Kuřecí řízek v těstíčku z nivy a jogurtu je nadýchaný, křehký, výrazně šťavnatý a lehce aromatický, a přitom tak snadný na přípravu
22. 5. 2023 Vaření
Připravit dokonalé kuřecí řízky není nijak složité. Když ale obalíte kuřecí řízky v těstíčku s nivou, skoro žádná práce navíc to není, zato strávníci tuto menší změnu rozhodně ocení.
Jak si připravit kuřecí řízek
Pokud řeknu, že jsme národ milovníků řízků, nebudu daleko od pravdy. Velmi oblíbené jsou i ty z kuřecího masa, protože jsou přichystané velmi rychle. Ty nejlepší jsou z vykostěných stehen.
Většinou řízky připravujeme v trojobalu, ale není to nutnost. Výbornou změnou je sýrový obal. Místo klasického tvrdého sýru (eidamu) je možné zvolit aromatický sýr. Skvělá je například právě niva.
Mohlo by vás zajímat
Jak si přichystat sýrové těstíčko na řízky
Co by nemělo chybět v sýrovém těstíčku? Základem je vejce, mléko, mouka, sůl a samozřejmě sýr. Můžeme zvolit klasický eidam, ale s nivou, čedarem nebo parmazánem bude aromatičtější. Tyto sýry jsou slanější, a proto není třeba maso solit. Místo mléka můžeme sáhnout po bílém jogurtu nebo zakysané smetaně, řízky budou jemnější.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit těstíčko z nivy na kuřecí řízky
Hlavní roli v tomto obalu hraje niva. Ale její chuť je ještě možné upravit třeba o různé koření, nebo o bylinky. Z koření můžeme doplnit pálivou papriku, nebo dokonce chilli papričky, jestliže máme rádi velmi pikantní jídlo. Z bylinek využijeme nasekanou pažitku, petrželku, hodí se i oregano, tymián. Chuť zvýrazní také česnek, ať už čerstvý nebo sušený.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak na přípravu kuřecích řízků v nivě
Na kuřecí řízky v nivě budete potřebovat: 4 kuřecí řízky, 100 g nivy, 2 lžíce bílého jogurtu, 2 vajíčka, 3 větší stroužky česneku a hrst nasekané pažitky.
Jak na to? Troubu předehřejte na maximum. Řízky lehce naklepejte vrchní stranou nože. Do misky rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Nivu nastrouhejte a dejte do misky a přidejte jogurt. Česnek oloupejte a prolisujte ke směsi. Pažitku nasekejte a dejte do misky. Vše dobře promíchejte a vložte do směsi maso. Těstíčko do něj dobře vetřete.
Připravte si zapékací nádobu. Aby se maso nepřichytávalo k nádobě, je dobré ji vyložit pečicím papírem. Pak do nádoby rozprostřete řízky s navršeným těstíčkem. Trochu si ale nechte na druhou stranu řízků. Nádobu dejte do trouby a pečte asi čtvrt hodiny, dokud marináda nebude slabě růžová.
Pekáček vyndejte z trouby a řízky opatrně obracečkou obraťte. Na maso navršte zbytek těstíčka a vraťte do trouby. Pečte ještě asi 10 minut.
Náš tip: Variantou kuřecích řízků jsou také ty v sýrovém těstíčku se šunkou. Připravte si je podle videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Zázvor v kuchyni: Oblíbené recepty i jeho další použití
Zázvor lékařský je vytrvalá rostlina, která má velmi zajímavý oddenek. Je hlízovitě členěný a plazivý. Vyrůstá z něho několik lodyh o výšce až 1 metr… Číst více
Hřejivé zimní saláty, plné barev a vitamínů. Jaké jsou ty nejoblíbenější
Teplé barvy pro zahřátí Pro barvu a chuť do salátů přidáváme krásně červená cherry rajčátka, krátce grilovaná a ochucená kořením, dozdobená čerstvou… Číst více
Kaldoun podle kuchařky z 80. let: Polévka ze zbytků pečené husy voní muškátovým oříškem a nejlepší je s knedlíčky
Když se za starých časů zabíjely husy na… Číst více
Hostina na svatého Martina: Uvařte si husí polévku kaldoun podle Marie-Janků Sandtnerové!
Těšíte se na svátek svatého Martina s nadějí na… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si šťavnatou pečenou husu se zelím a knedlíky!
Blíží se oblíbený svátek svatého Martina, který… Číst více
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
Jak připravovat zimní ovocné saláty. Takto můžete zdravě nahradit moučníky
Ovoce podle sezóny Do salátů používáme kvalitní a dobře omyté ovoce. Jablka jsou výborným základem, nakrájíme je nadrobno a přidáváme k nim na… Číst více
Svatomartinské rohlíčky jako od babičky: Jednoduchý recept zvládne každý!
Hostina na svatého Martina právě začíná! Nasolte… Číst více
Na svátečním stole nesmí chybět husa nebo kachna. Je mezi nimi vůbec nějaký rozdíl?
Se svatomartinským posvícením se dlouhá léta pojí… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Plesnivé brambory aneb Zapečená delikatesa s nivou a smetanou chutná fantasticky, navzdory svému názvu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Když se hádají Češi se Slováky, vítězem je Niva! Tipnete si, kdo tento sýr vymyslel?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Vepřové kotlety na slanině s bylinkami
Přidáno před 4 hodinami
Kuře s adjika dresinkem
Přidáno před 5 hodinami
Uzená krkovice s lesními houbami a sýrem
Přidáno před 7 hodinami
Pekingské zavinuté zelí
Přidáno před 7 hodinami
Škvarkové bulky
Přidáno před 8 hodinami
Jednoduchá pomazánka z tvarůžků
Přidáno před 10 hodinami