Hovězí na česneku a na smetaně: Připravené v tlakovém hrnci je báječně šťavnaté, má výraznější chuť a za hodinu je hotové
30. 5. 2023 Vaření
Hovězí je druhem masa, které vyžaduje delší přípravu. Tu můžeme výrazně zkrátit, když použijeme tlakový hrnec. To jsme to udělali i při vaření hovězího na česneku se smetanovou omáčkou.
Jak urychlit vaření
Ne vždy máme čas trávit spoustu času s přípravou oběda, pokud máme chuť na hovězí maso. V tom případě je ideální chvíle použít tlakový hrnec, který uspoří čas a energii. Jídlo je v něm hotové zhruba o necelou polovinu času dříve, než když ho vaříme klasicky. Protože příprava probíhá v uzavřené nádobě, jsou chutě a vůně ve výsledku výraznější. A pokud s papiňákem dobře zacházíme, nehrozí při práci s ním žádná katastrofa.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hovězí česneku a na smetaně
Na přípravu tohoto pikantního jídla potřebujeme hovězí přední maso (nebo kližku), sádlo a cibuli na základ. Využijeme i kečup, ideální je domácí. Chuť také dodá pořádná dávka kvalitního česneku a na dochucení sůl a pepř. Omáčku zahustíme za pomoci smetany na vaření a mouky.
Takřka každá česká rodina má svůj papiňák, neboli tlakový hrnec. Má silné stěny a je pevně uzavíratelný, takže umožňuje vařit o vyšším tlaku, než je okolní tlak atmosferický, a tedy i o vyšší teplotě…
Jak připravit hovězí na česneku a na smetaně
Budete potřebovat: 450 g hovězího masa, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, 4 lžíce kečupu, 1 paličku česneku, 1 smetanu na vaření, 3 lžíce hladké mouky, sůl a pepř.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hovězí maso nakrájejte na kostky. V tlakovém hrnci rozpalte sádlo a přidejte cibuli a nechte ji zezlátnout, pak přidejte maso. Za stálého míchání ho opékejte, dokud se šťáva z masa nevydusí a tuk se neodděluje od šťávy.
Přidejte kečup a prolisované stroužky česneku a ještě chvíli opékejte. Směs osolte, opepřete a dolijte vodu tak, aby bylo maso ponořené. Tlakový hrnec zavřete a vařte pod tlakem asi 40 minut.
Nechte pozvolna ujít tlak. Připravte si horkou vodu a dolijte dle potřeby. Z mouky a smetany vytvořte záklechtku a nalijte do hrnce. Důkladně promíchejte a nechte vařit na mírném ohni asi 15-20 minut.
Jako přílohu můžete připravit třeba těstoviny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma vaření v tlakovém hrnci: Jak ho správně používat
Jak správně usmažit cibuli dosklovita, dorůžova či dočervena? Začátečníkům video napoví, jak postupovat
Máte doma tlakový hrnec? Nebo váháte, zda si jej pořídit? Vysvětlíme, proč a jak s ním správně vařit
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Borůvkový dort s kakaovým korpusem s citronovým krémem z mascarpone
Přidáno před 1 hodinou
Rozmarýnová kuřecí játra na víně
Přidáno před 1 hodinou
Jahodový koktejl s mátou
Přidáno před 1 hodinou
Piškotová roláda z horkého mléka
Přidáno před 16 hodinami
Jednoduchý banánový chlebíček
Přidáno před 18 hodinami
Brokolice zapečená na CRISP
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Česnek v naší kuchyni: Jak ho správně používat při vaření, abychom z něho měli co největší užitek
Škola vaření: Jak na perfektní hladkou jíšku, co je to záklechtka a kam použít zásmažku nebo zápražku