Sůl a řepa: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Fermentované brambory a mrkvový kečup nejsou pro každého
23. 3. 2023 Ostatní
Ve třetím díle Pohlreichova souboje restaurací se proti sobě postavily dvě restaurace zaměřené na moderní českou gastronomii. Jednou z nich byla strakonická Sůl a řepa, kterou jsme se rozhodli otestovat. Obhlédnout terén se na místo vydala redaktorka Hanka s rodinou, která také v článku popíše své zkušenosti.
Do jižních Čech za moderní českou gastronomií
Navštívit restauraci Sůl a řepa, která byla jednou ze dvou soutěžních v posledním díle Pohlreichova souboje restaurací, jsme měli v plánu již nějakou dobu, neboť nás její koncept založený na čerstvých lokálních surovinách od místních farmářů a na netradičních kombinacích chutí hodně lákal.
Dvě jídla jsme ochutnali již loni na festivalu Naše Chutě zaměřeném na jihočeskou gastronomii, a protože máme i kuchařku Pavla Drdela, místního šéfkuchaře, zajímalo nás, jak jídla chutnají naživo a od „profíka“.
Mohlo by vás zajímat
Ze surovin od místních farmářů
Pavel Drdel svou restauraci odkazující k jeho oblíbené surovině řepě otevřel ve Strakonicích již před šesti lety v domě, kde již v 18. století fungoval zájezdní hostinec. Předtím dlouhá léta sbíral kuchařské zkušenosti v zahraničí, hlavně v Itálii, aby si mohl otevřít podnik, který vás překvapí spoustou neobvyklých specialit, v nichž hodně dominují fermentované produkty.
Jak sami hlásají na svých stránkách, restaurace Sůl a řepa je propojení gastronomie a přírody a základ jejich kuchyně nezačíná u plotny, ale u lokálních farmářů na poli. Všechny suroviny se pak snaží zpracovat od kořene po nať, což je i podtitul Postní kuchařky Pavla Drdela.
O tom se přesvědčíte hned, jak vejdete do restaurace. Stěny jsou na mnoha místech lemovány velkými sklenicemi. V některých to kvasí a bublá, v jiných odpočívá nakládaná řepa, ředkvičky, václavky, ale třeba i brambory, smrkové výhonky nebo různé bylinky v cukru, z nichž pak vznikají sirupy pro místní limonády. K naší velké radosti jsme zjistili, že některé z místních produktů si můžete koupit i domů, čehož jsme ihned využili.
Otevřená kuchyně v Sůl a řepa
Do Strakonic jsme se vydali na sobotní oběd a pro jistotu jsme si udělali rezervaci. A dobře jsme udělali, protože restaurace byla plně obsazená, na což mělo zřejmě vliv i to, že v době naší návštěvy už byl poslední díl Pohlreichova souboje restaurací odvysílán na VOYO.
I když rezervace tu prý byla o víkendech nutná i před pořadem. Již na první pohled nás zaujalo už zařízení podniku, které poukazuje na propojení s přírodou. Moc se nám líbila otevřená kuchyň, díky níž můžete pozorovat kuchaře při práci a aspoň si tak ukrátit čas při čekání na jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Od celeru po tatarák
A co jsme tedy ochutnali? Přestože nemáme příliš v oblibě celer, rozhodli jsme se si objednat místní celerový předkrm, neboť podobný se podával i v soutěži. Plátek celeru stočený do ruličky byl servírován na zajímavém rozpůleném talíři a chutnal výborně. Na skus byl celer krásně křupavý a v pokrmu hodně dominovala nakyslá chuť vinaigrette a také zrajícího sýra.
I když by restaurace mohla vzbuzovat dojem, že je vegetariánská, není tomu tak a na jídelním lísku najdete i spoustu masových specialit.
Nás zaujal tatarák z hovězího ořechu, ozdobený spoustou fermentované zeleniny, nakládaných ředkviček a hořčice a místní specialitou mrkvovým kečupem podávaný s plátky opečené focaccie. I tento pokrm byl díky zelenině výrazně nakyslý, tatarák samotný byl ale vynikající. Vzhledem k tomu, že jsme doma příznivci kvašené zeleniny a sami si připravujeme kimchi, moc nám to chutnalo, ale někomu by možná tolik nakládané zeleniny mohlo vadit.
Fermentované brambory
Na fermentaci je založen i další pokrm, který jsme vyzkoušeli, a sice fermentované pečené brambory podávané s čerstvým sýrem, smrkovými výhonky, zauzeným sušeným žloutkem a houbovým olejem. Přestože šlo jen o obyčejné brambory, pokrm vypadal na talíři skoro jako umělecké dílo.
Fermentované brambory nás zaujaly již v Postní kuchařce. Jde o celé brambůrky ve slupce, které se ještě syrové naloží do nálevu z vody a soli, nechají kvasit 5 dnů a teprve pak se upečou. Vzhledem k tomu, že jsme i klasické pečené brambory měli objednané jako přílohu, měli jsme možnost je porovnat a ty fermentované chutnaly opravdu trochu jinak, jejich chuť byla jemnější, byl v nich však lehce cítit nakyslý podtón. Bonusem navíc je pak lepší stravitelnost.
Kuřecí roláda zachutná dětem
Do restaurace jsme se vydali s dětmi, takže jsme si aspoň mohli vyzkoušet, jak si v takové restauraci poradí se zmlsanými a konzervativními dětskými jazýčky. Milá servírka nám pro ně poradila roládu z vykostěného sedlčanského kuřete právě s pečenými brambory. Maso bylo krásně měkké a děti byly spokojené.
Líbilo se nám také to, že nám nabídli i alternativní máslovou omáčku. Standardně totiž ke kuřeti podávají demi glace, která by mohla být pro děti příliš výrazná. Nakonec nám donesli omáčky obě v omáčkovnících, takže si děti mohly vybrat. Navíc jsme ocenili i doporučení bezlepkových pokrmů. Vstřícný přístup k celiakům bohužel stále v mnoha restauracích není běžný.
Jediné, co nás zamrzelo, že na jídelním lístku neměli zrovna dezert řepu v lese, který připravovali v pořadu a ani tiramisu z tvarohu s kávovou kombuchou, na které jsme se těšili. Místo toho nám nabídli cheesecake s korpusem z ořechů a sušenek a musíme přiznat, že nás tato náhrada plně uspokojila.
Mohlo by vás zajímat
Hodnocení restaurace Sůl a řepa
Velkým pozitivem restaurace jsou poměrně příznivé ceny. Hlavní chod stojí kolem 250-270 Kč, nejdražší na jídelním lístku byl kapr na kmíně za 415 Kč. Za předkrm pak zaplatíte 145 Kč a za dezert 135 Kč. Navíc si sem přes týden můžete zajít na cenově atraktivní polední menu. Líbila se nám i nabídka místních nápojů opět z lokálních zdrojů, ať už to byla jejich vlastní kombucha, ovocné mošty z nedalekého Drachkova, cider Divoké jablko z Újezda u Chanovic u Klatov nebo strakonické pivo Klostermann.
Restaurace díky svému zajímavému přístupu k surovinám určitě není pro každého, my jsme ale jako milovníci všeho fermentovaného byli nadšeni a určitě ji k návštěvě doporučujeme.
Na fotografie z restaurace se můžete podívat v naší fotogalerii:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dejvická 34: Jak se vaří v Pohlreichem oceněné restauraci? Předkrm za čtyři stovky, dokonalé rizoto i drobné chybičky obsluhy
Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí kimchi krok za krokem. Jedna větší sklenička vás vyjde na pouhých 21 korun
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 14 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 16 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 16 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 18 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 19 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06