Finalista soutěže MasterChef Česko 2022 Ondřej Štol nám prozradil, jak dělá kuře na paprice. Skvělou chuť zajistí jeden krok navíc
11. 5. 2023 Ostatní
Označuje se za obyčejného kluka z Vysočiny. O tom, že zdaleka není „obyčejný“ přesvědčil Ondřej Štol všechny diváky poslední řady kuchařské show MasterChef Česko 2022. Přestože skončil před branami finále, jeho čtvrté místo dokazuje, že i sklář může být v kuchyni skutečným mistrem.
Ze sklárny do televizní kuchyně
Přestože to Ondřejovi přes veškerou snahu a skvělé výkony nevyšlo a titul MasterChefa nezískal, neznamená to, že by na kuchařinu zanevřel. Právě naopak, pustil se do vaření s plnou vervou a ukazuje, že i tradiční recepty nemusí vypadat nemoderně a staře.
Mohlo by vás zajímat
Synovo nej jídlo
Proto jsme účastníka celosvětově sledované soutěže požádali, zda by nám neukázal, jak dělá jeden z největších hitů české kuchyně - kuře na paprice. Vzhledem k tomu, že jde o nejoblíbenější jídlo jeho syna a největšího food kritika Vojty, neváhal. „Snad receptem někoho inspiruji třeba k nedělnímu obědu. Mějte se krásně a hlavně, dělejte, co vás baví,“ vzkazuje čtenářům Topreceptů Ondřej.
Kuře na paprice
Na recept od Ondry bude potřebovat tyto suroviny: 600 g kuřecích prsou, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 papriky, 1 lžíci mleté sladké papriky, 1 lžičku uzené papriky, 1 vetší cibuli, 200 ml smetany (nejlepší je ta 33 %), 1,3 l kuřecího vývaru, 2 stroužky česneku, pepř a sůl. Jako přílohu volíme těstoviny nebo houskový knedlík.
Jak na to?
- Začneme tím, že na slunečnicovém oleji orestujeme dotmava tři nahrubo nakrájené papriky. Ty dodají omáčce intenzivní chuť, kterou pouze mletá paprika nezaručí.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a rozmačkaný česnek, sůl, pepř a také řádně opražíme.
- Poté přidáme uzenou a sladkou papriku a zhruba minutu restujeme. Podlijeme kuřecím vývarem, aby nám paprika nezhořkla.
- Tekutinu necháme o třetinu zredukovat. Omáčku pořádně rozmixujeme tyčovým mixérem a přepasírujeme přes jemné síto.
- Do hrnce přilijeme smetanu na zjemnění a chvíli prováříme.
- Kuřecí maso můžete dělat dvěma způsoby. První je ten, že si ho orestujete hned na začátku a ke konci ho vložíte do omáčky. Druhá možnost je úpravou sous-vide. „Může se zdát, že je tato metoda složitá, ale věřte mi, že to zvládne každý a budete překvapeni, jak šťavnaté maso zůstane,“ říká pro Toprecepty.cz Ondřej Štol.
- Pokud tedy zvolíme sous-vide, očištěná kuřecí prsa osolíme, opepříme a vložíme společně s trochou másla, stroužkem česneku a snítkou libovolné bylinky do vakuovacího sáčku. Zavakuujeme a dáme do vodní lázně o teplotě 63°C na zhruba 75 minut.
- Poté maso vyndáme ze sáčku a jen lehce „na barvu“ orestujeme na másle.
- Maso již do omáčky nemusíme vracet, protože je perfektně připravené ke konzumaci. Můžeme tedy servírovat.
- Jako příloha mohou sloužit houskové knedlíky či těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vyzkoušejte vaření metodou sous-vide: Tak šťavnaté maso jste možná ještě neochutnali!
Krkonošská natřásanka: Kombinací brambor a jablek vznikne vláčný a šťavnatý moučník s vůní skořice
Holka u plotny radí: Jak na skvělé čoko muffinky pro děti i maminky? Stačí jen dvě suroviny a do půl hodinky je dobrota na stole
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 19 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 20 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 21 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 23 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Kuřecí supreme: Prsa s kůží a částí kosti jsou podle názvu to nejlepší z kuřete. Luxusní šťavnatý steak je toho důkazem
MasterChef Česko 2022: Jak na dokonale šťavnatý bůček na pivě? Podle skvělého receptu od Ondry se povede každému
Letem masovým světem: Jak v obchodě bezpečně poznat čerstvé kuřecí maso? Všímat si musíme vůně, barvy i obalu
Komentáře
11. 5. 2023 18:11