Čerstvé domácí máslo je hotové za pár minut. Spočítali jsme, zda se vyplatí nejen chuťově, ale i finančně
12. 9. 2022 Tipy a triky
Milujete krásně vonící lahodné čerstvé máslo na pečivu s křupavou kůrkou? Dopřejte si ho tak často, jak dlouho vám bude dělat lepší den. Vyrobit domácí máslo není nijak složité a jako bonus získáte zdravé podmáslí, které lze použít na lepší trávení nebo do mnoha receptů.
Domácí máslo pouze z jedné ingredience
Na výrobu čerstvého domácího másla budete potřebovat jen smetanu ke šlehání s minimálním podílem tuku 30 %, šlehač nebo tyčový mixér, cedník a mísu. Smetana by neměla obsahovat stabilizátory, které brání oddělení podmáslí a proces by trval podstatně déle. Před výrobou nechte šlehačku půl hodiny odpočívat v pokojové teplotě. Hodit se vám budou také jednorázové rukavice, díky kterým se během zpracování do másla nedostanou nežádoucí bakterie a prodlouží se tak jeho trvanlivost. Ze stejného důvodu důkladně očistěte také šlehací metly, nádoby a cedník.
Mohlo by vás zajímat
Čerstvé máslo krok za krokem
- Smetanu nalijte do vyšší nádoby nebo kuchyňského robota a šlehejte na střední rychlost, nebo použijte tyčový mixér.
- Asi po dvou minutách ze smetany vznikne tuhá šlehačka. Pokračujte ve šlehání, po chvíli se ze šlehačky začnou tvořit hrudky. Vzniknou oddělováním mléčného tuku od tekutého podmáslí. Aby tekutina nestříkala na všechny strany, můžete ji postupně slévat.
- Jakmile se z hmoty přestane uvolňovat podmáslí, přemístěte ji do cedníku položeného na mísu a rukama se snažte vymačkat další tekutinu.
- Máslo se pro co nejlepší výsledek snažte důkladně prohníst pod tekoucí studenou vodou. Pokračujte až do doby, kdy bude odtékat pouze čirá voda.
- Nechte oschnout v cedníku, vytvarujte do kostky nebo válečku, zabalte do potravinové folie a nechte ztuhnout v lednici.
Trvanlivost čerstvého másla
Dodržíte-li optimální hygienické podmínky, vydrží vám domácí máslo v lednici přibližně 20 dní. Máslo však také můžete zmrazit nebo dále pokračovat ve zpracování přepuštěním na tzv. ghí.
Tipy na ochucené máslo
Máslo obohacené o bylinky nebo koření je skvělým doplňkem ke steakům, pečené rybě, bramborám, grilované zelenině nebo třeba rozpečené bagetě. Ochucovadla přidávejte ve chvíli, kdy je máslo zcela zbavené podmáslí, tedy v případě našeho postupu mezi body 4 a 5. A jaké bylinky a koření se do másla hodí?
Použít můžete nadrobno nasekanou petrželku, pažitku, rozmarýn, tymián, bazalku, jarní cibulku, prolisovaný nebo sušený česnek, provensálské koření, zajímavou chuť dodá i nastrouhaná citronová kůra. Bylinkové máslo je dobré také mírně osolit.
Zbylé podmáslí nevylévejte!
Zbavit se tekutiny vzniklé oddělením od másla, která dle portálu healthline.com napomáhá lepšímu trávení, by byl kulinářský hřích. Receptů z podmáslí totiž existuje nepřeberné množství. Nejčastěji se používá při pečení buchet, slaného pečiva a přípravě lívanců, dá se ovšem využít i do polévek, omáček k masu nebo dresinků na salát.
Vyplatí se domácí máslo finančně?
Cena za 250 g másla v obchodě se pohybuje s ohledem na nejrůznější akce kolem 65,-. Toto množství vytvoříte z přibližně 600 ml smetany ke šlehání, což vyjde asi na 90,-. Vezmeme-li však v úvahu, že jako vedlejší produkt vznikne podmáslí v objemu asi 300 ml, cena za podomácku vyrobené máslo se přibližuje té z obchodu. Abychom tedy odpověděli na otázku, finančně se výroba domácího másla oproti tomu z běžného supermarketu příliš nevyplatí. Chuťově se však doma vyrobené máslo vyrovná čerstvému produktu, který lze sehnat ve farmářských obchodech, a to za cenu i nad 100,- za 250 g. A to už stojí za úvahu, zda se nepustit do svého prvního pokusu.
Zdroje informací:
healthline.com
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě a pečení lineckého cukroví
Desatero rad na téma vanilkové rohlíčky: Co o nich ještě nevíte
Jak nepřipálit pudink? Poradíme 4 jednoduché triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 12 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32