Holka u plotny radí: Kuře na cibulovém zelí je pikantní díky hořčici a voní po citronu a česneku. Takhle snadno se dělá
17. 10. 2022 Vaření
Máte taky rádi kuře a už nevíte, jak ho upravit? Pak vás možná osloví tenhle recept. Kdysi jsem jej našla na Facebooku a zaujal mě natolik, že jsem se rozhodla jej vyzkoušet. Chuť i vůně byly úžasné, a proto nyní tuhle dobrotu předávám dál.
Z daleké Afriky
Je to tak. Tenhle recept není zdejší. Originál pochází skutečně z Afriky, konkrétně z oblasti kolem Senegalu a Gambie. Když tam řeknete „chicken yassa“, každý ví, že jde o voňavé dušené kuře na cibulovém základě. Název pokrmu pochází z kreolského slova z oblasti Casamance a znamená „smažit“, protože základem jídla je smažená cibule, která může být doplněna buď jehněčím masem marinovaným v citronu a poté smaženým nebo dušeným, nebo kuřecím masem či rybou. Nejobvyklejší verze je ale právě s kuřecím masem.
Mohlo by vás zajímat
Cibulový základ
Podobně jako u našeho guláše, je i v tomto jídle cibule alfou a omegou. Musí jí být totiž hodně a kuře se do ní nejdříve nakládá a pak se na cibulovém základu dusí. K cibuli se přidávají ještě hořčice, citron a česnek, zázvor a chilli. Dělala jsem tohle kuře už mnohokrát a pokaždé si všichni pochutnávali. Chuť kuřete na cibuli s hořčicí je totiž opravu velmi zajímavá a omáčka je slano-kyselo-pikantní. Proto je ideální přílohou rýže.
Recept na kuře na cibuli
Potřebujete 4 kuřecí paličky nebo stehna, 6 velkých cibulí, 3 stroužky česneku, olivový olej, sůl, 5 bobkových listů, 1/2 litru kuřecího vývaru, 2 citrony + na ozdobu, 1 vrchovatou lžíci dijonské hořčice, olivy a trochu sušeného chilli.
Jak na to:
1) Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka. Z jednoho citronu vymačkáme šťávu, druhý nakrájíme na plátky a odkrojíme kůru včetně hořké bílé vnitřní části.
2) Maso osolíme a osmažíme v rozpáleném oleji ze všech stran do zlatohněda. Pak je vyjmeme, dáme bokem, a na stejném oleji osmažíme na kolečka nakrájenou oloupanou cibuli. Smažíme taky do zlatohněda.
3) K cibuli přidáme bobkový list, trochu sušeného chilli a hořčici, vrátíme zpět maso, podlijeme vývarem a citronovou šťávou a přidáme oloupaný prolisovaný česnek. Dusíme asi 15 minut, pak přidáme citronové plátky, případně znova podlijeme vodou nebo vývarem a dusíme vše společně do změknutí masa. Ke konci přidáme taky olivy.
Podáváme s rýží, ozdobené plátky citronu a černými olivami. Kdo má rád ostřejší chutě, může během vaření přidat 1 malou nadrobno nakrájenou chilli papričku.
Moje tipy:
- Poměry surovin nemusíte dodržet striktně. Klidně dejte víc hořčice, česneku nebo chilli. S tímhle jidlem si můžete pohrát a halvně, musí to chutnat především vám!
- V některých videích jsem si všimla, že kuchařky kuře nejdříve nakládají do cibule a česneku a až druhý den je smaží. Zkusila jsem to taky, ale nepozorovala jsem velký rozdíl v chuti. Tak je to na vás.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Jak nakrájet cibuli. Zvládnete to bez říznutí i potoků slz. Poradíme, jak na to
Honzovy buchty: Klasika, která nikdy neomrzí. Poradíme, jak je upéct se skvělou náplní
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 2 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 23 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Francouzská cibulačka: Božský vyprošťovák, který se dostal z tržiště až na královský stůl
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“