Ředkvičkový salát s majonézou báječně chutná a je tak jednoduchý, že ho levou zadní zvládne i naprostý začátečník
24. 4. 2023 Vaření
Ředkvičky patří mezi časnou jarní zeleninu plnou zdraví prospěšných vitaminů. Ideálně se hodí pro studenou kuchyni, například osvěžující ředkvičkový salát s majonézou si můžete namazat na housku.
Co udělat z ředkviček
Ředkvičky jsou jednou z mála časných jarních druhů zeleniny. Snadno si je vypěstujeme i v bytě. Když se urodí ve skleníku nebo na záhonku, najednou jich je víc, než je potřeba na pár plátků chléba s máslem. Co s nimi? Kdybychom zásobu ředkviček nechali v lednici zbytečně dlouho, mohly by se začít scvrkávat. Pak pomůže miska studené vody, kam zeleninu na chvíli vložíme. Zase budou dál krásně pevné a křupavé.
Co s přebytkem ředkviček? Syrové ředkvičky mají mírně štiplavou chuť. Tu ale ztrácejí tepelnou úpravou. Pak jsou trochu nasládlé. Ředkvičky se hodí do pečených jídel, salátů, pomazánek, ale také polévek. Úplně nejsnazší je připravit z nich jarní ředkvičkový salát.
Mohlo by vás zajímat
Co dát do ředkvičkového salátu
Základem ředkvičkového salátu jsou samozřejmě ředkvičky. Mohou být podlouhlé i kulaté. Lišit se mohou i barvou: na trhu jsou bílé, růžové, fialové, ale i dvoubarevné.
Součástí salátu bývá i majonéza. Majonéza je výborná volba, ale pokud se jí chcete z nějakého důvodu vyhnout, můžete zvolit kvalitní zakysanou smetanu. Případně můžeme si připravit domácí majonézu. Variantou je i bílý jogurt. Někdo do salátu dává i vařená vejce.
Na dochucení se většinou používá pepř a sůl. Někdy i citron (ocet) na okyselení. Mezi další možné ingredience patří i troška plnotučné nebo dijonské hořčice. Ale jen tolik, aby nepřehlušila chuť ředkviček. Dozdobit salát můžete nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Variantou je i jarní cibulka. Je dobré myslet i na to, že i čerstvé a neovadlé listy ředkviček se dají konzumovat, třeba právě v salátu.
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé…
Jak udělat ředkvičkový salát
Na svěží jarní ředkvičkový salát si připravte: 300 g ředkviček, 100 g celeru, 100 g tvrdého sýru (gouda), 1-2 lžíce bílého jogurtu, 50 g majonézy, cukr, pár kapek citronu (octa) a sůl.
Jak na to? Ředkvičky omyjte, celer očistěte. Oba druhy zeleniny nastrouhejte nahrubo stejně jako sýr a vše dejte do misky. Přidejte majonézu, jogurt, oslaďte, zakápněte citronem/octem a osolte dle chuti. Podávejte co nejdříve, aby salát neřídl.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Žižkovské pivobraní na Parukářce: Lívanec za 30 Kč a pivo od 40 Kč lákají i přes nepřízeň počasí
Domácí majonéza z vařených vajec vylepší pomazánky i sváteční bramborový salát. Příprava je snadná a zvládne ji i začátečník
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 10 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 12 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 12 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 13 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 14 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
Medvědí česnek je typickou rostlinou časného jara. Přichystejte si z něj voňavé pesto se sýrem a ořechy
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu