Muzika: Staročeská vánoční dobrota ze sušeného ovoce skvěle chutná v kombinaci s vánočkou
16. 12. 2022 Vaření
Sušené ovoce dříve patřilo mezi velmi oblíbené pochoutky a připravovala se z něj i různá jídla. Staročeským pokrmem je i muzika, která byla součástí štědrovečerního slavnostního stolu. Připravovala se už dopředu. Inspirujte se našimi předky.
Co je muzika
Muzika je jakýsi kompot, který někdy měl podobu omáčky. Rozdíly byly podle krajových zvyklostí. Tento pokrm byl součástí štědrovečerní hostiny a podával se na jejím konci. Jídlu se také říkalo odvárka, vocet, nebo také Tomáškový kompot. Když se mluvilo o „šprachandě“, spíše to znamenalo právě omáčku, i když základ pokrmu byl stejný. Někdy se uvádí, že muzika byla podávána teplá, jindy že studená. Většinou se připravovala dopředu (zhruba 21. prosince, na Tomáše, proto Tomáškový kompot), aby se mohla rozležet. Pojďte si tedy vychutnat tento staročeský pokrm v libovolné variantě.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na muziku
Základem bylo sušené ovoce, hlavně jablka, hrušky, švestky. K nim se dávalo voňavé koření v podobě celé skořice a hřebíčků. Na dochucení posloužil med a ocet (nebo citronová šťáva). Přidat můžete také nasekané ořechy (vlašské, lískové, mandle). Na zahuštění lze zvolit švestková povidla, která pokrm i chuťově doladí. Někdy se využíval i strouhaný perník.
Adventní čas neslouží jen k šílenému honu na dárky. Čtyři týdny před Vánoci hospodyňky vždy využívaly k tomu, aby napekly cukroví. To totiž k vánočním svátkům patří. Existuje nepřeberné množství…
Jak na přípravu muziky
Na přípravu staročeské vánoční muziky budete potřebovat: 400 g sušeného ovoce (jablka, hrušky a švestky), 2 lžíce medu (dle chuti), 4 hřebíčky, 50 g rozinek, 1 celou skořici, kousek dobře omyté citrónové kůry a citronovou šťávu dle chuti. Přidat můžete i hrst nasekaných ořechů. Jak na to? Sušené ovoce propláchněte studenou a potom teplou vodou. Dejte ho hrnce a zalijte studenou vodou. Nechte tak přes noc. Druhý den přidejte skořici a hřebíček a spolu s medem a citronovou šťávou vše povařte doměkka. Pokud se rozhodnete přidat rozinky a ořechy, vložte je do směsi před koncem varu. Z horkého kompotu vyndejte koření a nechte vychladnout. Podávejte nejlépe s domácí vánočkou.
Zdroje informací:
https://liberec.rozhlas.cz
https://www.ceskatelevize.cz
Zuzana Švédová, Štědrý bylinářův rok, Grada, 2021
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Citronová šťáva se v kuchyni rozhodně neztratí. Uplatní se ve sladké i slané kuchyni, je skvělá do nápojů
Chcete vonět jako smažené kuře? KFC představuje svůj parfém, který má nabudit chuť na jejich výrobky
Kouzelný čas adventní: Pojďte se s námi podívat, jak jej lidé prožívali dříve
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 9 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32