Dokonalé vepřové na houbách: Jakou část masa do něj použít a čím směs ochutit, aby byl výsledek perfektní
19. 9. 2022 Vaření
Vepřové na houbách je takovou nestárnoucí klasikou. Co v ní nesmí chybět? Zjistěte, jak si jídlo připravit, abyste si ho mohli vychutnat v co nejlepší podobě, plné chutí a vůní.
Jak se vypořádat s košíkem hub
Poslední dny jsou příjemné hlavně díky záplavě hub. Když se na ně vydáte, budete mít během chvilky košík plný. Některé tvrdší houby se vyplatí usušit, některé zavařit. Vepřové na houbách je jednou z výborných možností, jak se s touto příjemnou nadílkou alespoň z části vypořádat.
Mohlo by vás zajímat
Jaká část masa se hodí na vepřové na houbách
Na tento pokrm je důležité správně zvolit maso. Na vepřové na houbách se hodí plecko, případně krkovička. Z masa můžete připravit plátky, nebo kostky. I když můžete kostky i plátky nakrájet z obou mas, na plátky je lepší plecko, na kostky krkovička. Sáhněte po loupané pleci, která se výborně hodí na dušení. Krkovička by měla být hezky prorostlá a šťavnatá, ale neměla by obsahovat příliš tuku.
Náš tip: Připravte si vepřové na houbách podle tohoto videoreceptu.
Jaké se hodí houby
V tomto pokrmu jsou dobré i žampiony, ale byl by to hřích nevyužít poklady z lesa, obzvlášť když jich je tolik. Základ mohou tvořit hříbky a klouzci, tato kombinace je obzvlášť lahodná. Vůbec ale neuškodí, když je doplníte i o jiné druhy hub.
Co budete potřebovat
Vepřové na houbách není nijak komplikované. Kromě hub a masa je důležitý hlavně dostatek cibule. Připravte 4 plátky vepřového masa, velký hrnek na na kostky nebo plátky pokrájených hub, 1 velkou cibuli, 100 g slaniny, 1 lžičku sladké papriky, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžíci mouky, olej, plátek másla, pepř a sůl. Budete potřebovat tekutinu na podlití. Stačí voda, ale s hrnkem vývaru bude omáčka mnohem lepší.
Houby, kam se podíváš Houbaření patří k jedné z nejoblíbenějších činností Čechů. A není divu; projít se po lese a nasbírat košík dobrot na smaženici nebo do bramboračky je přece skvělé! I přesto…
Jak na přípravu vepřového na houbách
Slaninu nakrájejte kostičky a ve větším kastrolu ji nechte zezlátnout na lžíci oleje a kousku másla. Cibuli oloupejte, nakrájejte nadrobno a nechte ji zpěnit. Vepřové maso nakrájejte na kostky nebo na plátky a prudce ho orestujte. Maso osolte, opepřete, zasypte paprikou, přidejte na kostky nakrájené houby a kmín. Někdo také v tento moment přidává malé balení rajského protlaku, který je třeba dobře promíchat se směsí. Podlijte vodou/vývarem a duste doměkka pod pokličkou. Pak maso vyndejte. Do hrnku s malým množstvím vody dejte mouku a rozmíchejte ji. Pak tekutinu vlijte do omáčky a dobře promíchejte. Vařte asi 20 minut. Pak maso vraťte do kastrolu a nechte ho prohřát.
Jako příloha se nejčastěji používá rýže, můžete ale zvolit i knedlík, třeba bramborový. Někdo dokonce zase nedá dopustit na bramborovou kaši.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
7 houbových jídel: Vybrali jsme pro vás oblíbené houbařské recepty
Encyklopedie hub: Zásobte se v lese na zimu. Nasbírejte si tyto houby a my vám poradíme, kam s nimi v kuchyni
Houby naložené v sádle nebo v soli: Dva tradiční způsoby, jak si uchovat poklady z lesa na zimu
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 8 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 8 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 10 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 15 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Čínské placičky: Křehká a šťavnatá směs vepřového a kuřecího masa se potřebuje předem naležet v speciální marinádě