Minutkový hovězí guláš: Maso naložené předem do oleje je křehké a měkké, správný gulášový šmak dodají cibule i kapie
29. 8. 2023 Vaření
Také si myslíte, že rychlost a guláš nejdou úplně dohromady? Není to pravda. Víme, jak snadno připravit doslova za pár minut guláš ze zadního hovězího, který určitě uchvátí každého strávníka.
Které maso se hodí na guláš
Guláš je v našich krajích klasikou. Milujeme ho v nejrůznějších podobách: s bramborami, s uzeninou, s houbami, a v řadě dalších variant.
Na hovězí guláš se používá zadní maso, což je část považovaná za jednu z nejhodnotnějších z tohoto druhu masa. Důvodem je to, že sval obsahuje málo tuku a libové maso je pro tento účel vynikající. Skvělá je zadní kližka, i díky kolagenu, který se krásně hodí do guláše. Výborný je i chuťově výrazný karabáček, který se nachází mezi kližkou a spodním šálem.
Mohlo by vás zajímat
Na co nezapomenout při přípravě rychlého guláše
Tento guláš je rychlý na přípravu. Maso je ale třeba nakrájet na menší hranolky a nechat odležet jeden den v oleji v lednici.
Co mají guláše společného, je dostatečné množství cibule. A ta ani v této minutkové variantě nechybí.
Jak na rajčatovou šťávu do guláše
Do tohoto guláše můžeme dát kečup, ale... protkal nebo rajčatová šťáva jsou další možností. Dá se koupit, ale také připravit. Na zahradě možná máme rajčata, která jsou krásně zralá a svádí k utržení a rychlému zpracování. Příprava šťávy není komplikovaná a můžeme ji mít hotovou do půl hodiny.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Jak připravit minutkový guláš ze zadního hovězího
Na guláš si připravte: 600 g hovězího zadního masa, 2 větší cibule, olej, 80 g sterilované kapie, 150 ml rajčatové omáčky, feferonky nebo chilli, worchester, mletý pepř a sůl.
Jak na to? Maso nakrájejte na hranolky, pokapejte olejem, promíchejte a nechte odležet do druhého dne v lednici. V den přípravy oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Pak do kastrolu se silným dnem nalijte olej, a nechte ho rozpálit. Na rozehřátý olej dejte kousky masa a za stálého míchání je osmahněte. Po několika minutách maso opepřete a osolte. Přidejte nakrájenou cibuli, chvíli smažte.
Zatím si připravte okapanou kapii a nakrájejte ji na proužky. Přidejte ke směsi, spolu s rajčatovou omáčkou a chilli. Přidejte pár kapek worchesteru podle chuti a krátce poduste, dokud maso nezměkne. K tomuto guláši se nejlépe hodí vařené brambory. Guláš můžete ozdobit jarní cibulkou, pórkem, pažitkou, ale také petrželkou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cibule až na věky: Jak si tuhle zeleninu uchovat na delší dobu? Lze ji naložit do sádla nebo do soli, předsmažit, zamrazit i usušit
Jak připravit Míša pohár. Dezert do skleničky s chutí slavných řezů zvládnete během několika minut
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 15 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 17 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 17 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 19 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 20 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno 1. 6. 2024 19:06
Přečtěte si Zobrazit více
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Matka Tereza milovala pálivá indická jídla, která si kupovala na ulici, ujížděla na čokoládě a musela mít zmrzlinu
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu