Co se starým chlebem? Připravte tu nejlepší chlebovou polévku, vývar jí dodá sílu, trocha octa zase jiskru
24. 2. 2023 Vaření
Chlebem to nejspíš vonívalo i u vaší babičky. Možná právě i ona připravovala tu nejlepší chlebovou polévku, která silně přehlušovala vzpomínky na školní jídelnu. Zjistěte, co do ní přidat, aby byla skutečně lahodná.
Kde se vzala chlebová polévka
Chlebovou polévku možná někdo zná z dřívějších jídelen a dobré vzpomínky nemá. Někomu ji zase třeba připravovala babička a jednalo se o skutečnou dobrotu.
Původně byla chlebová polévka způsobem, jak využít zbytky starého chleba. Patřila mezi „polévky chudých“. Je jakousi variantou houskové polévky, která se objevuje v prvorepublikových kuchařkách Marie Janků-Sandtnerové, nebo třeba Anuše Kejřové. V tomto případě se využívaly pokrájené housky, voda, smetana, muškátový květ, žloutky a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravuje chlebová polévka
Základem původní tradiční „žebrácké“ polévky byl starý chléb, jehož střídka a pokrájené kousky kůry se nechávaly rozvařit ve vodě. Pak se případně přidalo mléko se žloutkem a sůl.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit chlebovou polévku
Obyčejnou chlebovou polévku, díky které můžeme využít zbytky chlebu, si můžeme vylepšit tak, že místo vody zvolíme vývar. Hodit se bude osmažená cibulka, celá vejce. Někdo do polévky na dochucení přidává trošku octu, může se přidat i zakysaná smetana, případně kefír, a na dochucení pepř. Navrch se dá polévka posypat bylinkami, jako je petrželka, pažitka, libeček, výborná je i majoránka.
V některých receptech se můžete setkat i s využitím osmaženého chlebu, i když někteří tvrdí, že tam rozhodně nepatří.
Jak připravit chlebovou polévku
Na dobrou chlebovou polévku potřebujete: dva 2 cm široké krajíce staršího chleba, 1 l vody/vývaru, 1 mrkev, 2-3 stroužky česneku, 2 vejce, kousek másla, drcený kmín, majoránku, bylinky (třeba petrželka) a sůl.
Jak na to? Z chlebu okrojte kůrku, tu pokrájejte na malé kostičky, a střídku dobře rozdrobte. Mrkev pokrájejte na kostičky. V hrnci rozehřejte máslo, nasypte chlebové drobky a kmín. Opékejte asi tři minuty. Pak přidejte vejce a nechte srazit jako na vaječnou jíšku. Přidejte mrkev, osolte a zalijte vodou nebo vývarem. Vařte doměkka. Na závěr prolisujte česnek, dejte ho do polévky, stejně jako zelené bylinky, promněte v dlani i majoránku, a vsypte ji do hrnce.
Náš tip: Výbornou chlebovou polévku můžete připravit i s přidáním hub podle tohoto receptu. Chlebová polévka se neobjevovala jen na našich jídelních stolech. Připravovala se i v Itálii. Toskánská chlebová polévka ribollita je zajímavou variantou se zeleninou a luštěninami. I v tomto případě se původně jednalo o jídlo chudých.
Zdroje informací:
https://plzen.rozhlas.cz
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Den citronové šťávy
Citronová šťáva je nejlepší čerstvá. Možností jejího využití v kuchyni je velká spousta, tak si připomeňme alespoň některé. Citronovou šťávou můžeme… Číst více
Jak zpracovat v kuchyni čerstvé i zavařené višně? Výrazné sladkokyselé ovoce oplývá úžasnou chutí a vůní
Višně mají kromě širokého využití v kuchyni také důležitý význam pro naše zdraví - jako každá peckovina se vyznačují antibakteriálními účinky,… Číst více
Jídlo v české nemocnici může chutnat skvěle: Losos se zeleninou, penne s parmazánem nebo bufetová snídaně jsou v těchto špitálech běžné
Pokud vás čeká hospitalizace a už teď se děsíte… Číst více
Otevírací doba obchodů na státní svátky 5. a 6. července přehledně: Kde bude víkendový provoz a kde si bez potíží nakoupíte?
Tento týden opět nastává situace, kdy mnoho lidí… Číst více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Tyrkysové moře, pláže s bílým pískem a přívětivé… Číst více
Češi v zahraničí: V řecké taverně si dejte jehněčí, olivový olej kupujte jen ve skle a pozor na směsi tzatziki, radí Kateřina Panou
Řecká kuchyně je jedna z nejlepších na světě,… Číst více
Jak využít kyselinu citrónovou? Je užitečná do pokrmů i na zavařování
Kyselina citronová se nachází v různých druzích ovoce a zeleniny, ale největší výskyt (koncentrace) je v citrónech a limetkách, pomerančích, grepech… Číst více
Jak připravit zakysanou smetanu ze dvou ingrediencí: Nic jednoduššího nenajdete
Pokud zapomeneme koupit zakysanou smetanu a nemůžeme se bez ní obejít, připravíme si ji sami jen ze šlehačky a citrónové šťávy. Trvá to jen půl… Číst více
Češi v zahraničí: Ve Francii ochutnejte polévku bouillabaisse a domů si přivezte baskické uzeniny nebo čokoládu, říká Alice Muthspiel
Francouzská gastronomie ve vyhlášená po celém… Číst více
Jak udělat na grilu fantastické ražniči? Základem je marinované maso, díky slanině bude měkké a šťavnaté a cibule vylepší chuť
Spousta chuti na jedné jehle, tak by se dalo… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Majoránka není jen koření do bramboračky. Léčí neurózy i ekzém
Dokonalá česnečka: Jednoduchá polévka nám dodá vitaminy i tekutiny. Podle receptu od babičky chutná božsky
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 4 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32