Česnek je skvělým dochucovadlem, ale také lékem mnoha neduhů
Česnek má silnou, pikantní a ostrou chuť. Jeho vůně je také výrazná, což jej činí oblíbenou přísadou v mnoha kuchyních po celém světě. A co česnek a pěstování? Nejlepší je ho pěstovat v slunném a dobře odvodněném místě. Podzemní hlízy se zasazují na jaře nebo na podzim a sklízí se, když listy začnou žloutnout a usychat.
Využití v kuchyni
Česnek je nezbytnou přísadou v mnoha pokrmech. Může být použit syrový nebo tepelně upravený a je základní složkou mnoha omáček, polévek, marinád, těstovinových pokrmů a pečených jídel. S oblibou se "maže" také například na topinky nebo langoše. Česnek lze nasekat na plátky, rozdrtit, nastrouhat nebo použít jako celý stroužek podle receptu.
Tip: Nebaví-li vás česnek pořád loupat, můžete je zkusit zakonzervovat v oleji nebo v soli.
Léčba česnekem
Česnek je ceněný pro své potenciální zdravotní výhody. Obsahuje antioxidanty a sloučeniny, které mohou pomoci snížit krevní tlak, podporovat zdraví srdce, posilovat imunitní systém a mít protizánětlivé účinky. Pravidelná konzumace česneku byla také spojena s potenciální prevencí některých nemocí.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno před 17 hodinami
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Přečtěte si Zobrazit více
Nejlepší odrůdy špenátu pro balkon i zahradu: Špenát jahodový překvapí svými plody, malabarský načervenalými listy
Manuál pečení cukroví: Jak používat pečicí papír, na kolik rozžhavit troubu a co s plechem?
První český král Vratislav I. si pochutnával na sekaném telecím mase zabaleném do bránice i na plněném labutím krku