Zásoba pestrých receptů z ředkviček - jak je zpracovat na mnoho způsobů
Mají krásnou barvu, skvěle křupou, jsou svěží a navíc plné vitamínů a minerálů. Sezóna ředkviček probíhá zejména na jaře, a tak jsou tyto červeno-růžové cibulky jedním z prvních druhů čerstvé zeleniny, který je dostupný po dlouhé a chladné zimě. Tato plodina původně pochází z Asie, ale znali a pěstovali ji dokonce i staří Egypťané. V našich končinách se ředkvička rozšířila a začala cíleně pěstovat ovšem až v 18. století.
Porce ředkviček vážící 100 gramů obsahuje zhruba 17 mg vitamínu C, 180 mg draslíku, 24 mg vápníků, 11 mg sodíku a 50 mg fosforu. Cibulky ředkviček, které se nejčastěji konzumují, se z 95 % skládají z vody a ve 100 gramech obsahují pouze 11 kcal, což znamená, že je tato zelenina výborná pro dietáře a milovníky zdravé stravy.
Ředkvičky jsou nejlepší syrové, a to třeba v salátech nebo ještě lépe ve svěží pomazánce vyrobené například z tvarohu nebo čerstvého sýra. Cibulky mají jemně pikantní chuť, a to díky obsahu hořčičného oleje. Pokud ji milujete a chcete ji na talíři zvýraznit, určitě si nakrájené ředkvičky posolte. Zároveň se z ředkviček dá uvařit výborná polévka.
Související články
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno před 2 hodinami
Osvěžující citronový sorbet
Přidáno před 6 hodinami
Bílá kedlubnová polévka s česnekem
Přidáno před 9 hodinami
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno 12. 5. 2024 11:58
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Přečtěte si Zobrazit více
Půlhodina zábavy a domácí tavený sýr jen ze tří surovin je na stole! Je levnější, zdravější a jemnější než z obchodu
Odhalte tajemství popcornu: Kdy se svět zbláznil do křupavých kukuřičných pukanců?
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem