Poklady české kuchyně: Vepřové koleno potřebuje dlouhé pozvolné pečení a prudký závěr, tak bude uvnitř šťavnaté, zvenku křupavé
28. 3. 2023 Vaření
Pečené vepřové koleno je v naší kuchyni velmi oblíbené. Příprava je sice zdlouhavější, ale zase nemusíte stát celou dobu u plotny, stačí vlastně na začátku věnovat správnému postupu pár minut a pak nechat za vás pracovat troubu. Výsledek stojí za to. Zjistěte, jak na nejlepší koleno, které je krásně vypečené, uvnitř měkké a šťavnaté.
Proč si dát pečené vepřové koleno
Pro někoho může být koleno trochu zvláštním jídlem, ale možná jen proto, že ho ještě neochutnal. Když je správně připravené, má báječně chutnající kůrčičku a uvnitř krásně se rozpadající lahodné masíčko. Pečené vepřové koleno je jedním z našich národních jídel. A pokud jste ho ještě nevyzkoušeli, vyplatí se jednou si připravit zcela nedietní, ale naprosto božský pokrm.
Většinou se k pečenému vepřovému kolenu podává křen, hořčice, kyselá okurka a třeba výborný domácí chléb.
Mohlo by vás zajímat
Jak naložit vepřové koleno
Nakládat vepřové koleno na pečení se vlastně vůbec nemusí. Stačí ho správně naříznout, přidat ingredience na ochucení a můžeme pomalu péct. Jak správně naříznout koleno? Do kolene je ideální ostrým nožem vyříznout do masa mřížku nebo alespoň hluboké rýhy zhruba centimetr od sebe. Pak je dobře osolíme, pokmínujeme a dochutíme prolisovaným česnekem. Nejlepší je, když česnek vpravíme po troškách hluboko do rýh.
Kdybychom si ale chtěli připravit extra dobrotu, naložili bychom koleno do studené svařené marinády z piva, dijonské hořčice, grilovacího koření a česneku. Můžeme ho nechat marinovat a průběžně otáčet několik hodin, ale také dát hned pomalu péct.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Je potřeba koleno předvařit?
Dát koleno do hrnce a předvařit ho je jedna z variant, jak dosáhnout změknutí masa, ale ve vodě zase zůstane část chuti, o kterou bychom tak přišli, protože stejně pak ještě následuje pečení.
Proto je lepší, když dáme koleno hned do trouby pomalu péct a ke konci teplotu zvýšíme. Tak zajistíme měkké maso a křupavou opečenou kůži. A prakticky bez práce.
Mohlo by vás zajímat
Jak upéct koleno
Na výborné koleno potřebujete pomalé pečení, třeba i přes noc. Stačí ho vložit v pekáčku do trouby na 110 °C a péct alespoň 6 hodin. V závěru pak nechat vytvořit kůrčičku zvýšením teploty na 200 °C (je třeba dobře hlídat).
Dá se ale také zvolit následující, námi prověřený, postup. Na pečené vepřové koleno stačí jen čtyři ingredience: vepřové koleno, 4 stroužky česneku, drcený kmín a sůl.
Jak na to? Na horní straně kolene nařízněte ostrým nožem rovnoběžné zářezy asi centimetr od sebe. Česnek oloupejte, prolisujte a vpravte ho dovnitř záhybů. Uvnitř také maso osolte pokmínujte. Tímto ochucením získá výbornou chuť.
Připravte si hrnec s pokličkou, který může do trouby, nebo pekáček. Dejte do něj maso a zakryjte pokličkou nebo alobalem. V tuto dobu nepodlévejte. Dejte nádobu do trouby a troubu zapněte na 120 °C. Nechte tři hodiny péct.
Pak sundejte pokličku/alobal, maso zkontrolujte, přelijte výpekem a teplotu zvyšte na 150 °C. Takto se bude péct hodinu. Mezitím alespoň jednou zkontrolujte, případně dolijte trochou vody, kdyby se šťáva vypekla.
Na poslední zhruba čtvrthodinu sundejte pokličku/alobal, zvyšte teplotu na 180 °C a nechte koleno, aby zezlátlo a vznikla kůrčička. Několikrát kontrolujte a přelévejte výpekem.
Když bude koleno nazlátlé podle vašich představ, tak ho vyndejte a postavte tak, aby dobře drželo a na jednom místě ho rozřízněte až ke kosti. Pomocí nožíku kost vyřízněte. Nemělo by to jít příliš ztěžka. Pak už jen maso rozdělte na několik částí a můžete podávat, třeba s chlebem, křenem a okurkou, případně hořčicí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vepřo knedlo zelo je nesmrtelná česká klasika. Poradíme, jak ji mít nejlepší!
Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 38 minutami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 22 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Komentáře
26. 4. 2023 08:30
28. 3. 2023 17:56