Vaření podle umělé inteligence: Sladká štěpánská omeleta „vylepšená“ šunkou, cibulí a sýrem? Jako vtip dobrý
6. 10. 2023 Ostatní
Říká se, že v budoucnu spoustu tvůrčích profesí nahradí umělá inteligence (zkráceně AI). Zvládne skládat hudbu, namalovat obraz i napsat skoro jakýkoliv text. Jedním z hitů poslední doby je ChatGPT, který prý poradí s čímkoliv. A tak jsme si jeho spolehlivost otestovali na štěpánské omeletě.
Chat, který ví vše... Opravdu?
ChatGPT je chatbot (tedy počítačový program určený k automatizované komunikaci s lidmi), který před necelým rokem spustila firma OpenAI. Jde o chat s nejdokonalejší umělou inteligencí (zkráceně AI), který vám odpoví na jakoukoliv otázku, poradí vám s jakýmkoliv problémem a když mu řeknete, ať za vás napíše referát nebo seminární práci třeba z dějepisu, hravě to zvládne. Tedy měl by...
Právě GPT je zkratka pro Generative Pre-trained transformer, což znamená, že umí vygenerovat text, u něhož byste nepoznali, že jej nenapsal člověk. Pokud se vám něco nechce zdlouhavě vyhledávat na internetu, stačí jen oslovit ChatGPT a zakrátko máte odpověď.
Mohlo by vás zajímat
„Pokec“ s robotem
Původně fungoval tento chatbot jen v angličtině, už po pár měsících však bylo možné s ním konverzovat i česky. A tak jsme si ho nyní, když už se snad vychytaly všechny mouchy, vyzkoušeli i my.
Místo hledání receptu na pravou štěpánskou omeletu, sladké pohoštění z piškotového těsta, doplněného ovocem, jsme se AI, neboli umělé inteligence, rovnou zeptali. Náš rozhovor ve zkrácené verzi probíhal asi takto.
Redaktorka: „Dobrý den, mohla bych poprosit o recept na štěpánskou omeletu?"
ChatGPT: „Dobrý den! Štěpánská omeleta, známá také jako štěpánský omeletový koláč, je vynikajícím pokrmem a skvělou volbou pro snídani nebo brunch.“
Potud ještě jakž takž dobrý. Jenže následoval výčet surovin, který zahrnoval kromě vajec i šunku, cibuli, sýr a papriku. Tedy suroviny obvyklé v omeletách slaných.
Redaktorka: „Toto ale není štěpánská omeleta."
ChatGPT: „Omlouvám se za nepřesnost v receptu. Mohu vám poskytnout správný recept na štěpánskou omeletu. Štěpánská omeleta je český pokrm, který se skládá z brambor, cibule a vajec."
Zase vedle a zase jsme se nedali.
Redaktorka: „Vím jistě, že brambory se do štěpánské omelety nepoužívají."
ChatGPT: „Omlouvám se za nesprávné informace. Máte pravdu, tradiční štěpánská omeleta neobsahuje brambory. Můj předchozí recept byl chybný. Děkuji za upozornění. Tradiční štěpánská omeleta se skládá z vajec, slaniny nebo šunky a cibule."
Redaktorka: „To je také špatně, jde o sladké jídlo."
ChatGPT: „Omlouvám se za nedorozumění. Teď mám správný recept na štěpánskou omeletu, což je sladké jídlo z české kuchyně.
A následovala verze, která se už blížila originálnímu receptu, jenže obsahovala mléko, hladkou mouku a prášek do pečiva. Zkušené hospodyňky vědí, že tudy cesta nevede.
Správný recept na vyhlášenou sladkou štěpánskou omeletu obsahuje pouze mouku (nejčastěji hrubou nebo polohrubou), vejce a cukr. Mléko ani prášek do pečiva do tohoto tradičního moučníku nepatří.
Sedmý pokus správně
I když jsme si byli vědomi, že se možná pohybujeme na tenkém ledě a riskujeme vzpouru robotů, upozornili jsme umělou inteligenci, že ani mléko v receptu na tuto omeletu nemá být.
„Máte pravdu, do tradiční české štěpánské omelety se obvykle nepřidává mléko. Omlouvám se za nesprávné informace v předchozích receptech. Nyní vám poskytnu správný recept na štěpánskou omeletu,“ napsal robot, ale opět se netrefil, protože přidal kypřicí prášek.
Nakonec jsme se až na šestý pokus dobrali téměř dokonalého receptu, který přepisujeme bez úprav. Suroviny: 4 vajíčka, 4 lžíce cukru, 1 balení vanilkového cukru, 4 lžíce hladké mouky, máslo na potření pekáče, moučkový cukr na posypání, máslo na namazání, rozinky (podle chuti)
Postup:
- Oddělte žloutky od bílků vajec. Žloutky smíchejte s cukrem a vanilkovým cukrem a šlehejte, dokud nevznikne pěnivá směs. Přidejte hladkou mouku a důkladně promíchejte, dokud získáte hladkou pastu.
- Bílky vajec ušlehejte do tuhého sněhu. Sníh z bílků opatrně vmíchejte do těsta, aby zůstalo lehké a nadýchané. Do těsta můžete přidat rozinky podle své chuti.
- Pekáč potřete máslem a vlijte do něj připravené těsto. Pečte ve vyhřáté troubě předehřáté na 180 stupňů Celsia asi 25-30 minut, dokud omeleta nezíská zlatavou barvu a střed se pevněje zatuhnul. Můžete prověřit, zda je uvnitř hotová, špejlí nebo nožem - pokud vyjdou čisté, je omeleta hotová.
- Po upečení nechte omeletu vychladnout, posypejte moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.
Fotogalerie - Jak se vaří podle umělé inteligence aneb Co si ChatGPT představuje pod štěpánskou omeletou?
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jednoduché dortové krémy: Jak na odlehčený pudinkový nebo moderní bílkový?
Čeká vás oslava narozenin nebo se chystáte… Číst více
Jak připravit domácí lučinu. Co na ni potřebujeme a jak ji ochutíme. Jednoduché recepty na lahodný domácí sýr
Jednoduchá příprava a lahodná chuť Lučinu, připravenou podle našeho receptu, využijeme naslano i nasladko (v tom případě ji nesolíme). Stačí ji… Číst více
Chcete upéct dort a nemáte dortovou formu? Jde to - podle našich rad a tipů to zvládne každý
Základem je nízký plech na pečení, který je součástí každé trouby. Stačí vytvořit piškotové těsto podle našeho návodu nebo podle jiného receptu a… Číst více
Sladká sněhová nadílka: Co je vlastně meringue a jak se liší italská od francouzské a švýcarské?
Když se řekne pusinka, většina z nás si představí… Číst více
7 nejlepších obědových salátů pro léto 2022: Se šunkou, lučinou nebo pečeným masem skvěle chutnají a zasytí na dlouho
Saláty k létu bezpochyby patří. V tomto období… Číst více
Výroba domácího sýra: Jak na smetanový ze dvou surovin nebo mozzarellu z mikrovlnky
Vyrobit si vlastní lahodný sýr v domácích… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Jak na domácí lučinu z jogurtu a smetany nebo jen z mléka a citronu? Jednoduchý postup zvládne každý
Smetanové sýry patří k oblíbeným mléčným výrobkům… Číst více
Už jste se setkali s pojmem "krém Chantilly" a nevíte, co se skrývá za honosným názvem? Hned vám to vysvětlíme
Autorství krému Chantilly se připisuje francouzskému kuchaři Vatelovi na dvoře Ludvíka II. de Bourbon-Condé z roku 1661. Krém Chantilly je v podstatě… Číst více
Den zdobení dortů
Zdobené dorty se postupem času staly tak žádanými, že se žádná svatba ani oslava narozenin bez nich neobejde. Dort totiž splňuje dva důležité úkoly… Číst více
Jak na krém z mascarpone a šlehačky: Díky správnému postupu bude krém pevný a perfektně dozdobí každý dort
O mascarpone by se dalo říct, že je takovou… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Češi v zahraničí: V Tunisku ochutnejte kuskus nebo tajine a domů si kupte harissu a těstoviny, radí Lída z Hammametu
Jak na dokonale vláčnou a nadýchanou omeletu: Zdeněk Pohlreich má trik s vodou, Roman Paulus zase s překládáním
Italská frittata aneb Omeleta, které spěch nesvědčí: Díky těmto fíglům bude krásně jemná a nadýchaná
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Povidlové taštičky podle Jaroslava Sapíka
Přidáno před 41 minutami
Kurkumačka s kroupama
Přidáno před 6 hodinami
Salát z kuskusu a bylinek a la Taboulé
Přidáno před 6 hodinami
Jarní vietnamské závitky
Přidáno před 8 hodinami
Francouzský toust (toast)
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka z tresčích jater se smetanovým sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Vaření podle umělé inteligence: Sladká štěpánská omeleta „vylepšená“ šunkou, cibulí a sýrem? Jako vtip dobrý
Levné vaření: Z brambor připravíme vláčné lívance, lahodné špízy i báječnou španělskou tortillu
Retro moučník štěpánskou omeletu si můžete připravit podle ČSN. Nadýchaný piškotový dezert báječně chutná s čerstvými jahodami