněte spíše než po špenátu v podobě protlaku. Chuť dodá sůl, pepř, lisovaný česnek a strouhaný sýr. To, že vaříme levně neznamená, že nemůžeme chtít skvěle vypadající jídlo.
Guláš za málo peněz
Guláš se může prodražit, ale také se může jednat o poměrně levnou záležitost. My si vezmeme na přetřes právě tu druhou variantu. Jednou z možností je klasický buřtguláš. Základem jsou brambory a uzenina (párek nebo buřty), nechybí ani cibule, sůl, mletá paprika a pro milovníky ostrého samozřejmě chilli. Jako přílohu si můžete dát domácí knedlík nebo chleba.
Výživným gulášem, který dobře nasytí, je guláš fazolový. Základem jsou již zmíněné luštěniny, kromě nich můžete na cibulce osmažit buřt nebo pikantní klobásku, vše se koupe v protlaku. Nechybí ani majoránka, červená paprika, sůl. Jiná varianta počítá místo uzenin s bramborami. Luštěniny si zaslouží být na našem jídelníčku, tak proč jim nedat příležitost.
Brambory na několik způsobů
Brambory jsou vděčnou surovinou a existuje mnoho možností, jak si je připravit. Jednou z variant jsou určitě bramboráky. Také tento pokrm má hned několik podob, které se liší podle krajů. Jedno mají společné. Jedná se o nastrouhané syrové brambory, smíchané s dalšími surovinami (většinou vejce, sůl, majoránka), jejichž směs se pak připravuje na pánvičce. Skvěle voní a ještě lépe chutná. Víte, že třeba cukrář Josef Maršálek dává do bramboráků špetku jedlé sody, aby lépe křupaly? Zkuste to taky!
Na oběd do 100 korun se vejdou také různé zapékané brambory. Brambory nakrájené na plátky, proložené plátky cibule, osolené, opepřené a zalité mlékem s rozšlehaným vejcem. Abyste si jednou udělali změnu, můžete brambory zalít česnekovo-smetanovou omáčkou. Pokud byste rádi sytější jídlo, posypte zapečené brambory nastrouhaným sýrem. Když využijete nivu, budou se vám sbíhat sliny.
Velmi voňavé a výborné jsou máslové brambory s pečeným česnekem, ve kterých nechybí ani bylinky tymián, rozmarýn a petrželka (nemusíte využít vše). Brambory nakrájené na měsíčky se pečou mírně zakápnuté olejem a posypané pepřem, zatímco vedle v alobalu si trůní palička česneku s bylinkami. Upečený česnek se promíchá s rozpuštěným máslem, solí a petrželkou, a nakonec se celá směs vmíchá do brambor.
Všechny tři druhy pokrmů jsou velmi vděčné, dají se připravit na nespočet variant a velmi často se skládají ze základních potravin, které máte doma.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pasta a basta: Vařte těstoviny jako Ital a už nikdy nebude chtít jiné!
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
15 receptů na báječnou grilovačku: Překvapte své hosty tím nejlepším
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 2 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 15 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 22 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno 19. 5. 2024 11:19
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě
Těstoviny jako z pořadu Prostřeno: Jak dlouho je vařit, aby byly vynikající, a co znamená al dente?